– Det handler om planlegging. Jeg kjøper ting på salg i januar, som jeg skal lage gaver av til neste jul. Da får man ikke alle utgiftene konsentrert til desember, sier Birgit Merete Solstad Moe.

Kan gi til flere

Birgit begynte å lage julegavene allerede i sommer, og lager omtrent 25 gaver hvert år til naboer, hyttenaboer, venner og familie. Hun sier mange av dem ikke hadde fått gave dersom hun skulle kjøpt de i butikken.

– Det blir for dyrt og upersonlig. Nå kan flere få en liten, koselig gave. Det behøver jo ikke være noe store greier, sier hun.

– Her har jeg for eksempel bare printet ut og klippet til noen bilder, så stiftet jeg noen teposer på dem. Det koster jo nesten ingenting, men se så fine de blir, sier hun og holder opp noen av teposene.

Men ikke alle er interessert i å få teposer, julekuler og plommesyltetøy.

– Sønnen min på 30 år for eksempel. Han får reiser og opplevelser i stedet - men aldri ting fra butikkene, sier hun bestemt.

Les også: Førjulstiden er blitt til en 24 dagers gavebonanza

Legger lista for høyt

Birgit gir aldri bort noe hun ikke er fornøyd med, men hun tror likevel nordmenn legger listen for høyt når det kommer til hjemmelagde julegaver.

– Det er viktig å kose seg med å lage det. Jeg lager sjelden noe veldig kompliserte ting, kun ting jeg vet jeg kan få til, sier hun.

– Det skal ikke være et press, det skal være som medisin i en stresset hverdag - men vi må passe på å ikke bli overmedisinert, legger hun til.

Les også: Fire av ti planlegger å handle julegaver på nett

Høysesong for hobbybutikkene

– Jula er absolutt høysesong.

Det sier butikksjef i hobbybutikken Panduro, Marita Mørch, som også har laget alle julegaver selv siden hun var liten. Hun sier at man helt klart kan spare masse penger.

–Første gang du handler inn utstyr til å lage julegaver kan det fort bli ganske dyrt, men det vil bli mye billigere årene etter - når du har investert i det viktigste, sier Mørch.

Les også: Dette er årets beste adventskalender-sparetips

Tips og triks

Mørch sier at mange kunder spør henne om tips til hva de kan lage, og forslagene hun ofte kommer med da er:

– Lag såpe, sjokolade eller drops. Du kan også brodere et fint mønster eller navn på et håndkle, eller male på glass. Ha juleverksted med familie og venner - gjør det til noe hyggelig, sier hun.

Selv hekler, strikker og syr Mørch mange av julegavene sine.

– Noe som har vært populært er poser jeg syr til å ha utenpå bokser med tennbriketter. Enkelt og billig.

– Hjemmelagde gaver kommer fra hjertet, noe jeg tror de aller fleste setter pris på, avslutter hun.

Praktisk og fint: Birgit viser stolt frem de hjemmelagde tepose-holderne, med motiv av blant annet gamle bybro. Bildene kan hektes over kanten på koppen, og holder posen oppe. Foto: Nils H. Toldnes
Julekuler: En isoporkule, litt stoff og en snor er det eneste som trengs for å lage sin egen julekule. Heng dem på treet eller legg dem i en skål som her. Foto: Nils H. Toldnes
Den praktiske gaven: Sløyfen er laget av en voksduk, og kan derfor bare tørkes av dersom deler av julematen havner på fintøyet. Foto: Nils H. Toldnes