– Å oppleve frykt og skummelartige ting er en øvelse i å mestre frykten.

Thomas Wold er stipendiat på psykologisk institutt ved NTNU, og er opptatt av popkultur. Selv bruker han kvelden og helgen til å se skrekkfilmer. I år regner han med på å se minst tre filmer. Han mener vi trenger frykten og mestringsfølelsen etterpå.

– Halloween handler om å oppleve frykt uten å være redd og i fare.

Fint at det er nytt

Tradisjonelt har kirken markert allehelgensdag 1. november, eller første søndag i november. I den norske kirken i dag er det en minnedag for de døde. Selve ordet halloween kommer av All hallow's Eve, altså allehelgensaften. I Norge er det en ny skikk, importert fra amerikansk popkultur, og handler om å spise godteri, kle seg ut og se skrekkfilmer.

Thomas Wold tror at det som gjør denne kvelden ekstra fin er at vi ikke har så veldig mange faste tradisjoner, og vi har ikke bestemte meninger om at kvelden må feires slik eller sånn. I motsetning til for eksempel julaften er halloween en dag det går an å tulle og tøyse med.

– Ingen vil mene at du feirer halloween feil, sier han.

– Det er greit å ha en feiring der det ikke er så viktig å gjøre alt riktig. Det går fordi halloween ikke ligger dypt i den norske folkesjela, sier han.

Egen sjanger

Thomas Wold er opptatt av skrekkfilmer. Veldig mange amerikanske filmer er lagt til denne kvelden, og Wold mener det er derfra vi har adoptert feiringen.

– På film er det også veldig vanlig med drap denne kvelden. Det er en egen sjanger, sier han.

Det er den siste dagen i oktober. Det er blitt mørkere og skumlere ute:

– Alt ligger til rette for å leve ut vår dragning til det skumle, mener Thomas Wold.

Utkledningsfest for voksne

«Ta på deg ditt mest skrekkelige kostyme, tørk støv av huggtennene og mal på deg et blodig glis». Slik inviterer Studentersamfundet i Trondheim til temafest. Mange av dagens studenter har vokst opp med halloween. De har som barn kledd seg ut og ringt på til naboene for å be om godteri.

– Vi gjør det mest fordi det er en fest som folk setter pris på, sier leder for Samfundet, Per Fritjof Larsen.

Han tror folk syns det er morsomt å kle seg ut, og mener det er like viktig å få lov til å kle seg ut som at det absolutt må være så skummelt.

Per Fritjof Larsen er leder for Studentersamfundet. Foto: foto.samfundet.no