– Vi har bidratt til å snu tre gutter fra 16 til 23 år som var på vei inn i radikalt miljø.

Det sier Even Ytterhus, leder i Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Trondheim kommune (SLT).

Ensomme ulver er farligst

SLT sin oppgave er å fange opp de som er på vei inn i radikale miljøer. Deretter kobler de på politiet, som foretar såkalte bekymringssamtaler. PST kobles på hvis de aktuelle allerede er på god vei inn.

– Alle er gutter med minoritetsbakgrunn. De fungerer godt i det norske samfunnet i dag. Dette viser at forebyggende arbeid fungerer, sier Ytterhus.

Les også: - Det virket som om Koranen kunne gi meg svar

Han påpeker at de er godt rustet til å fange opp personer som er på vei inn i noe farlig, men at det alltid er noen som glipper unna. Særlig ensomme ulver, slik ekteparet fra Levanger trolig er, er vanskelig å oppdage.

– Anders Behring Breivik er det fremste eksempelet på at en ensom ulv kan holde på uten å fanges opp. Ensomme ulver er like farlige som radikale grupper. Om ikke farligere.

Ikke overrasket

SLT fikk kjennskap til de tre guttene etter bekymringsmeldinger fra voksne i kretsen rundt dem.

– De reagerte på holdningene og meningene de ytret, og så en utvikling de alene ikke klarte å håndtere, forklarer Ytterhus.

Torsdag ble det kjent at et ektepar fra Levanger trolig er i Syria for å krige med Islamsk stat (IS). Ytterhus er ikke overrasket over at etnisk norske velger å bli radikale.

– Vi har sett eksemplene på Østlandet tidligere.

Les også: Familien ble kontaktet av PST

Heller ikke Leif Strøm (bildet) er overrasket. I tillegg til å være advokat, er han med i et team som jobber målrettet mot radikaliseringsproblematikken i regi av Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging ved St. Olavs Hospital (RVTS).

– Fellesnevneren for dem som velger å radikaliseres, er at de på en eller annen måte har falt utenfor samfunnet, sier Strøm.

Behov for å gi mening

Strøm mener det norske samfunnet i stor grad ignorerer de som står utenfor.

–Dette gjelder både folk med minoritetsbakgrunn og etnisk norske som har en bakgrunn med mobbing, psykiske lidelser eller rusmisbruk. Ved å bli en del av en terrorgruppe, blir de plutselig godtatt. De føler nok også at de gjør noe samfunnsnyttig. Sånn sett er det forståelig at noen velger dette. En meget alvorlig utvikling, sier Strøm.

Les også: - Konverterte til islam for flere år siden

Han tror også behovet for spenning ligger til grunn.

– Jeg tror de som søker seg til slike miljøer er ute etter spenning. For noen er negativ oppmerksomhet bedre enn ingen oppmerksomhet. Kyniske ledere utnytter disse svake menneskene, sier Strøm.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST kan ikke si noe om arbeidet de har gjort med de tre minoritetsungdommene i Trondheim, men opplyser på generelt grunnlag at det er viktig med individuell oppfølging.

– Fordi personer har forskjellige utfordringer og livssituasjon, må det gjøres en individuell oppfølging. Det avhenger også av hvor langt radikaliseringen har kommet og hvor stor bekymringen er. I forbindelse med forebyggende arbeid, er det vanskelig å vite hva som hadde skjedd om vi ikke har gått inn. Det er vanskelig å måle effektene av slikt arbeid, påpeker Bernsen.

Foto: Adresseavisen