– Jeg tror det blir koselig å være sammen med mange folk på julaften, sier Dina Johanne Løvstad Sundet (9).

Wenche Forren og Rune Sundet sa opp jobbene og startet Midt-Norsk omsorg i 2012. I år har de i samråd med sine totalt fem barn bestemt seg for å vise ekstra omsorg på julekvelden: De har lånt et lokale og inviterer alle de som trenger noen å feire med. Så langt har nesten 30 mennesker meldt sin ankomst.

– Unge og gamle, enslige og par. Noen av de påmeldte har nettopp flyttet til Midt-Norge. Andre har lite penger å rutte med. Hos oss er alle velkomne, sier Wenche Forren.

Mange kvier seg

Det var i mai for to år siden at kvinnen som bor i Buvika i Skaun sa opp jobben som selger for å starte egen bedrift. Konseptet? Å bistå de som trenger hjelp i hverdagen. Tjenestene strekker seg fra barnepass og brødbaking til skifting av lyspærer. Kort tid etter oppstarten sluttet kjæresten Rune som montør etter 20 år i jobben. Motivasjonen var å bistå Wenche.

– Vi så et umiddelbart behov, og kunne ikke annet enn å satse alt, sier paret.

Gjennom jobben har de sett at mange er ensomme rundt i Midt-Norge. Ideen om å invitere til felles julefeiring dukket dermed opp.

– Vi er fornøyde med at mange har meldt seg på. Håpet er å fylle lokalet, smiler Sundet.

Les også: – Jeg håper jeg kan feire jul hjemme i år

Selv om mange er ensomme, tror Wenche en del kvier seg for å melde seg på et slikt arrangement.

– Jeg tror dessverre noen synes det er vanskelig for å ta steget. Jeg håper flest mulig skjønner at dette er ufarlig, og at de vil få en fin opplevelse, sier Wenche.

Tradisjonell julekveld

En sen ettermiddag i førjulstiden har Wenche og Rune tatt med barna sine til Snefugl gård for planlegging av julekvelden. Barna er mellom ni og 24 år, og alle er forberedt på å bidra med borddekking, matservering og god stemning. Alle sju dekker bord og diskuterer hvordan de ønsker at kvelden skal bli.

– Feiringen skal være tradisjonell. Vi skal spise ribbe, lese juleevangeliet og ha juletregang. Det blir også åpning av julegaver, sier Rune.

Les på pluss: Trønderske foreldre vil bruke 2220 kroner på gaver til barna

Sønnen Kenneth Søbstad Sundet (24) gleder seg til den store kvelden:

– Jeg er veldig spent på hvordan det blir. Det blir fint å gjøre noe spesielt for andre, sier han.

Lillesøster Dina Johanne Løvstad Sundet (9) tror det blir spennende å feire med mange hun ikke har møtt før.

– Det blir annerledes og koselig, sier niåringen.

40 sponsorer

Arrangementet er gratis for gjestene – men langt ifra gratis for arrangørene. Både mat og underholdning koster.

– Derfor tok vi på oss springskoene og gikk fra bedrift til bedrift for å skaffe sponsorer. Vi er blitt varmt mottatt de aller fleste steder, sier Forren.

Les også: Vil du feire jul hjemme hos Rachel i Trondheim?

I dag har de rundt 40 sponsorer rundt om i Midt-Norge. En viktig sponsor er Arnstein Saltnes og Snefugl gård i Buvika. Saltnes har stilt lokaler på gården til disposisjon på julaften.

– Jeg var ikke i tvil. Arrangementet er en innertier. Mange snakker om de som er enslige eller ensomme på en slik aften, men det er få som gjør noe med det, sier Saltnes.

Dobbel betaling

Midt-Norsk omsorg startet med at moren til Wenche ble rammet av Alzheimer som 56-åring.

– Hun fikk hjelp og omsorg av alle rundt henne. Men pappa ble helt glemt. Jeg tenkte: Det finnes garantert flere lignende historier, sier Wenche.

Det tok ikke lang tid før hun ble kontaktet av folk som hadde behov for hjelp av alle slag.

– Et av de første oppdragene var hos ei fullstendig oppegående og sprek tobarnsmor, som hadde en veldig travel hverdag, forklarer Wenche.

Oppdraget lød slik: «Kan dere bake brød til barna mine?»

– Siden har vi bakt hjemme hos henne, mens hun jobber og har en aktiv fritid, forklarer Wenche.

Den lille bedriften reiser rundt og hjelper mennesker i sju kommuner i Midt-Norge: Trondheim, Klæbu, Melhus, Skaun, Orkdal, Meldal og Agdenes. I juletiden er det spesielt de ensomme som trenger bistand, mener paret. Derfor inviterer de alle til feiring, uavhengig av bosted.

– Det er store avstander i regionen, så i utgangspunktet må vi ha en grense på sju kommuner. Vi er jo bare to – foreløpig. Målet er å utvide etter hvert, sier gründerne.

Det er blitt få golftreninger på Rune etter oppstarten karriereskiftet, mens Wenche har vært nødt til å legge opp som spinninginstruktør for en periode.

– Samtidig som vi har gitt slipp på en del, har jobben gitt oss utrolig mye. Vi får dobbel betaling: Penger og takknemlighet, sier Rune.

30 personer har meldt seg på julefeiring med familien Forren/Sundet. Fortsatt er det plasser igjen. Foto: Rune Petter Ness
Norges største, private Alf Prøysen-samling lagret på gården hvor julefeiringen skal foregå, med 3000 Prøysen-effekter. Foto: Rune Petter Ness
Midtnorsk omsorg startet med at Wenche Forrens mamma ble rammet av Alzheimer. Foto: Rune Petter Ness