Lykkelig: Charlotte de Stael i butikken Shine tror dette blir den aller fineste gågata. Foto: jens petter søraa

Tre menn er i ferd er i ferd med å henge opp en svær treskulptur på en husvegg.

Våpenskjoldet til klesbutikken Shine skal på plass etter å ha blitt tatt ned da gata ble hevet. Med det er måneder med anleggsarbeid over. Nå gjenstår det litt småpuss her og der, og befaring med huseierne for å sjekke om alt er som det skal.

Torsdag klokka 15.15 åpner gata med korsang, tale og snorklipping.

Dette er den tradisjonsrike frisørgata, den 127 meter lange gatestubben av Thomas Angells gate fra Nordre til Søndre gate. Dette er gata med egen sjokoladebutikk, små nisjebutikker og eksklusive motebutikker. Allerede i 1968 ble den andre enden av gata bilfri, og ble med det byens første gågate.

Les også: Snart tennes Trondheims julelys

Trasig høst

I mai startet arbeidet, og det har vært en trasig høst der gata har vært delvis stengt og preget av gjerder, trange gangpassasjer og bråk fra betongarbeid. Nå er asfalten erstattet av betongstein og naturstein. De gamle gatelyktene er byttet ut med tradisjonsrike Trolla-lykter. Fortauskantene er borte og gjør gata lett tilgjengelig for rullestolbrukere samtidig med at varme i bakken gjør gata snø- og isfri.

Til sammen har dette kostet 14 millioner kroner, finansiert av miljøpakken.

Les også: Hun vil ha flere markeder og kvalitetsbutikker i Midtbyen

Entreprenørfirmaet Søbstad har hatt hovedansvaret for gateopprustningen. Der jobber betongarbeiderne Øyvind Paulsen og Bjørn Tangen på 70 og 73 år.

– Vi har gjort alt mulig som å tette igjen lysgravene foran kjellervinduene i de gamle husene, bygge trapp, lage inngangsparti og flikke mye. De forteller at det har vært en veldig artig jobb.

– Vi koser oss. Vi har fått brukt kreativiteten vår, brukt hodet og kroppen, sier de to.

Skikkelig lykkelig

Mens de henger opp våpenskjoldet, står butikkeier Charlotte de Stael inne ved kassen.

– Jeg er skikkelig lykkelig akkurat nå. Dette må være den aller fineste gågaten, sier hun. Hun flyttet butikken sin fra Jomfrugata i fjor, og er sikker på at Thomas Angells gate er en langt bedre plassering.

Les også: - Vi har lidd av kollektiv høydeskrekk

– Noen dager har kundene nesten måtte klatre over gjerdet for å komme inn i butikken min. Likevel har vi hatt 40 prosents inntektsvekst fra vi var i Jomfrugata. Hun tror mange er litt misunnelige på den flotte plasseringen i Thomas Angells gate, og mener det betyr veldig mye at det blir gågate. Mange av hennes kunder har også vært opptatt av at det nå blir så fint utenfor at de kan gå med ordentlige høyhælte sko når de skal til butikken hennes.

– Jeg tror det blir kjempebra. Både butikken og gata gjør at vi føler at vi er i en storby, litt som København. Det var en bra idé å flytte hit, sier hun.

Spent på transportutfordringene

I krysset ved Nordre gate holder gatas mest tradisjonsrike butikk hus. En hverdagsformiddag i november er det godt voksne kvinner som er innom undertøysforretningen Reimers.

– Vi har hatt en tøff høst der gata har vært delvis stengt. Det har vært ganske ekstremt med mye bråk, sier butikksjef Bodil Alstad. Selv har hun 21 år bak seg i butikken. Hun forteller at de verste ukene hadde de 40 færre betalende kunder hver eneste dag enn normalen. Nå håper hun å få kundene tilbake.

Les også: Vekket søndags morgen av steinskjæring

Selv er hun spent på transportutfordringene både når det gjelder varelevering som heretter må skje før klokken 12, og for kunder som er vant med å parkere rett utenfor, eller bli kjørt med drosje til døren.

Men mest av alt tror hun at gågata blir en god handlegate.

– Nå håper jeg bare på at det kommer ny driver i det tomme kafélokalet i gata. Kafeer trekker folk til gata og byen.

Fint for barn

Heidi Aartun er på bytur med barnehagen fra Stjørdal. De har tatt toget til byen og skal på vitenskapsmuseet, men først har de kjøpt boller i den nye gågata. Selv er hun fra Trondheim, og er veldig glad for at byen får enda en gågate.

– Det er tryggere å gå her. Det blir en bedre opplevelse når vi slipper å tviholde på ungene, sier hun. Hun mener det er mye mer attraktivt å gå i gågater enn i gater med biltrafikk.

– Det er veldig bra at det ikke er fortau. det gjør det mye lettere for oss som har med barnevogn.

Les også: Trondheim slår både Oslo og Bergen i ny klimarapport

Henger opp pynten: Øyvind Paulsen og Bjørn Tangen løfter mens Ulf Amundstad fra Ulajern gjør klart opphenget til Shines våpenskjold. Foto: jens petter søraa
Barnehage på tur: – Gågate og ingen fortauskanter er perfekt sier Haidi Aartun som er på tur med Jeanette Moseby og barna hermine Hyldmo, Snorre Juliussen, Simen Totland, Ellen Viken og Liam Helgesen. Foto: jens petter søraa