Åtte av 17 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) ligger i Trondheim.

SFI-ordningen er Norges forskningsråds største satsing på sentre.

I den nye tildelingsrunden som starter nå vil hvert senter få omkring 12 millioner kroner årlig fra Forskningsrådet i åtte år. Forskningsinstitusjonene og partnere i næringslivet skal sammen bidra med et tilsvarende beløp, slik at summen dobles. I praksis betyr det at sentrene i Trondheim har vertskapsansvar for minst 1,5 milliarder forskningskroner. Penger fra eventuelle EU-prosjekter kommer i tillegg.

Ultrafornøyd

NTNU er vertskap for seks av sentrene, Sintef for to. Et av NTNU-sentrene skal forske på nyskapende ultralydløsninger i helsevesenet, i maritim sektor og olje- og gassindustrien.

– Vi er kjempelykkelige, sier professor Lasse Løvstakken i det nye senteret.

– Norge ligger i front på maritim sektor, innen olje- og gass og medisinsk ultralyd. Utvelgelsen gjør at vi kan beholde og utvikle vår sterke posisjon på ultralyd. Målet er at senteret skal styrke den nasjonale kompetansen og danne grunnlaget for ny teknologi, nye metoder og nye produkter. Senteret vil telle omkring 100 personer ved NTNU, med fagfolk særlig fra Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Det medisinske fakultet.

– Som vertsinstitusjon er vi utrolig takknemlige. Dette er avgjørende for at vi skal kunne ligge helt i fronten. Vi føler et stort ansvar for at pengene skal komme best mulig til nytte, sier instituttleder Toril Hernes.

På 70-tallet markerte trondheimsmiljøet seg som pionérer innen medisinsk ultralyd. Det prisbelønte lille håndholdte ultralydapparatet til GE Vingmed Ultrasound ble til i samarbeid mellom trondheimsforskere og selskapet. GE Vingmed er også den største bedriftspartneren i det nye forskningssenteret på feltet medisinsk ultralyd.

Statoil og Kongsberg Maritime er de tyngste bedriftspartnerne innen ultralyd for olje og gass og maritim sektor. Samarbeidet inkluderer også Sintef, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Mange forbinder ultralyd med svart-hvitt printet av knøttet i mors liv som stolte foreldre får med hjem.

Fra mors liv til havets bunn

Men bruken av ultralyd for å avbilde og kontrollere tilstander omfatter langt mer. Ultralydteknologi brukes blant annet til å inspisere havbunnen og til å kontrollere rør i oljebransjen. Ifølge BP var en av årsakene til det enorme oljeutslippet i Mexicogulfen i 2010 at sementen i oljebrønnen ikke var tett. Feilen kunne vært avslørt med ultralyd, mener Svein-Erik Måsøy, forsker og industrikontakt ved det nyetablerte senteret.

– Ultralyd i helsevesenet, olje og maritim sektor, det spriker ikke for mye tematisk?

– Nei. Den grunnleggende teknologien, kunnskapsbasen, er den samme, sier Måsøy.

I de to tidligere rundene med SFI-tildelinger i 2006 og 2010 fikk NTNU og Sintef seks sentre av til sammen 21. Støtteperioden går nå ut for MILab som utelukkende var rettet mot ulike metoder for medisinsk avbildning. Kunnskap fra dette miljøet blir med i det nye senteret. Den nye PET-MR maskinen som St. Olavs Hospital fikk i gave blir et viktig forskningsverktøy for diagnose av kreft og hjerte- og karsykdommer.

– Dette betyr veldig mye for oss, sier Johan E. Hustad, prorektor for nyskaping ved NTNU.

– De nye sentrene er viktige for NTNU og for den etablerte industrien. Med dette blir nyskaping en enda viktigere del av universitetet, sier Hustad. Han varsler at NTNU vil følge opp de ny sentrene bedre enn da de første kom i 2006.

Her er de heldige

Her er de nye Senter for forskningsdrevet innovasjon:

1. Senter for innovative ultralydløsninger i helsevesenet, i maritim sektor og i olje- og gassindustrienVert: NTNU, senterleder Asta Håberg.Mål: Å etablere et verdensledende senter for forskning og innovasjon innenfor ultralydbasert billedbehandling. Innsatsen rettes mot utfordringer og anvendelsesmuligheter i tre sektorer: Helse, maritimt og olje & gass. Gjennom en bred tilnærming vil senteret bidra til synergi mellom disse ganske ulike anvendelsesområdene, både når det gjelder krav til teknologiutvikling og metoder for å analysere og løse problemer. Senteret fokuserer på innovasjonsmuligheter innenfor medisinsk diagnostikk, kartlegging og overvåking av havbunn, marine ressurser og undervannsinstallasjoner.  Sammen med en omfattende forskerutdanning skal dette bidra til at senteret blir godt posisjonert til å møte norsk industris kompetansebehov innenfor ultralydteknologi.Partnere: Sintef, Universitetet i Oslo, Høgskolen i Buskerud og Vestfold, GE Vingmed Ultrasound, Kongsberg Maritime, Statoil Petroleum, Helse-Midt, St. Olavs Hospital og flere kommuner.

