Sakene gjør det veldig tydelig at det for tiden koster mye penger å bygge. På Persaunet er byggingen av nytt sykehjem nå i gang. Prosjektet er priset til 730 millioner kroner.

Mulig å kutte

Fire nye brannstasjoner var kalkulert å koste 510 millioner. Torsdag måtte bystyret for tredje gang utvide kostnadsrammen, nå til 646,5 millioner.

En av sakene viser at det nytter å gjennomgå enkeltprosjekter for å barbere kostnader. Saken om et kommunalt utleieboligprosjekt med åtte leiligheter i Jakobsgrenda ble i mars i år, etter forslag fra Arbeiderpartiet, sendt i retur til rådmannen. Rådmannen ble pålagt å se på valgte løsninger for å redusere kostnader.

I saken erkjente rådmannen at det var fullt mulig å finne små leiligheter i markedet som prismessig lå lavere enn det kommunen kunne bygge i egen regi. Da saken på nytt ble fremmet for bystyret, var kvadratmeterprisen redusert med 15 prosent. Kostnaden per bolig var redusert med om lag en halv million. Flere representanter konstaterte at det er mulig å redusere pris hvis man går inn for det.

Hvorfor øker prisene?

Ap-representanten Roar Aas ville ha en oversikt fra rådmannen over hvorfor prisene går i været. Selv nevnte Aas flere elementer han ba om å få vurdert: tomteprisene og kommunens egne administrative kostnader.

– Vi må også se på hvordan internt samarbeid mellom utbygging, drift og innkjøp fungerer, og hvilke konsekvenser arkitektoniske valg får for kostnadene, sa Aas som mente det var viktig å ta utgangspunkt i den sum penger som skulle investeres og spørre for eksempel hvor mange barnehageplasser kan vi få for 100 millioner kroner.

– Det er viktig å gjøre gode valg. Vi må sørge for gode, felles kravspesifikasjoner og vi må se på ulike entrepriseformer.

60 000 kr per kvm

Partikollega Ingvill Kvernmo fulgte opp med å vise til at det bygges barnehager i Trondheim med en kvadratmeterpris på opptil 60 000 kroner.

– Hvilket inntrykk skaper dette overfor byggebransjen som mener det kan bygges for 20 000 kroner?

Kvernmo mente det ikke var nødvendig at alle barnehager er ulike.

– Vi må ikke kjøre interne prosesser som legger for lite press på arkitektene. Det er vel og bra at Jakobsgrenda blir rimeligere, men Trondheim kommune risikerer å ikke bli tatt seriøst når anbudsprosessene må kjøres flere ganger. Vi må inn i prosjektene i startfasen.

Provoserte politikere

Den formidable kostnadsøkningen for byens fire nye brannstasjoner, provoserer politikerne. Fra utgangspunktet på 510 millioner måtte rammene utvides for tredje gang. To tidligere sikkerhetsbuffere på 50 millioner er brukt opp. I går kveld måtte bystyret etterbevilge nye ti millioner til buffer nummer tre.

Høyres Åge Halvorsen var særlig kritisk til at store deler av den siste kostnadsøkningen skyldes forhold som utbygger burde hatt god kontroll på.

– Det kan ikke være overraskende at det er vanskelig grunnforhold i Nyhavna og at det er forurensning i grunnen der.

Rune Olsø (Ap) minnet om en tilsvarende sak i august i fjor der det ble forsikret at det var full kontroll med prosjektet.

– Likevel opplever vi nye uforutsette ting. Dette er alvorlig.

Etter at siste brannstasjon er ferdig skal det foretas en ekstern gjennomgang av hele prosjektet.

Deretter vedtok bystyret enstemmig storprosjektet Nye Persaunet helse- og velferdssenter til 730 millioner. Kommunen må låne 232 millioner for å fullfinansiere prosjektet. Anlegget vil inneholde 96 sykehjemsplasser, 50 omsorgsboliger, aktivitetssenter og bydelskafé.

Eksteriør perspektiv: Nye Persaunet helse- og velferdssenter med utsikt fra adkomstplassen. Foto: Illustrasjon fra konkurransen: pka ARKITEKTER
Terrengutsnitt av nye Persaunet helse- og velferdssenter Foto: Illustrasjon: pka ARKITEKTER
Foto: jens petter søraa
Terrengsnitt: Nye Persaunet helse- og velferdssenter sett fra gangveien. Anlegget er tilpasset gamle Strinda sykehus som kan ses til høyre. Foto: Illustrasjon: pka ARKITEKTER