– Det blir rart å se seg selv på tv, men det blir litt kult også, sier Brage Hammerfjell Sæter (11).

Lørdag er det premiere på den andre utgaven av Smartere enn en femteklassing på TV2, med Sturla Berg-Johansen som programleder. Der skal voksne deltakere svare på spørsmål hentet fra pensum fra første til femte klasse.

Klarer de alle ti spørsmålene har de mulighet til å vinne pengepremien på 250 000 kroner. Underveis får de hjelp av syv femteklassinger, og to av dem kommer fra Trondheim.

– Vi er liksom de sju små dvergene til Snehvit, oppsummerer Brage.

Mye arbeid

Brage og Stian Vikanes (11) tilbrakte ti dager av sommerferien i et tv-studio i Göteborg der opptakene ble gjort. Selv om det var gøy, innrømmer guttene at det var hard jobbing. Bare en dag hadde de fri, ellers var det opptak hver dag.

– Det var gøy å se hvordan alt fungerte, og hvordan prosessen med et tv-program er, synes Stian.

Selv om det var mye interessant, ble det også en del venting på settet. Da var det ikke til å unngå at de sju hjelperne fant på litt fanteri.

– En gang var det noen som tulleringte til en av produsentene, sier Stian.

– Vi tulla og sa at det var lekkasje i huset, forklarer Brage.

– Men jeg tror hun forsto at det var tull, oppsummerer Stian.

– Byr på seg selv

Han går på Nidarvoll skole og ble oppringt av læreren sin som foreslo at han burde melde seg på programmet. Brage går på Singsaker, og meldte seg på fordi han likte tv-programmet og syntes det virket spennende å delta.

Etter en audition i Trondheim, var Stian og Brage blant de 20 femteklassingene som ble valgt ut til ny audition i Oslo.

– Brage og Stian er plukket ut til å være med fordi de gjennom castingrundene viste at de er smarte, morsomme og byr på seg selv. Selv om de har disse trekkene felles, har de likevel ulike interesseområder. Vi ønsker å ha med barn fra ulike byer, og ha en geografisk spredning. I årets sesong er Tromsø og Trondheim representert, i tillegg til Østlandet. Selv om både Brage og Stian er fra Trondheim, så er de begge så bra at vi måtte ta med begge, forklarer kommunikasjonsrådgiver Anne Martha Leidland i TV2.

Ble imponert

Verken Brage eller Stian har sett noen av opptakene, bare privatopptak pappen til Brage gjorde i sommer. Derfor er de spente på hvordan det blir når første program vises lørdag. Klassekameratene synes det er stas at de skal på tv.

– De sier at det er litt kult. Det synes vi også, sier Stian.

Til tross for at mye kunnskap skulle prøves, forberedte ikke 11-åringene seg så veldig mye.

– Vi leste oss litt gjennom første- til femteklassepensum, men ikke noe mer, forklarer Stian.

Men begge to syntes noen av spørsmålene i programmet var vanskelig. Stian er best i historie og naturfag, mens Brages styrke ligger i musikk og norsk.

– Det var noen ting som imponerte meg. For eksempel var det et spørsmål om hva katten i Gubben og katten heter. Det er ikke akkurat helt enkelt, forteller Stian.

Har kjent på kjendislivet

I morgen skal de til Oslo og møte de andre deltakerne igjen. De synes det var supert å bli kjent med femteklassinger fra Oslo, Tromsø, Hønefoss og Dokka.

Og lørdag er det premiere. Da blir familien invitert til å følge med på programmet hjemme i stua. At de nå blir tv-kjendiser har de ikke tenkt så nøye på, men de har allerede fått en følelse av hvordan kjendistilværelsen kan utarte.

– Hehe. Ja, etter at vi var ferdige med en tv-sending i sommer, var det ei jente utenfor som sa «hei Brage». Hun hadde vært i salen under sendinga, sier Brage og smiler stort.

Bo Håkansson;Bilduppdraget Foto: Bo Håkansson;Bilduppdraget
Bo Håkansson;Bilduppdraget Foto: Bo Håkansson;Bilduppdraget
Tv-debut: Brage er best i musikk og norsk, mens Stian liker historie og naturfag. Lørdag skal de for første gang se seg selv på tv i Smartere enn en femteklassing. Foto: OLE MARTIN WOLD
Premiere lørdag: Sturla Berg-Johansen er igjen programleder under andre sesong med Smartere enn en femteklassing. Stian er nummer to fra høyre, mens Brage er midt i. Foto: Bo Håkansson;Bilduppdraget