– Vi mener vi ikke har fått den leveransen som er beskrevet i kontrakten. Plasthallen har flere feil og mangler, sier Morten Wolden, kommunaldirektør for kultur og næring.

Han mener hallen ikke er isolert i samsvar med kontraktens krav. Isolasjonsplatene er bare én cm tykke. De skulle vært fire cm. I tillegg viser en Sintef-rapport at isolasjonsevnen er mye dårligere enn oppgitt, og at støvet fra isolasjonsplatene er helsefarlig. Mange utøvere har fått problemer med pusten i hallen. Andre har klaget over støy fra vifter som har gjort det umulig å høre det trenerne sier. I tillegg er det kaldt i hallen.

Wolden sier enkelte fikk også problemer med stemmen etter å ha oppholdt seg i hallen rett etter de store ødeleggelsene i hallen i mars i år, da hallen ble fullstendig støvlagt. Etter forskjellige tiltak, foretok Sintef en inneklimaundersøkelse i september. Nå skal situasjonen være brukbar, men det er nødvendig å følge med.

Sterkt ønske fra idretten

– Det var et kjempetrykk fra idretten om å få flere hallflater. Politikerne fulgte opp dette, og målet var at hallen skulle stå klar til sesongstart høsten 2011. Men rådmannen er ansvarlig for at prosjekter gjennomføres på en forsvarlig måte. Vi kan ikke skjule oss bak politikernes ønsker og ambisjoner.

Wolden mener man her står overfor en kombinasjon av en for dårlig jobb og Murphys lov som sier at alt som kan gå galt, går galt.

– Hendelsen i mars er et godt eksempel på dette. Vi fikk strømbrudd i hallen samtidig som vi fikk kraftige vindkast. Nødaggregatet slo inn, men hadde ikke kapasitet til å holde hallen oppe. Den begynte å synke sammen og fikk svært store skader.

Krever tilbakebetaling

Wolden sier vilkårene for krav om heving av kjøpet anses oppfylt. Fra kommunens side er det fremmet krav om at leverandøren skal ta ned hallen og fjerne den for egen regning. Det er reist krav om tilbakebetaling av kontraktssummen på syv millioner kroner.

– Vi vil også kreve erstatning for økte driftsutgifter på grunn av skader som har oppstått og det vi mener er mangelfull isolasjon. Merkostnadene til ekstra oppvarming beløper seg til 700 000 kroner.

– Ordføreren mener gjennomføringsevnen på idrettsområdet er for dårlig. Er den det?

Unike anlegg

– Ordføreren har rett i at vi ikke har vært gode nok. Dette kan ha sammenheng med at vi bygger unike anlegg til idrettsformål. Vi bygger barnehager, skoler og sykehjem hele tiden. Men vi bygger bare én internasjonal hoppbakke, og plasthallen var den første her i landet med isolasjon. Når kunstisbanen fortsatt ikke er klar, skyldes det at vi måtte kjøre en ny anbudsrunde. Ingen ville bygge den da vi utlyste anbudskonkurransen første gang. Etter andre runde var det kun én som meldte seg. Noe tilsvarende gjelder for en kunstgressflate på Lade som skulle vært ferdig nå. Her trakk entreprenøren seg fra prosjektet.

Wolden påpeker at idrettsprosjekter må vurderes nøye, både prosjektering, fremdrift og kostnader.

Gjennomgår flere prosjekter

– Vi må også vurdere risiko og buffer i prosjektene. Vi vil nå gjennomgå fire-fem prosjekter som vi ikke er fornøyde med, blant annet på grunn av forsinkelser og kostnadsøkninger. Vi må finne ut hva som driver kostnadene.

Prosjektene Wolden sikter til er nye kjøleanlegg på Dalgård og Leangen, hurtigløpsbanen på Leangen, hoppanlegget i Granåsen og plasthallen.

– Vi må også se på våre egne rutiner og den interne ansvarsfordelingen i byggeprosjektene. Bestiller er Enhet for idrett og friluftsliv, utførende enhet er Utbyggingsenheten, sier Morten Wolden.

Morten Wolden, kommunaldirektør for kultur og næring. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen