Fredag meldte TV2 at et etnisk norsk par fra Levanger skal begge være i Syria for å slåss for IS, og torsdag kom nyheten om at en etnisk norsk trønder skal ha sluttet seg til IS, og dratt til Syria. Ifølge TV2 skal han ha konvertert til islam for bare et par måneder siden.

– Det kan se ut som om de som lar seg rekruttere til IS, er folk som opplever en form for utenforskap enten det er i form av kriminalitet eller rusmisbruk, sier Lars Gule.

Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og er i gang med å gå gjennom det vi vet om dem som konverterer til en ekstrem form for islam. Gule kjenner ikke til trønderen som skal ha konvertert og reist til Syria for å kjempe med IS.

Les også: Trønder har sluttet seg til IS i Syria

Gule mener konvertitter har tendens til å gå lenger for å understreke sin nye identitet som troende. Men han tror ikke religiøsiteten kommer først. Han tror ekstremisme og utenforskap er utgangspunktet for dem som konverterer til en slik ekstrem form for islam. Han mener det er en misforståelse å tro at det er religionen som er viktigst for dem som drar for å delta i en så brutal krig.

Brutaliteten har appell

– En opplevd urettferdighet er utgangspunktet, mener Lars Gule.

– Religiøs ekstremisme tilbyr fellesskap og svaret på urettferdige, samt handlingsveiledning og en grunn til å bruke våpen.

Gule tror brutaliteten IS viser, også har en viss appell fordi IS sier seg å slåss mot Guds fiender.

Også Lars Akerhaug, forfatter av boken «Norsk jihad» fra 2013 mener det er en høy andel konvertitter til islam som blir radikalisert.

Les også: 15.000 utlendinger har sluttet seg til IS

Mer bokstavtro enn andre

– De er ofte mer bokstavtro enn andre, og mer opptatt av å være best mulig muslim. De blir mer oppslukt av religion slik vi også kjenner det fra nyfrelste i norske kristne miljø. I tillegg kan de bli plukket opp av radikale muslimske miljø.

I hovedsak er det ifølge Akerhaug to typer norske konvertitter til islam.

– Det er enten folk med muslimske venner eller outsidere som ikke har hatt så mange venner, og som enten oppsøker eller blir plukket opp av radikaliserte grupper.

Les også: Ti drept av tønnebomber mot flyktningleir i Syria

Han mener norske konvertitter er folk som jakter spenning og sterke opplevelser. Det er folk som har behov for å leve et intenst liv.

– Vi må også ta på alvor at de som drar med IS for å kjempe, i stor grad gjør det fordi de tror det hjelper sivilbefolkningen i Syria og Irak. De oppfatter dette som en hellig krig de har plikt til å delta i. Blir de drept, blir de martyr.

Svært bekymringsfullt

I Trondheim er koordinator Even Ytterhus bekymret over meldingen om at en trønder skal ha sluttet seg til IS. Han har ansvaret for å samordne lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Trondheim kommune, og sier det er helt ukjent for han at en trønder skal ha reist til Syria for å slutte seg til IS.

– PST gir dessverre ikke beskjed til kommunene når noen drar, men de gir beskjed når noen kommer tilbake. Hvis det her er snakk om en mann fra Trondheim, vil vi derfor få beskjed av PST hvis vedkommende kommer til Trondheim, sier Ytterhus.

– Det er svært bekymringsfullt, og jeg tror ikke vedkommende er helt klar over hva en utsetter seg for, sier Ytterhus.

Les også: Profetens Ummah hevdes å bruke mellommenn

Han har nylig i samarbeid med politiet og fylkeskommunen utarbeidet en veileder mot radikalisering og voldelig ekstremisme, til bruk blant annet i skolen.

– Vårt mål med en slik handlingsplan er at vi skal fange opp slike personer tidlig. Men er det personer som sitter hjemme alene ved pc'n og blir selvradikalisert, så er det vanskelig, sier Ytterhus.

– Hva tenker du om at det er en etnisk norsk mann som nå har reist?

– Det er sterkt beklagelig at noen velger en slik løsning. Dette er noe vi er svært bekymret over, men vi er ikke overrasket. Vi har sett flere slike tilfeller på Østlandet, sier Ytterhus.

Nytt med etnisk norske

– At det er en etnisk norsk ungdom som har sluttet seg til IS, er noe nytt, mener trondheimspolitikeren Jan Bojer Vindheim. Han har vært i de kurdiske områdene i Irak mange ganger – senest tidligere i år, og har engasjert seg mye i kurdernes sak.

– Det blir bare spekulasjoner, men dette kan dreie seg om en som gjør opprør mot norske verdier og det norske samfunnet. Men det kan også ligge personlige motiver bak en slik avgjørelse, sier Bojer Vindheim.

Han sammenligner det som nå skjer med det som skjedde med forholdet til unge AKP ml’ere på 70-tallet.

– Deres foreldre syntes sikkert det var like skremmende at deres ungdommer søkte mot Pol Pot og Mao med sitt opprør, som vi synes det er skremmende at noen unge blir ISIL-krigere i dag, sier Jan Bojer Vindheim.

En annen kilde i Trondheim sier hun er sjokkert over at det nå kommer frem at en etnisk norsk ungdom har sluttet seg til IS.

I Trondheim er koordinator Even Ytterhus svært bekymret over meldingen om at en trønder skal ha sluttet seg til IS. Foto: Glen Musk