Trondheim har som mål å være Norges beste studentby.

– Jeg vet av flere internasjonale studenter som vender hjem etter oppholdet i Norge uten en eneste norsk venn. Veldig trist.

Det sier Idun Aune, kommunikasjonsmedarbeider i Internasjonal studentfestival i Trondheim (Isfit).

Sosialt eksperiment

Isfit arrangeres i februar hvert år, og er verdens største internasjonale studentfestival. Folk fra hele verden deltar. I forkant av Isfit 2015 har komiteen satt i gang det sosiale eksperimentet «Trondheim talks». Målet er å «tvinge» norske og internasjonale studenter til å bli kjent.

– Det er ikke bare nordmenn som skal gjøre en innsats. Vi vil ha noe tilbake, smiler Aune (24), som er medie- og kommunikasjonsstudent og kampanjeleder for «Trondheim talks».

Les også: Studenter forfattet egen lærebok

Eksperimentet fungerer slik:

  • Du tar kontakt med en student fra et annet land, og spør om dere skal bli kjent. Gjerne inviter til kaffe eller lunsj sammen.

  • Møtet dokumenteres med en selfie, som deles på Facebook-siden til «Trondheim talks» med emneknaggen #Challenge accepted.

  • Utfordringen går videre til personen som ble kontaktet. Vedkommende får et visittkort som bevis på utfordringen.

Følg Adressa.no på Facebook!

Utenfor komfortsonen

To jenter er på vei inn i forelesningssalen. De snakker et annet språk, og engelskstudenten Kristine Iversen (26) spisser ørene. Er det tysk?

Riktig. Tina Deffner (23) og Veronika Biersack (24) er lærerstudenter fra München. De stopper gjerne opp for å høre om utfordringen fra Iversen. Deretter slår de av en prat om alt fra eksamensstress til norsk natur.

Les på pluss: NTNU vil klatre mye på rankingen

– Blir dere med på en selfie?

– Of course! ler de to jentene.

– Så enkelt er det, smiler Iversen, i det hennes nye venner går inn i forelesningssalen med visittkortet fra Trondheim talks.

– Jeg blir nervøs like før jeg skal gå bort. Det er et stykke utenfor komfortsonen. Men det ender alltid i en hyggelig opplevelse. Det er ingen som misliker å bli snakket til, sier hun.

Monika Heggem (22) supplerer:

– Det er alltid verst i starten. Det tar litt tid før jeg tør å gå bort, sier Heggem, som er frivillig i Isfit ved siden av europastudiene.

Få norske venner

Deffner og Biersack skal tilbake til Tyskland til jul, og forteller om et fint opphold i Trondheim. De beskriver norske studenter som hardtarbeidende, sporty – og krevende å bli kjent med.

– Kanskje er det fordi både nordmenn og tyskere er reserverte mennesker? En dårlig kombinasjon, ler Deffner.

Les også: Strikker for å holde internasjonale studenter varme under festivalen

De har fått få norske venner, selv om de har vært i Trondheim siden august.

– Men vi har fått mange venner fra andre land, som Ghana, Belgia og Italia, sier Biersack.

Kristine Iversen har selv vært utvekslingsstudent i USA, og sier hun ble tatt varmt imot.

– Jeg ble invitert hjem til ukjente som var nysgjerrige på norsk kultur. Hvorfor kan ikke flere nordmenn si: Er du fra Iran? Kult! Kan du komme på besøk og fortelle om livet der?

Kule bekjentskaper

Idun Aune beskriver den typiske nordmannen som reservert.

– Nordmenn flest kvier seg for å ta kontakt med nye mennesker. Det er nok ikke uvanlig at en blir sett rart på dersom en snakker til en fremmed. «Er det noe galt med deg, eller». Denne delen av norsk identitet kan vi lett kvitte oss med, mener Aune.

Hun og resten bak det sosiale eksperimentet har brukt mye energi på å spre budskapet.

– Vi har utelukkende fått positiv respons. Medstudenter sier at initiativet er supert. Samtidig tør de ikke å ta utfordringen selv. Jeg er overrasket over hvor reserverte de fleste er, sier Aune.

Med det fortsetter utfordringen i studentmiljøet i Trondheim, og trioen fra Isfit håper flere tør å snakke sammen på tvers av kulturer og språk.

– Hvis ikke kan jeg garantere at du går glipp av mange kule bekjentskaper, sier Iversen.

Idun Aune er prosjektleder for Trondheim talks. Hun er overrasket over hvor reserverte de fleste norske studenter er. Foto: Rune Petter Ness
Monika Heggem har utfordret flere til «Trondheim talks». – Det tar litt tid før jeg tør å gå bort, sier hun. Foto: Rune Petter Ness