Teknisk sjef i borettslaget, Laila Pedersen, sier hun ser mange fordeler ved å sende søpla under bakken.

Søppeldunkene forsvinner og det blir ikke lenger nødvendig å kjøre store biler inn i området når beboerne i landets største borettslag kan kaste avfallet ned i rør som går under bakken. Et vakuumsug sender «varene» til et par store containerne i et eget terminalbygg.

Nedkastene vil bli plassert flere steder i borettslaget. Det er så langt ikke bestemt hvor mange nedkast det skal bli og hvor de skal plasseres. Det er heller ikke finregnet på kostnadene og anlegget er heller ikke lagt ut på anbud.

– Jeg tror dette skal bli fint hvis vi får det til, sier Pedersen.

67,2 mill. kr

Bystyrerepresentantene fikk et kostnadsoverslag for prosjektet på Risvollan før de enstemmig vedtok saken i torsdag kveld.

Trondheim kommune bidrar med 16,7 millioner kroner, mens borettslagets andel er anslått til 50,5 millioner. Borettslaget forplikter seg gjennom avtalen til å fremskaffe tomt til terminalbygget. Kommunens bidrag finansieres over det såkalte selvkostområdet for renovasjon som er en kommunal tjeneste publikum betaler for.

Utgangspunktet for saken er et bystyrevedtak fra 2010 der det ble lagt en handlingsplan for oppsamling av husholdnings- og næringsavfall frem til 2020. Et mål i planen er at halvparten av avfallet skal samles i nedgravde løsninger. Avfallssug skal utgjøre halvparten av dette igjen. Trondheim kommune skal eie alle anlegg tilknyttet nedgravde avfallsløsninger.

Risvollan borettslag har i lengre tid vært i dialog med kommunen for å få til et samarbeid om et stasjonært avfallssug. Det antas at en moderne avfallsløsning vil være positivt for området. I dag oppleves avfallshåndteringen som sjenerende med trafikk, dårlig hygiene og lukt fra beholdere ved boligene.

Prisøkning

Et forprosjekt ble utarbeidet høsten 2013 og totalkostnaden anslått til 54,5 millioner kroner. Senere har en usikkerhetsanalyse ført til prisøkning. Nytt anslag er 67,2 millioner. Årsaken til økningen er i hovedsak bygg- og utomhuskostnader som var satt for lavt.

En egen finansieringsavtale om kostnader, risiko og sikkerhet i prosjektet, skal inngås mellom partene.

Anlegget på Risvollan skal få kapasitet til å betjene flere borettslag. Det er en dialog i gang med Sollia borettslag der det er 198 boliger.

Avfallssug: Nedkast av denne typen kan bli å se på Risvollan. Her fra Rosenborg skole. Foto: Ivar Mølsknes