– Endelig har han fått den anerkjennelsen han fortjener. Dessverre døde han før den tid, sier Eva Furseth, konservator ved Norsk rettsmuseum i Trondheim.

Mannen med det store tegnetalentet var opprinnelig fra Meldal kommune. Han var autist, med fotografisk hukommelse og glødende interesse for penger. Han tegnet sedler så autentiske at ingen kunne skille dem fra ekte vare. I fare for at han skulle bruke sedlene for egen vinning, fikk han tegneforbud og ble satt vekk på en gård i Selbu.

På nattes tid – da ingen kunne se ham – tok han likevel pennene fatt og gjorde det han var aller flinkest til.

Se kulturskolen: Hvem bestemmer hvor mye bildene dine er verdt?

I dag eksisterer 17 sedler signert Selbu-mannen. Det er rettsmuseet som eier dem, men for tiden er 12 av sedlene på utlån til den anerkjente Tegnebiennalen i Oslo.

Nesten 400 falske sedler

Det ble ramaskrik og rettssak da politiet i Uttrøndelag politikammer oppdaget seddelsamlingen i 1954. På det tidspunktet hadde mannen rukket å tegne 400 sedler. Ifølge Eva Furseth ved rettsmuseet beslagla politiet fem milliarder kroner, i saken som omtales som den største av sitt slag i norsk historie. De fleste sedlene ble destruert.

– At politiet valgte å destruere dem, sier litt om kvaliteten, smiler Furseth.

Hun er utdannet kunsthistoriker, og har jobbet mye med tegning.

– Mannen tegnet sikre og fine streker, med en flott veksling mellom linjer og gravering. Denne mannen skulle aldri fått tegneforbud. Han burde vært illustratør for å vise sine evner.

Enormt respons

Fra 10. oktober til 23. november kan folk la seg imponere av sedlene under Tegnebiennalen 2014 i regi av Kunsthall Oslo og Tegnerforbundet. Diverse kunstnere er stilt ut på sju utstillingssteder i Oslo sentrum. Dette er første gang rettsmuseets gjenstander stilles ut på kunstutstilling.

– Jeg er oppriktig lei meg for at tegneren selv ikke vet at verkene hans er plukket ut av anerkjente kunstnere til å være med på utstilling, og beundres av et kresent publikum, sier Furseth.

Kuratorene til Tegnebiennalen 2014 var raske med å sette sedlene fra Selbu på listen over hva de ønsket til utstillingen. De oppdaget dem på nettsiden museumsnett, hvor det ligger tusenvis av kunstverk.

– Den kunstneriske kvaliteten på sedlene er helt fantastiske. I tillegg ble vi fascinert av at tegningene er utført ved ren hukommelse og fantasi, sier Elisabeth Byre, som er kurator under Tegnebiennalen 2014 sammen med Terje Nicolaisen og Will Bradley.

Les også: Klipper for Kina-dialog

Responsen fra publikum har så langt vært enorm, sier Byre:

– Sedlene vekker mye nysgjerrighet og reiser mange spørsmål.

Avslørt etter munnspillkjøp

Selbu-mannen hadde cirka seks penner av høy kvalitet, og mye tyder på at han brukte det meste av lommepenger til innkjøp av disse. Papiret tok han imidlertid fra det midtre laget i kraftfôrsekkene på gården, som minner veldig om originalt seddelpapir.

Det var drømmen om et munnspill til 3 kroner og 85 øre som førte til at han som 46-åring havnet i retten. Han prøvde å betale munnspillet med en av sine tegnede 50-lapper – sannsynligvis uten å mene det.

– Først da mottakeren skulle veksle pengene, oppdaget han at den var falsk, og varslet politiet. 50 kroner var mye penger på den tiden, forteller Furseth.

Les også: Plass til maleglade

Lite tyder på at mannen egentlig ville bruke sedlene til egen vinning. Noen av dem hadde til og med dikt på baksiden. I tillegg fant han opp sedler for beløpene 1000 kroner, én million kroner og én milliard kroner.

– Dette var sannsynligvis lek for ham, sier Furseth.

Eventyrverden

Begrepet autist eksisterte ikke på 1950-tallet. Tegnetalentet ble derfor omtalt som dum, sinnssyk eller imbesil. Retten erklærte ham strafferettslig utilregnelig, og sendte ham tilbake til gården. Kanskje sluttet han å tegne – kanskje fortsatte han i de sene nattetimer.

– Denne mannen lagde virkelig sin egen eventyrverden – langt unna den triste hverdagen på gården. Og i denne eventyrverdenen var det ingen tvil om hvem som var den rikeste av dem alle, sier Furseth.

Identiteten til mannen kan ikke røpes på grunn av rettssikkerheten.

Adresseavisen har ikke lyktes i å finne ut når han døde, men dersom han hadde levd i dag ville han vært 106 år gammel.

Kunsthistoriker og konservator ved Norsk rettsmuseum, Eva Furseth, er stolt over at sedlene har fått plass i kunstutstilling. Foto: Terje Svaan
Gårdsgutten hadde aldri sett en spansk pesetas, men hadde fantasi nok til å dikte opp en variant. Han hadde neppe klart å lure noen med denne, i og med at teksten er på norsk. Foto: Terje Svaan
Ni av sedlene til mannen fra Selbu er stilt ut under Tegnebiennalen 2014 i Oslo. Du finner dem i Anatomibygget ved Christiana Torg. Foto: Terje Svaan