Slik vil Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet (PP) at trondheimsbudsjettet for 2015 skal være.

– Vi vil endre de kommunale skattene og avgiftene slik at de virker på en mer sosial måte. Eiendomsskatten bør reduseres for dem som har de minste husene, de som har store millionvillaer skal betale litt mer.

Høyres Yngve Brox, Venstres Jon Gunnes og Pensjonistpartiets Lillian Dalager Bromseth står sammen om et felles endringsforslag til rådmannens budsjettforslag for 2015.

16 millioner mindre i skatt

De tre partiene går inn for å senke kommunens inntekt av eiendomsskatt med 16 millioner kroner neste år, og totalt 124 millioner kroner i kommende fireårsperiode sett i forhold til rådmannens forslag. Men fordelingen mellom store og små boliger skal endres. Bunnfradraget foreslås hevet fra 500 000 til 600 000 kroner.

– Med vårt opplegg vil de som bor i store eneboliger, med en takstverdi på over 2,2 millioner kroner betale 200 kroner mer i året. De som bor i boliger med takstverdi opp til 1,4 millioner får en reduksjon på 200 kroner. For dem som bor i små leiligheter med en takstverdi opp til 600 000 får 540 kroner i skattelette. Og alle som bor i boliger under en takst på 600 000 skal slippe eiendomsskatt. Det betyr en total lettelse i eiendomsskatt for de aller fleste, sier Gunnes.

De som trenger det mest

Ifølge Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet er det på tide at den kommunale økonomien endres betydelig, og at politikerne i de kommende årene har mer fokus på å skape et tjenestetilbud for dem som trenger kommunale tjenester aller mest. De foreslår å legge inn fem millioner kroner for å styrke grunnbemanningen i eldreomsorgen neste år, og trappe opp tilsvarende de kommende årene.

Legedekningen i helse- og velferdssentrene foreslår økt med fire millioner og aktivitetstilbudet til funksjonshemmede skal økes med åtte millioner kroner neste år. Barnevernet skal styrkes med fem millioner kroner ut over rådmannens forslag.

– Vi vil ha frivillig turnus i helsevesenet, slik at flere kan påta seg vakter på kveldstid og i helgene. Da skal kommunen belønne slikt arbeid. De må jobbe på mer ugunstige tidspunkt, og det skal lønne seg økonomisk. Vi ønsker en avtale med fagbevegelsen for å få til dette, sier de tre samarbeidspartnerne.

Fikk ikke medhold

Da kommunen behandlet sitt reviderte budsjett i sommer, foreslo opposisjonen mer penger til aktivitetstilbudet for funksjonshemmede. Det fikk de ikke flertall for. I ettertid påpekte fylkeslegen at flere brukere av aktivitetstilbudet hadde fått et så dårlig tilbud at deres funksjonsnivå var blitt redusert. Rådmannen har foreslått én million kroner mer til tilbudet neste år, mens H, V og PP vil øke dette med åtte millioner.

– Saker i Adresseavisen, blant annet fra Vidarheim dagsenter, beviser at det har vært kutt i pengene til dem som trenger det mest. Vi har prøvd å endre dette, men er blitt nedstemt. Det er veldig synd, sier Brox.

Mer til skolen

De tre partiene ser med bekymring på at rådmannen i sitt forslag til budsjett har lagt opp til et generelt kutt i skolen på 15 millioner kroner neste år. Dersom det blir vedtatt, går det trolig utover lærertettheten i klasserommene. Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet vil i sitt forslag legge tilbake 12 av de 15 millionene, og plusser i tillegg på to millioner til etterutdanning av lærere.

– De tre millionene som mangler i skolens budsjett i vårt forslag, forutsetter vi at skolesektoren skal klare å dekke inn uten at det går på bekostning av lærertettheten. Vi ønsker også å legge inn 1,3 millioner for å styrke tiltak mot mobbing i skolen, sier Brox.

På kuttsiden foreslår de tre partiene blant annet å bygge smartere når kommunen igangsetter nye prosjekter. En målsetting i forslaget er å redusere de totale fremtidige byggekostnadene med ti prosent ved å gå gjennom alle prosjekter og planer for å få prisene ned.