Rådmann Stein A. Ytterdahl vil bygge skoler, barnehager, sykehjem og idrettsanlegg.

I tillegg skal det brukes mye penger på fornying av vann- og avløpssystemet.

LES KOMMENTAR: Ikke lett å være rød

Investeringsvolumet trappes noe ned over perioden frem til 2018. Totalt foreslår rådmannen at det skal investeres for nesten elleve milliarder kroner.

Nye lån

Får han det som han vil, må Trondheim kommune ta opp nye lån for i alt 1,97 milliarder neste år. Det bringer kommunens samlede gjeld opp i nesten 15 milliarder. Ved utgangen av 2018 vil kommunens gjeld ha passert svimlende 17 milliarder.

Rådmannen legger imidlertid opp til at en større del av investeringene finansieres med egne midler. Halvparten av avkastningen i kraftfondet blir øremerket investeringer. Det samme blir deler av kommunens inntekter fra eiendomsskatt.

Stadig flere

Det er den sterke befolkningsveksten og stadig flere brukere av kommunens tjenester som øker behovet for nye bygg og anlegg. Særlig innen barnehage, skole og eldreomsorg skal det tas tunge løft de nærmeste årene. Nær fem milliarder går med på disse områdene i perioden 2015-2018.

I tillegg skal det brukes 2,1 milliarder til kjøp av tomter til bolig- og næringsformål.

Innenfor vann, avløp og renovasjon har kommunen fortsatt store, uløste oppgaver. På disse områdene skal det investeres til sammen 1,8 milliarder.

Ifølge rådmann Ytterdahl har befolkningsvekst vært viktigste premiss ved prioritering av investeringsprosjektene.

Ny skole i øst

– Vi skulle gjerne investert enda mer. Vi har blant annet behov for en ny skole i de østlige delene av kommunen, sier han.

Når det gjelder nye barnehager, står disse på listen: Granåsen, Sekskanten, Smidalen, Saupstad, Ranheimssletta, Svalsberget og Risvollan samt én som ikke er endelig plassert. Disse barnehagene drives i midlertidige lokaler og vil få permanent status i løpet av de kommende fire årene. Samlet legges det opp til investeringer for 128 millioner i 2015.

På skolefeltet skal Åsveien og Brundalen ferdigstilles. Videre foreslår rådmannen at Lade og Sjetne skoler sluttføres frem mot 2018. Det legges i tillegg opp til byggestart for nytt skoleanlegg på Huseby, og det forberedes ny skole på Ranheim. I økonomiplanperioden stikker skoleområdet av med nesten 1,4 milliarder.

Helsehus

Innenfor helse og velferd skal det investeres 2,2 milliarder, i tillegg til investeringene i bolig. Nidarvoll helsehus skal rehabiliteres. Persaunet helse- og velferdssenter med omsorgsboliger skal ferdigstilles på tomten etter den gule, gamle betongkolossen som nå er jevnet med jorden. Det er også lagt inn midler til å bygge nytt helse- og velferdssenter på Risvollan med ferdigstillelse innen utgangen av 2018.

Helsevakt i Mauritz Hansens gate skal stå ferdig med 25 plasser i 2018. På Kattem foreslås det bevilgninger til nye omsorgsboliger.

89 nye utleieboliger og 89 nye kategoriboliger skal bedre botilbudet frem mot 2018. I tillegg planlegges 123 nye omsorgsboliger. 760 millioner er satt av til investeringer på boligområdet. Det omfatter også 61 erstatningsboliger.

Byen trenger nye idrettsanlegg. I fireårsperioden har rådmannen satt av en snau kvart milliard. Av dette utgjør investeringer i Granåsen 100 millioner for å klargjøre anlegget for et eventuelt VM på ski i 2021.

Resten av potten skal i hovedsak gå til tomtekjøp og rekkefølgekrav for idrettshallene på Utleira og Heimdal. I 2016 er planen å ferdigstille fase 2 av rulleskianlegget i Granåsen.

På Nidarø skal Trondheim Spektrum rehabiliteres og utvikles. Trondheim kommune er største eier i selskapet og ønsker at det bygges ny hall med fire håndballflater og plass til 8000 tilskuere.