2. Klimatilpasning av hus og infrastrukturVert: Sintef, senterleder Berit Time.Mål: Redusere risikoen forbundet med ekstremvær og gradvise klimaendringer. Aktiviteten skal utløse nye og forbedrede løsninger, produkter, prosesser og forretningsmodeller innenfor klimatilpassing av bygg og infrastruktur. Partnere: NTNU, Handelshøyskolen BI, Meteorologisk institutt, NGI, Skanska Norge, Multiconsult, Mesterhus Norge, Norgeshus, Saint-Gobain Byggevarer, Isola, Spenncon, Statens vegvesen, Jernbaneverket, Avinor, NVE og Finans Norge.

3. Senter for avanserte strukturanalyserVert: NTNU, senterleder Magnus Langseth.Mål: Å etablere seg som et ledende internasjonalt senter for multiskalatesting, modellering og simulering av materialer og strukturer for bruk i industrien. Senteret skal utvikle en plattform for numerisk simulering av produkter og strukturer som skal være innovative og verdiskapende for transportindustri, olje- og gass og for virksomheter innen fysisk sikkerhet. Partnere: Sintef, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Forsvarsbygg, Statens Vegvesen, Audi, Honda R&D, Benteler Aluminium Systems Norway, Toyota Motor, Gassco, Hydro Aluminium, Sapa, Statoil Petroleum, DnV-GL, Aker Solution og BMW.

4. Undervanns produksjon og prosesserVert: NTNU, senterleder Sigurd Skogestad.Mål: Være et internasjonalt senter for fremtidige utfordringer for undervannsteknologi og å gjøre Norge til et foregangsland. Dette skal gi en teknologisk plattform for oljeselskaper og leverandørindustri som kan bidra til kostnadseffektiv utvikling av olje- og gassfelt.Partnere: Statoil Petroleum, Shell Technology Norway, GDF Suez E&P Norge, Kongsberg Oil & Gas Technologies, FMC Kongsberg Subsea, DNV GL, Aker Solutions, Onesubsea Processing og ABB.

5. Industriell katalysevitenskap og innovasjon for prosessindustrienVert: NTNU, senterleder Hilde Johnsen Venvik.Mål: Øke den industrielle innovasjon og konkurransekraften i norsk prosessindustri gjennom en effektiv lavutslipps prosessteknologi. Ved å utnytte avansert material- og nanoteknologi, er målet å utvikle katalysator- og reaktorsystemer som øker energi- og råvareomsetningen. Partnere: Universitetet i Oslo, Sintef, Yara International, Ineos Norge og Dynea, K.A. Rasmussen og Haldor Topsøe.

6. Akvakulturoperasjoner på utsatte stederVert: Sintef Fiskeri og havbruk, senterleder Hans Vanhauwaert Bjelland.Mål: Å utvikle kunnskap og teknologi for havbruk i eksponerte farvann og legge til rette for en bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Gjennom forskning vil senteret legge grunnlaget for teknologiutvikling som åpner nye områder for fiskeoppdrett. Senteret vil kombinere kunnskap og teknologi fra marin-, maritim- og offshoresektoren og på den måten utvikle sikre og lønnsomme løsninger for fiskeoppdrett i åpnere farvann med større bølgehøyde, vind- og strømeksponering.Partnere: Stiftelsen Sintef, Marintek, NTNU, Havforskningsinstituttet, Kongsberg Seatex, Aqualine, Aquaculture Engineering, Møre Maritime, Foxbox, Reinertsen, Verdande Technolog, Anteo, Argus Remote Systems, Lerow, Aqs og Marin design, Marine Harvest, Cermaq Norway og Salmar.

Foto: Rune Petter Ness
Millionklubben: Denne glade gjengen er blant de mange i Trondheim som skal forske intenst på ultralyd de neste åtte årene. Fra venstre Toril Hernes, Hans Torp, Lasse Løvstakken og Svein-Erik Måsøy. Foto: Rune Petter Ness
Hjertesjekk: Anja O. Brattrud bruker ultralyd for å sjekke blodgjennomstrømming og bevegelsene i hjertet til en pasient. Lasse Løvstakken ved det nye ultralydsenteret på NTNU følger med på registreringene. Foto: Rune Petter Ness
Ultralyd i lommeformat: Det håndholdte ultralydapparatet som Hans Torp tester på Toril Hernes er utviklet i samarbeid mellom NTNU og GE Vingmed Ultrasound. Forskerne håper på nye suksesser med etableringen av Senter for ultralyd. Foto: Rune Petter Ness