Johnsen er blitt en slags talsmann for gruppen av mennesker som deltar på det kommunale aktivitetstilbudet for mennesker med fysisk og psykisk utviklingshemmede i Trondheim.

Klagesak

I sommer sto han frem med sin datters historie. Familien Johnsen fikk medhold hos fylkeslegen i at tilbudet kommunen ga til datteren var for dårlig, og at mangelfullt aktivitetstilbud hadde gjort hennes tilstand dårligere.

– Én million til økte aktiviteter vil ikke bedre situasjonen. Det kommer flere brukere som trenger tilbud neste år og da blir det mindre til hver enkelt. Rådmannens forslag er ikke nok til å lage individuelle tilbud til denne gruppen, og det trengs for å skape en bedre hverdag for dem, sier Steinar Johnsen.

I rådmannens forslag til budsjett for 2015 legges det opp til å øke rammen for aktivitetstilbud med én million kroner neste år, og tre millioner i 2016. Etter en kartlegging av aktivitetstilbudet tidligere i år ble det avdekket av det finnes 13 brukere, i tilegg til Steinar Johnsens datter, som hadde et så lavt aktivitetstilbud at de var i risikogruppen for funksjonstap. Situasjonen for de 13 er nå fulgt opp.

La inn 10 millioner

I tillegg ble det under revideringen av 2014-budsjettet i sommer lagt inn 10 millioner kroner for å dekke merutgiftene for denne gruppen fordi antallet som falt inn under ordningen hadde økt kraftig.

Steinar Johnsen håper at den politiske behandlingen av rådmannens budsjettforslag frem til bystyrets møte i desember skal sikre flere penger til aktivitetstilbud.

Redusert tilbud

– Jeg er redd for at én million kroner i økning i virkeligheten betyr et redusert tilbud for veldig mange. Gruppen mennesker som skal få et tilbud gjennom denne ordningen øker år for år. Én million i økning er ikke nok til å heve kvaliteten. Pengene vil bli smurt tynnere utover flere, sier Steinar Johnsen.

– Når rådmannen foreslår økning på en million, betyr det i virkeligheten at det bare er snakk om drøyt 200 000 kroner av kommunens penger. Ordningen fungerer slik at staten dekker nesten 80 prosent av tilbudet til sterkt funksjonshemmede. Dette er penger Trondheim får tilbake fra staten, sier Steinar Johnsen.

Må finne mer penger

Kommunalråd Yngve Brox (H) er langt på vei enig med Steinar Johnsen i at én million i økning neste år er for lite.

– Vi så i fjor at overskridelsene ble store på denne posten, og derfor måtte man legge inn 10 millioner ekstra. Jeg er redd en ytterligere økning på en million kroner ikke er nok til å møte utviklingen. Vi må se på muligheten for å styrke dette tilbudet neste år. Jeg har besøkt Vidarheim dagsenter nylig. Det er åpenbart at flere av brukerne der trenger mer individuelle tilbud, ikke gruppetilbud, sier Brox.

Han mener det nå trengs en tverrpolitisk enighet om å styrke tilbudet .

– Vi må skape et verdig og forsvarlig tilbud til denne gruppen. Det er ikke de aller svakeste som skal bli offer for kutt i budsjettene, sier Brox.