- Dette er bare for prester og professorer. Mange av mine medlemmer blir ikke så gammel, sier klubbleder Ståle K. Johansen ved Kværner Verdal.

Det er igjen full konfrontasjon mellom arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og klubbledelsen ved hjørnestensbedriften i hjembygda Verdal.

Det er ikke mer enn to måneder siden 200 fagorganiserte demonstrerte i Verdal mot regjeringens forslag om å myke opp arbeidsmiljøloven.

- Vi trenger mer arbeidskraft i årene som kommer og må ha flere i arbeid, sier Eriksson også denne gangen, men med et noe annet utgangspunkt enn sist.

Flere i arbeid

Det var da Eriksson møtte partene i arbeidslivet tirsdag at han kunngjorde at Regjeringen går inn for å heve aldersgrensen i arbeidslivet til 75 år.

I første omgang skal aldersgrensen opp til 72 år. Deretter vil regjeringen sammen med partene i arbeidslivet diskutere innretning og premisser for en senere økning til 75 år.

Bakgrunnen for at dette gjøres i to omganger har blant annet å gjøre med velferdsytelsene som seniorer i arbeidslivet har rett til, blant annet sykepenger og pensjon.

Eriksson klargjorde også under møtet i arbeids- og pensjonspolitisk råd tirsdag at pensjonsalderen på 67 år blir stående.

- Vi foreslår også å endre de bedriftsinterne reglene fra 67 til 70 år, sier Eriksson, og viser til den såkalte Gjensidige-dommen hvor en kvinne på 67 ble tvunget til å slutte selv om hun ville fortsette i jobben.

- Hadde mine regler vært innført ville ikke dette ha skjedd, sier Eriksson.

- Hvorfor er det så viktig å heve grensene?

- Flere eldre er friskere enn før og mange har verdifull kompetanse som gjør ATV de har mye å bidra med. Vi trenger rett og slett mer arbeidskraft i årene som kommer.

Lever ikke så lenge

Klubbleder Ståle K. Johansen ved Verkstedklubben Aker Verdal er mildt sagt forbannet over forslaget fra arbeidsminister Robert Eriksson

–De fleste vet at ingen av mine medlemmer greier å stå til de er 75 år, og at en god del forlater arbeidslivet som ufør. Dette er nok et tegn på at vi skal stå lenger uten mulighet for en verdig alderdom. Vi ser nå konsekvenser av valget i 2013 hvor vi får en kraftig liberalisering av arbeidslivet.

Johansen mener vinnerne er lønnsadelen her til lands.

- Gjennomsnittsalder for en rørlegger og sveiser i industrien er 73 år. Mange av mine medlemmer vil altså ikke engang oppnå den nye pensjonsgrensen. Dette forslaget er bare fordelaktig for de med lang utdanning og høy lønn.

Klubblederen sier han isteden kunne tenkt seg en folketrygd hvor det hadde vært mulig å ha en verdig alderdom og som er lagt opp også for de med fysisk artbeid.

–Men jeg er ikke overrasket over Regjeringens forslag. Ingen av utspillene det siste året om arbeidsmiljøloven, permitteringsloven og nå pensjonen er en ønsket politikk fra vår side.

Sauser i hop

Robert Eriksson mener klubblederen i Verdal sauser sammen pensjonsreform og diskusjonen rundt pensjonsalder.

- I dag har vi en fleksibel alderspensjon fra 62 til 67 år. Hvis man har tungt, krevende arbeid er det fullt ut mulig å gå av ved 62 år. Det vi legger til rette for nå er at de som vil skal slippe å bli pælmet ut ved 67 år. Dette er ikke tvang, men en mulighet, understreker arbeidsminister Robert Eriksson.

LO varsler kamp

LO vil forsøke å overtale flertallet i Stortinget til å stoppe arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) planer om 75 års aldersgrense i arbeidslivet.

Både arbeidstakerorganisasjonene LO og Unio og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) går imot forslaget. I stedet for å heve dagens aldersgrense på 70 år, ønsker de flere tiltak for å beholde folk i 60-årene i arbeidslivet.

- Eriksson har gått ut med en brannfakkel, der han vet at både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden står sterkt imot ham, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NRK.

Eriksson tror imidlertid at regjeringen har støttepartiene KrF og Venstre med seg når saken skal fram for Stortinget.

Presten er positiv

Prost Nils Åge Aune (49) i Sør-Innherad prosti mener Regjeringens forslag er veldig positivt, og at dette faktisk vil hjelpe på en prekær prestemangel som kommer i fremtiden.

- I mitt yrke er erfaring og alder et pluss, og da må det være anledning til å stå lenger i jobb. For meg synes det som om aldergrensen på 67 år er laget i en annen tid. Det er veldig mange spreke pensjonister i dag som kan gjøre en god jobb lenge etter de er 70 år, mener prost Nils Åge Aune.

- Uklokt eksperiment

Regiondirektør Merethe Storødegård i NHO sier de er fullstendig uenig i Erikssons og Regjeringens prioriteringer, og mener innsatsen i steden skulle vært satt inn mot alle som gir seg i arbeidslivet når de er tidlig i 60-årene.

- Vi er svært uenig i at den bedriftsinterne aldersgrensen heves. Dette er et uklokt forslag og eskperiment, sier NHO-direktør Merethe Storødegård.