Levanger/Trondheim: Etter det Adresseavisen erfarer fortalte PST at de visste at mannen var i Tyrkia, og at de var bekymret for at han skulle reise over grensen til Syria.

Men familien er fortsatt usikre på om han faktisk har reist til Syria for å krige slik TV 2 meldte før helgen. Ifølge tv-kanalen skal både mannen og hans kone ha sluttet seg til terrorgruppen Den islamske staten (IS), som kontrollerer store områder både i borgerkrigsherjede Syria og i Irak.

Mannen er i slutten av tyveårene, og skal ha konvertert til islam i fjor, rett før han giftet seg med kjæresten gjennom mange år. Hun er også fra Nord-Trøndelag, og skal ha konvertert til islam flere år tidligere.

Les også: –Min stillhet er et svar til idiotene

Kvinnen er også i slutten av tyveårene. Hun skal tidligere ha bodd og jobbet flere år i Egypt, hvor mannen skal ha reist for å besøke henne i lengre perioder. I midten av juli skal mannen ha fortalt familien at de skulle flytte til Tyrkia, og at han hadde tenkt å få seg jobb der. Etter det skal kontakten ha blitt brutt.

Aktiv på Facebook

Mannen, eller noen med tilgang til hans profil, har vært aktiv på Facebook i løpet av helgen. Fredag kveld deltok han i en diskusjon på nettstedet, og natt til lørdag byttet han profilbilde. Bildet inneholder en tekst som oversatt til norsk betyr følgende:

«Si hva du vil for å sverte meg, min stillhet er et svar til idiotene, det er ikke det at jeg ikke har et svar å komme med, men det sømmer seg ikke for løven å svare hundene».

Les også: –Konverterte til islam for flere år siden

Sitatet er hentet fra Muhammad Ibn Idris al-Shafi’i (767-820), en muslimsk jurist og sentral person i islamsk rettsvitenskap. Ifølge Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er ikke Al-Shafi'i er blant de mest konservative eller fundamentalistiske.

–Men han er en viktig lærd og en av grunnleggerne av en av de fire lovskolene innen sunniislam. Denne beretningen viser at en av de store er blitt spottet og hånet, men rister det av seg. Denne norske konvertitten finner det passende å bruke dette i den situasjonen han er i nå, sier Gule til Adresseavisen.

Familien er uforstående

Familien skal stille seg helt uforstående til påstandene om at han skal ha sluttet seg til IS, og mener at det ikke stemmer overens med hans personlighet. Han beskrives som en rolig person, som aldri har vært voldelig. De kjenner heller ikke til at han skal ha hatt kontakt med ekstreme miljøer, verken i Norge eller i utlandet.

Han skal heller ikke ha gitt uttrykk for radikale holdninger, selv om en bekjent av familien skal ha reagert på måten han snakket om islam på. Men han skal ha gått arbeidsledig i lengre perioder, og hatt problemer med å få seg fast arbeid.

Les også: Søsteren: –Vi visste ingenting om at han skulle dra

Levanger-mannens familie skal nå frykte reaksjoner hvis det blir kjent at han har dratt til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

-60 har reist

Kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, sier til Adresseavisen at de ikke uttaler seg om enkeltpersoner, og at de derfor ikke kan kommentere denne saken.

Ifølge Alsén har PST oversikt over totalt 60 nordmenn som reist til Syria for å krige, men sier at det trolig er mørketall.

Flesteparten kommer fra østlandsområdet, men det siste halve året har personer fra alle deler av landet reist, ifølge PST.

Adresseavisen har forsøkt å komme i kontakt med familien til kvinnen, uten å lykkes.

Fakta om Islamsk stat (IS):

Het tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Dannet i Irak i 2003 under USAs okkupasjon.

Lederen Abu Bakr al-Baghdadi kaller seg nå «kalif» over verdens muslimer.

Var en del av terrornettverket al-Qaida, som har tatt avstand fra gruppen på grunn av overdreven voldsbruk.

Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

Kontrollerer også større områder i Syria, hvor IS både kjemper mot president Bashar al-Assads regime, Nusrafronten, den kurdiske YPG-militsen og andre opprørsgrupper.

Anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

Har offentliggjort videoer av drapene på amerikanerne James Foley og Steven Sotloff og britene David Haines og Alan Henning.

USA og en håndfull allierte har siden august gjennomført en rekke flyangrep mot IS-mål i Nord-Irak og siden 23. september også i Syria. NTB

Fakta om norske Syria-krigere:

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har totalt 60 nordmenn reist til Syria for å krige.

20 av dem har returnert, men ti er døde, ifølge PST.

Flesteparten kommer fra østlandsområdet, men det siste halve året skal personer fra alle deler av landet ha reist.

De fleste skal ha knyttet seg til IS eller den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Nusrafronten.

PST bekreftet i juli i år at personer har reist fra Midt-Norge til Syria for å slutte seg til opprørsgrupper.