I august forsvant to fireåringer fra barnehagen. De rakk å ta bussen til Sandmoen før forsvinningen ble oppdaget.

4-åringer stakk av fra barnehagen - funnet etter lang busstur

Nå har barnehagen innført nye rutiner for å hindre slike hendelser.

– I etterkant har ledelsen og personalet ved barnehagen hatt en grundig gjennomgang av rutinene for tilsyn på utelekeområdet. Det er foretatt en risikovurdering som blant annet innebærer en gjennomgang av hvilke områder det er ekstra viktig med tilsyn av. De nye rutinene innebærer også telling og registrering av barn hvert tiende minutt, heter det i tilsynsrapporten fra Miljøenheten i Trondheim kommune.

Over gjerdet

Det var i midten av august to fireåringer brukte melkekasser for å komme seg over gjerdet i den ytterste enden av lekeområdet i barnehagen. Deretter gikk de innom en butikk i nærheten, før de tok buss til Sandmoen, nesten en mil unna barnehagen.

Der ble politiet varslet, mens barna ble tatt hånd om av buss-selskapet.

I ettertid reagerte foreldrene til en av de to på at de ikke ble varslet om hendelsen før de kom for å hente datteren i barnehagen, én time senere.

– Jeg reagerer på at de ikke varslet oss med en gang, sa faren da Adresseavisen omtalte saken i august.

Barnehagen på sin side beklaget hendelsen på det sterkeste.

Uoversiktlig

Miljøenheten har nå gjennomført et tilsyn i Øvre Flatåsen barnehage på bakgrunn av hendelsen. Her går det frem at barnehagen selv har vurdert at tilsynsrutinene ikke var godt nok kjent og etablert blant personalet, og at det var svikt i kommunikasjonen blant de ansatte om hvem som gjorde hva. Når barna var ute, var det ikke etablert noen fast rutine på tilsyn og telling av barn. Dette har barnehagen nå ryddet opp i.

Under tilsynet ble det også gjennomført en befaring av uteområdet.

Barnehagen har en stor og kupert naturtomt som er delvis skogbevokst, og det er også et lekeområde bak huset. Naturtomta fremheves som en styrke for barnehagen, men Miljøenheten påpeker også at det er vanskelig å skaffe rask oversikt over barna. De ber derfor barnehagen vurdere lekeverdien av området bak barnehagen.

Samtidig blir barnehagen bedt om å vurdere om det er nødvendig med tre porter, og om antall utganger fra lekeområdet kan begrenses.

Tar tid

Far til en av de to som stakk av, Stein Tore Engesbak, sier han er glad for at kommunen har gjennomført tilsyn i barnehagen, og at barnehagen har innført nye rutiner for å unngå slike hendelser.

– Barnehagen gir inntrykk av at de har tatt dette på alvor. Det er bra at de har nye rutiner, og det er viktig at disse nå blir gjennomført, sier Engesbak.

Hendelsen i august har imidlertid satt sine spor hos foreldrene.

– For oss tar det tid å bygge opp tilliten til barnehagen igjen. Utfallet av dette kunne vært så mye verre, og det har vært mange tanker i ettertid, sier Engesbak.