– Tillerbyen trenger flere identitetsskapende møteplasser enn bare kjøpesentra. For en bydel med sterk befolkningsvekt er det spesielt viktig å lage gode arenaer hvor barn og ungdom kan møtes til positive aktiviteter. Et kombinert kirke- og kulturbygg kan være en slik arena, sier leder Alfhild Lien Eide og nestleder Leiv Erik Elvestad i Tiller menighetsråd.

–Dette er et spennende forslag som fortjener å bli sett nærmere på. Den aktuelle tomten er godt egnet til menighetens visjon om et kombinert kirke – og kulturbygg, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF).

I vedtaket i Tiller menighetsråd fra begynnelsen av november heter det at «Menighetsrådet ser at det er behov for et kulturbygg i bydelen og det kan være hensiktsmessig å integrere kirkelokaler i et flerbruksbygg. Tomta som er avsatt til kirkeformål ved Østre Rosten vil være en egnet plassering for et slikt bygg."

Kommunedelplanen for Tiller i bygningsrådet tirsdag

Menighetsrådets vedtak er et innspill om kommunedelplanen for Tiller som skal opp til sluttbehandling i bygningsrådet tirsdag.

Rådmannen går inn for at den ubebygde tomta skal brukes til «serviceformål», noe som ifølge rådmannen åpner for både kirkelige formål og skole-, kultur- og helseformål.

Både Kirkelig Fellesråd i Trondheim og Nidaros bispedømmeråd har tidligere gått sterkt imot omreguleringen og ber om at bygg til kirkelig aktivitet blir prioritert på den ledige tomten.

–Gjør kirken mer tilgjengelig

– Det er viktig for kirken å være der folk bor og ferdes i hverdagen. Et kombinert kirke -og kulturbygg kan gjøre kirken mer tilgjengelig for alle, og samtidig legge til rette for økt samarbeid med frivillige lag og foreninger for eksempel innenfor kultur.

Vi har stor tro på at et kirke – og kulturbygg vil kunne tilføre bydelen noe nytt og positivt, sier Lien Eide og Elvestad, som viser til det kombinerte kirke -og kulturbygget som reises i Stjørdal. Nye Stjørdal kirke, som blir en del av det regionale kulturhuset, skal være en aktivitetskirke med daglig aktiviteter.

Sprengte lokaler i kirke og menighetssenter

– Tiller menighet har egen kirke og eget menighetssenter fra før. Er det da behov for ytterligere et lokale?

–Vi trenger fortsatt Tiller kirke som kirkested, men med 180 sitteplasser i kirken og nesten 150 dåp i året, er pågangen er blitt så stor at menighetsrådet har satt en øvre grense på fire dåp per gudstjeneste slik at det skal bli plass til alle i dåpsfølget i kirken.

Også konfirmasjonen sprenger lokalene. Med 120 konfirmanter i vår måtte menigheten ha totalt ha åtte konfirmasjonsgudstjenester for å få plass til familie, slektninger og venner.

Samtidig er vi i ferd med å vokse ut av lokalene i menighetssenteret. Med syv ansatte må vi bygge om lokaler som brukes blant annet av speiderne til nye kontorer. Salen i menighetssenteret har bare plass til 90 stykker, noe som gjør at det bare er Tiller kirke som kan brukes når vi har konfirmantsamlinger med alle til stede, sier Lien Eide

– I et nytt kombinert kirke – og kulturbygg ser vi for oss en stor sal med plass til 400–500 tilhørere som bydelens nye storstue med plass til alle mulige kulturelle og kirkelige arrangementer, påpeker Elvestad.

–Jeg vil fremme et utsettelsesforslag i bygningsrådet tirsdag slik at det blir tid til å se nærmere på utspillet fra Tiller menighetsråd. Et kirke- og kulturbygg vil bli et samlingspunkt for hele bydelen og utfylle hele bredden i kulturlivet.