Revner i halltaket vitner om at isolasjonsmattene ikke har hatt riktig dimensjon. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

– Dette skal bli en Abra-hall for håndballen, uttalte ordfører Rita Ottervik (Ap) da planene ble lansert.

– Hvis dette er en julegave, virker det som man har vært mer opptatt av innpakningspapiret enn innholdet, sier Rolf Jarle Brøske (H), leder av kontrollkomiteen i Trondheim kommune. Komiteen får rapporten mandag.

Feil på feil

Rapporten slår fast at prosjektstyring, roller og ansvarsforhold har vært uklare.

* Prosjektet har manglet gode rutiner for kontroll av kvalitet og økonomi.

* Utredningsarbeidet har vært mangelfullt. Risikoen ved valg av plasthall har ikke vært tilstrekkelig utredet og kommunisert til politisk nivå.

* Anskaffelsesprosessen har mangler knyttet til politisk prosess og dokumentasjon.

* Hallkjøpet ble foretatt uten at det ble innhentet tilbud fra flere leverandører.

* Hallen er dårlig isolert og oppfyller ikke energikrav i byggteknisk forskrift. Energiforbruket er høyt, og hallen er ikke godkjent av byggesaksmyndighetene.

* Isolasjonsmaterialet avgir helseskadelig støv.

Nær 80 prosent prisøkning

Sentrum-venstrealliansen satte i desember 2010 av 18,7 millioner kroner til hallen som skulle stå ferdig til sesongstart høsten året etter, kort tid før kommunevalget. Senere er prosjektet blitt 14,6 millioner dyrere. Ved årsoppgjøret for 2011 ble det gitt en tilleggsbevilgning på 10,4 millioner. Fortsatt mangler prosjektet 4,2 millioner.

Brøske sier han neppe noen gang har sett en tydeligere dokumentasjon på at rutinene i et prosjekt ikke er blitt fulgt.

– Dette er det ingen unnskyldning for. Lov om offentlige anskaffelser er ikke fulgt. Det har bidratt til å drive kostnadene i været. Hallen er tre år gammel. Det skulle ha skint av den, vært et utstillingsvindu. Men det er som å komme til en hall i et østblokkland. Dette er flaut og et godt bilde på feilslått kultur- og idrettspolitikk. Hvis jeg hadde vært representant for idretten, ville jeg følt meg lurt.

Brøske sier administrasjonen har et betydelig ansvar for det som har skjedd.

Politisk press

– Men flere kilder opplyser til revisjonen at det har vært et sterkt politisk press for å få hallen ferdig til september 2011. I tillegg har det ikke vært korrekt politisk behandling av saken. Byggesaken ble ikke forankret i bystyret før regnskapsrapporten for 2011 ble behandlet i 2012.

Brøske gjør det klart at han i kontrollkomiteens møte vil spørre hvor det politiske presset har kommet fra, og han vil vite hvilken rolle ordføreren har hatt i saken.

– Det er nærliggende å spørre om anlegget skulle bidra til rødgrønn valgseier. Hvis vi hadde hatt parlamentarisk styringsform i Trondheim, er dette en sak noen måtte ta det politiske ansvaret for. Nå skjer det i sak etter sak at flertallet skyver ansvaret over på administrasjonen når noe går galt.

Politisk symbolsak

Brøske sier støvet i hallen innebærer en helsemessig risiko. Metervis med tape er brukt for å tette duken. I tillegg har hallen ekstremt høye driftskostnader.

– Iveren etter å gjøre dette til en politisk symbolsak har gått ut over kvalitet og gjennomføring av prosjektet. Hvis jeg hadde vært Ap-politiker, ville jeg vært flau. Dette er ikke mye å være stolt av.

Brøske vil lytte til de svarene han får i komiteen. Han sier det er viktig å få klarlagt alle sider ved saken.

– Jeg kommer ikke til å sende saken videre før alle steiner er snudd, hvem som har vært involvert og hvordan. Jeg utelukker ikke at det kan bli en høring om saken.

Erkjenner politisk press

Ordfører Rita Ottervik (Ap) erkjenner at det er lagt et betydelig politisk press på hallprosjektet på Leangen for å få det ferdig.

Hun har lest deler av revisjonsrapporten og er ikke ukjent med manglene som påpekes. Det var ordføreren som selv foreslo at revisjonen fikk i oppdrag å gjennomgå hallprosjektet, etter flere meldinger om feil og mangler.

– Disse meldingene vakte stor bekymring. Rapporten bekrefter det vi har hørt: Vi har ikke fått den kvaliteten vi har bestilt.

Ottervik sier det har vært og er nødvendig med press for å få investeringsprosjekter på idrettsområdet gjennomført på en tilfredsstillende måte.

– Det har også vært et betydelig press for å få økt hallkapasiteten i Trondheim. Det var idretten selv ved Håndballkretsen som foreslo plasthall. Men rådmannen har brukt altfor lang tid på disse prosjektene. Kunstisbanen på Leangen skulle vært ferdig i fjor, men er fortsatt ikke klar. Andre prosjekt er ikke gjennomført i det hele tatt. Slik kan vi ikke ha det.

– Kontrollkomiteens leder antyder at det politiske presset har gått ut over kvaliteten på plasthallen. Kommentar?

– Vi kan ikke ta ansvar for en ringmur eller isolasjonsmatter som ikke passer. Når reklamasjoner ikke følges opp, er heller ikke det noe vi politisk kan ta ansvaret for. Dette er slepphendt arbeid og mangel på tydelig ledelse. Vi konstaterer at på idrettsområdet er ikke gjennomføringskompetansen og prosjektstyringen god nok. En revisjonsrapport om Granåsen viser mye av det samme. Vi vil være veldig opptatt av dette fremover. Vi har store investeringsoppgaver innen idrett foran oss. Da må vi være sikre på at anvendelsen av midlene skjer på en riktig måte.

Tapet: Flere hundre meter med tape er brukt for å holde støvet fra isolasjonen ute fra hallen. Foto: RICHARD SAGEN