Å ta foto av familien har vært en del av fotografens arbeid helt siden fotografiet ble oppfunnet rundt 1840. Mens fotografier av ettåringer, konfirmanter, brudepar og jubilanter har prydet veggene i hjem verden over i over 150 år, er nyfødtfotografering forholdsvis nytt både i Norge og ellers i verden.

– Familiefotografiet er bekreftelse av familiens kjærlighet og vennskap. Akkurat som bryllupsfotografiet, skal nyfødtfotografiet fange øyeblikk av lykke og være slående vakkert.

Bildet er en følelsesmessig investering i familiefellesskapet og en bekreftelse av kjernefamilien, sier professor Sigrid Lien ved Universitetet i Bergen. Hun forsker og underviser i nyere tids kunst- og bildehistorie, med fotografiets estetikk og historie som spesialområde.

Nyfødt Iver på blått teppe

I lokalene til Studio Elle Melle i Sorgenfriveien i Trondheim ligger syv dager gamle Iver Johannes halvveis innpakket i et pledd oppe på et blått teppe og blunker med øynene mot det kraftige lyset fra fotolampene.

Fotograf Ina Haaheim Stenvig hos Studio Elle Melle tar nærbilder av den nyfødte.

I en sofa rett i nærheten følger foreldrene Ingrid Emilie Selven (20) og Per Fredrik Mørre (25) fra Stjørdal nøye med.

– Vi bestemte oss endelig for at vi ville ha nyfødtbilder av Iver først en uke før han ble født. Foreldrene mine har bilde av meg på veggen tatt da jeg var ett år hjemme.

– Det blir morsomt å ha bilder av Iver helt nyfødt tatt av en profesjonell fotograf. Det er viktig å ta vare på minnene, sier 20-åringen.

Sekunder senere er det slutt på tålmodigheten hos Iver Johannes. Et høylytt skrik får fotografen til å legge bort fotoapparatet, mens kollega Trine Sundli forsøker å trøste knøttet.

– Å være to på jobb med nyfødtfotografering er en god hjelp i å få en roligere arbeidssituasjon. Nyfødte er veldig vare og det kan fort bli stressende, forklarer Sundli.

– Sovende baby

Aller helst ønsker fotografen at Iver skal slappe så mye av at han sovner. En sovende baby er ønskemotivet. – Når babyen sover er det mye enklere å få motivet akkurat slik vi ønsker det. Babyer som sover tungt kan vi legge i alle mulige posisjoner uten at de våkner, forklarer Haaheim Stenvig.

Julekortmotiv

På veggene i studio henger bilder med en nyfødt baby i en kurv, en annen har krone på.

Etter en time har lille Iver ikke vist tegn til å ville sove. Selv to runder med pupp hjelper ikke.

Hvis den ukegamle gutten deres sovner har foreldrene tatt med en nisselue. – Vi ser for oss at det kan bli et artig julekortmotiv, sier pappa Mørre.

Etter en og en halv time tar trøttheten overhånd hos dagens hovedperson. Men han sover lett og våkner flere ganger. Fotografen rekker likevel noen motiver med en sovende nyfødt.

– Profesjonell fotograf

– Fotografiene er viktig for den enkelte familie som en dokumentasjon. Selv om mobiltelefoner og enkle kompaktkameraer gjør at alle tar bilder hele tiden, er det fortsatt slik at ved spesielle begivenheter i livet tyr mange til profesjonelle fotografer, sier Terje Lie Olsen, leder i Norges Fotografforbund.

– Og nå er også den nyfødte blitt en slik begivenhet?

– Det er mange trender i fotofaget. Nyfødtfotografering er en av dem. At stadig flere fotografer tilbyr denne typen fotografering forsterker trenden. Det er allerede på vei til å bli en godt innarbeidet del av familiefotografiet. Det øker også muligheten for at familien kommer tilbake for nye bilder når barnet er ett år gammelt og senere ved konfirmasjon og bryllup, påpeker Olsen.

Tok bilder av døde barn

Å ta bilder av nyfødte babyer er ikke noe nytt i fotografihistorien. Men tidligere var babyene døde når de ble fotografert.

– Fra familiefotografiet slo igjennom fra midten av 1850-tallet og helt til midten av 1950-tallet var det vanlig å ta bilder av døde familiemedlemmer. Det gjaldt også babyer, forteller professor Sigrid Lien.

Hun har forsket på fotografiets historie og har studert en rekke «post mortem»-bilder, som sjangeren kalles, i sin forskning.

– Tidligere var det bare unntaksvis at det ble tatt bilder av nyfødte barn. Når babyer ble syke og døde, var det derfor svært få som hadde rukket å ta bilder mens de var i live. «Post mortem»-bildet var dermed siste mulighet til å få et minne av vedkommende.

Bildene som ble tatt har klare likhetstrekk med dagens nyfødtfotografier. Fotografen, som kom hjem til familien, arrangerte bildet slik at det ser ut som om barnet sover, forteller Lien.

Knyttet til begravelsesskikk

Bilder av døde var nært knyttet til begravelsesskikkene. Det var vanlig å dø hjemme, og når naboer og slektninger kom innom var det vanlig skikk å spørre om de ville se liket.

Alle som var til stede skulle se ansiktet til den døde og ta et siste farvel. Det er en forklaring på bildeskikken.

Ut over første del av 1900-tallet ble slike bilder stadig sjeldnere, men forskerne har funnet bilder av døde familiemedlemmer så sent som fra 1950-tallet.

Forskerne mener det trolig ble slutt på denne skikken da det ble mer vanlig at folk døde på sykehus og ble begravet fra institusjonen.

Skikken med å vise bilder av døde barn kan være på vei inn igjen, men da som en del av digitale minnealbumer på nettet. Det finnes flere eksempler på minnesider hvor det er bilder av døde barn.

– Det kan virke som om det har blitt mye mer vanlig de siste årene. Da vi spurte om dette i 2012 var det få som hadde kjennskap til det, forteller forsker Audun Kjus ved Norsk Folkemuseum til NRK.

Nyfødtfoto på fødeklinikken

En annen nyfødtfoto-sjanger oppsto på 1950-tallet da enkelte fotografer tilbød seg å ta bilder av den nyfødte og moren allerede på fødeklinikken. Iblant annet Arbeider-Avisa i Trondheim var det en fast spalte med mødre og deres nyfødte barn i en årrekke.

– En helt ny trend, som foreløpig ikke har slått igjennom, er at foreldrene inviterer fotografen til å følge fødselen helt fra innleggelsen, forteller Terje Lie Olsen, leder i Norges Fotografforbund.

Foreldrene Ingrid Emilie Selven og Per Fredrik Mørre synes det blir fint med et nyfødtfoto på veggen i stua. Foto: KRISTIAN HELGESEN
Babyfotografering er den hurtigst voksende trenden innen portrett- og familiefotografering. Foto: KRISTIAN HELGESEN
Nyfødtfotografering er en ny trend i familiefotografering. Foto: KRISTIAN HELGESEN