– De fleste unge uten jobb er ikke late. De har bare vært veldig uheldige.

Det sier Torhild Gundersen (bildet), fagansvarlig for Nav Jobbhuset i Trondheim. Jobbhuset arbeider målrettet for å hente inn unge på vei ut av varig ledighet.

Rune Grøsnes (24) gikk glipp av skolegang på grunn av mobbing. Mona-Isrid Meyer (22) rotet seg bort i narkotika. Begge er blant de 8303 unge i Trøndelag som per september i år var helt eller delvis uten jobb. På landsbasis er antallet omtrent 92 500.

Droppet ut fra videregående

Mens mobbingen fortsatte, hopet fraværsdagene seg opp. I sjuende ble han tatt ut av skolen.

– Jeg mistet så mye undervisning at det var umulig å ta det igjen, forteller 24-åringen.

Etter to forsøk på ulike linjer droppet han ut for godt.

– Jeg begynte å få Nav-hjelp som 18-åring. Det føltes som et stort nederlag, sier Grøsnes.

Mona-Isrid Meyer fikk sitt første møte med narkotika tidlig i tenårene. Likevel klarte hun å fullføre grunnskole og videregående til vanlig tid. Etter det gikk det imidlertid nedover. Hun tok bare én dag av gangen, og ofret ikke fremtiden en tanke.

– Jeg klarte ikke å holde avtaler. Slikt blir det ikke jobb av. Jeg fikk ikke orden på livet igjen uten hjelp, sier hun, som også ble en del av Nav-systemet.

Blir syke uten jobb

Meyer og Grøsnes får i dag arbeidsavklaringspenger. I tillegg er de en del av Navs satsing for unge uten arbeid: Jobbhuset.

– Nå har jeg en grunn til å stå opp om morgenen. Dessuten er det fint at helgene skiller seg fra hverdagene. Jeg gleder meg til helg, smiler Meyer.

Nav Jobbhuset ble til i 2012, og er ett av mange tiltak som i løpet av de siste årene er etablert for unge som har eller er i ferd med å falle ut av skole eller jobb.

– Det startet som et tilbud for unge med sosialhjelp. Nå er vi i gang med så sluse inn unge som får arbeidsavklaringspenger også, sier fagansvarlig for Nav Jobbhuset, Torhild Gundersen.

I det lange løp vil dette bety mye for samfunnet, sier hun:

– Det koster samfunnet at folk går uten jobb. Dessuten blir mange syke av ikke å ha noe å gjøre. Det er viktig å sørge for at de er i aktivitet. Min erfaring er at de fleste unge som har havnet utenfor, ikke er late. De har bare vært veldig uheldige.

Jobber med å senke tallet

Arbeidsminister Robert Eriksson understreker at tallet på unge uten arbeid er for høyt. Før jul legger Arbeids- og sosialdepartementet frem en sak for Stortinget, med flere konkrete tiltak.

– Vi skal blant annet innføre aktivitetskrav for dem med sosialhjelp. Jeg tror det vil hjelpe unge med å få motivasjon til å ta del i arbeidslivet, sier Eriksson.

I tillegg har han satt ned et ekspertutvalg for å undersøke hvordan NAV kan bli bedre.

Én fellesnevner

– Det er for eksempel viktig at NAV har lokal kunnskap om lokalt næringsliv. Et godt samspill mellom NAV, frivilligheten, attføringsbedrifter og ordinære bedrifter er vesentlig for at vi skal lykkes i å få flere i arbeid.

I vår gjennomførte Sintef en undersøkelse som viste at én av tre unge med Nav-hjelp har lettere eller moderate psykiske lidelser. Unikum er et mestringstiltak for nettopp disse, og ble opprettet på nyåret av Coperiosenteret.

– Stadig flere unge sliter psykisk. Vi må fange opp dette raskt, fordi det ofte er vanskelig å komme seg inn på arbeidsmarkedet når man faller tidlig ut, sier leder i Unikum, Liv Engvik.

De tilbyr både behandling og arbeidsrettet oppfølging.

– Spennet i alder og lidelse er stort. Alle er forskjellige, men med én fellesnevner: De har et stort ønske om å komme seg i skole eller jobb, sier Engvik.

Klare mål

Rune Grøsnes sliter med depresjon og sosial angst. Etter treukerskurset i Jobbhuset, fikk han tilrettelagt arbeid som assistent for nye deltakere. Han har hatt jobben i to måneder.

– Det tok fem år å finne ut at aktivitet hjelper. Nå føler jeg at jeg gjør noe betydningsfullt. I tillegg får jeg utfordret angsten.

Mona-Isrid Meyer fikk jobb i kafeen på Jobbhuset.

– Etter hvert skal jeg komme meg inn i vanlig arbeidsliv. Jeg er ganske bestemt av meg, så dette skal jeg klare, sier hun.

Målet til Grøsnes er i første omgang å få studiekompetanse.

– Jeg er blitt pushet til å søke skole, og har fått selvtilliten til det. Neste høst starter jeg nok på et studieløp, og håper jeg til slutt får jobb som sosionom eller rådgiver. Jeg vil jobbe med mennesker, sier Grøsnes bestemt.

Over 200 flere unge uføre på fire år

På fire år har antall uføre mellom 18 og 29 år økt med 27 prosent i Trøndelag.

– Kravene for å bli ung ufør er svært strenge. Det er alvorlig at antallet er såpass høyt.

Det sier Hilde Merete Bygland, leder i Nav Midtbyen i Trondheim.

Viktig med samarbeid

I 2010 var antallet unge uføre 839 i Sør- og Nord-Trøndelag. I september i år hadde antallet økt til 1063.

– Vi har sett utviklingen gjennom flere år, og jobber aktivt med å bidra til å snu trenden. Dette klarer imidlertid ikke Nav alene, sier Hilde Merete Bygland.

For å lykkes må et aktivt næringsliv samarbeide med Nav.

–De må vise samfunnsansvar og la unge med ulike funksjons-nedsettelser slippe til i arbeidslivet. Heldigvis har vi mange eksempler på at vi lykkes i dette samarbeidet.

Håp om å snu trenden

Årsaken til økningen av unge uføre er sammensatt.

– En forklaring er at Nav de siste årene har hatt en betydelig innsats rettet mot å avklare personer som gjennom flere år har vært mottakere av arbeidsavklaringspenger eller andre stønader. Denne gjennomgangen har ført til at en god del er vurdert til å fylle kravene for varig uførepensjon, sier Bygland.

Hun nevner også at Nav har bedre arbeidsmetoder og verktøy for en raskere avklaring av unge uføre.

– Ideelt sett skulle ingen bli ung ufør – men dessverre er det ikke slik, sier Bygland.

Samtidig påpeker hun at det er håp i sikte, og trekker frem Nav Jobbhuset:

– Kun 20 av de 200 som møtte til kurs på Jobbhuset i fjor, gikk over på arbeidsavklaringspenger, og ingen av disse har så langt fått innvilget uførepensjon. Det kan se ut som at tett oppfølging kan bidra til å snu den negative trenden, sier Bygland.

Fagansvarlig Nav Jobbhuset, Torhild Gundersen, : Torhild Gundersen jobber for at unge skal komme Foto: Morten Antonsen Foto: Morten Antonsen