De første dro i helgen.

15. desember skal det nye behandlingssenteret i Moyamba ta imot de første pasientene. Overlege Sindre Mellesmo ved St. Olavs Hospital leder den første gruppen av frivillige helsearbeidere som norske helsemyndigheter sender nedover. I første pulje reiser 15 nordmenn.

– Vi skal betjene et behandlingssenter rettet kun mot ebola. Oppgaven blir å avklare om de som kommer til oss er smittet av ebola, og å behandle de som er syke, sier Mellesmo. Han reiste til Sierra Leone i helgen sammen med Magnus Endal fra St. Olavs Hospital, Tommy Aune fra Sykehuset Levanger og Birger Aftret fra ambulansetjenesten i Selbu.

Ennå er det bare støttebehandling de kan yte. Denne behandlingen skal styrke kroppens evne til å bekjempe sykdommen. De ulike eksperimentelle medisinene og vaksinene det jobbes med er ennå ikke tilgjengelige i Vest-Afrika.

Øker fortsatt

Behandlingssenteret i Moyamba bygges opp av britiske helsevesenet, i samarbeid med det britiske forsvaret. De norske helsearbeidere har vært i England for å trene på oppdraget.

– Helt forberedt er det vanskelig å være. Det avhenger av situasjonen, sier Mellesmo. Mellom 60 og 80 prosent av de ebolasyke dør, for gravide er dødsprosenten nær 100.

– Situasjonen er ekstraordinær. Jeg tror påkjenningen for oss vil avhenge av følelsen om vi får utrettet noe, sier sykepleier Magnus Endal. Han har tidligere hatt et opphold ved en klinikk i Sierra Leone, men det var før ebolautbruddet.

– Vi er privilegert i Norge. Det er fint at vi kan bidra i et land der det er stor mangel på helsepersonell, sier Endal, som har full støtte fra samboeren til å dra.

Over 6000 døde

Ifølge de siste tallene fra WHO (3. desember) har epidemien smittet over 17000 mennesker og 6070 er døde. Spredningen av epidemien har gått svakt tilbake i Liberia, den øker litt i Guinea og kan fortsatt være økende i Sierra Leone. I den internasjonale innsatsen har USA tatt ansvaret for Liberia, Frankrike for Guinea og Storbritannia for Sierre Leone.

Britene er i full sving med å få syv behandlingssentre operative.

– Når vi kommer i full drift i januar, skal det til enhver tid være 48 personer fra norsk helsevesen på behandlingssenteret i Moyamba. Mandatet er at vi skal være der ut mai måned, sier Sindre Mellesmo.

Personellet skal oppholde seg fire fem- uker på behandlingssenteret før de drar hjem. Etter tre ukers observasjonstid for smitte og noen dager fri, drar man tilbake til en nye periode i Sierra Leone.

Helsearbeiderne ha trent på hvordan de skal unngå smitte.

– Risikoen er der, men når vi kan rutinene og er nøye og disiplinerte, er risikoen akseptabel, sier Mellesmo.

Han håper at det snart vil være medisiner tilgjengelig for å kunne behandle pasientene mot ebola.

Unikt samarbeid

Håkon Bolkan skal lede andre pulje av nordmenn som reiser til Sierra Leone i januar. Han har mange ganger vært på utenlandsoppdrag for CapaCare og Leger uten grenser, også i Sierra Leone.

– For meg er det interessant å se hvordan det virker når nasjonale helsemyndigheter engasjerer seg direkte for å stoppe en epidemi. Det er nytt. Jeg tror denne epidemien kan bidra til at vi begynner å se på ebola og lignende farlige sykdommer på samme måte som med klima, at det er et globalt problem. Det er også i vår egen interesse å bekjempe ebola i Vest-Afrika, sier Håkon Bolkan.

Først ute: Sindre Mellesmo leder den første gruppen av helsearbeidere som er sendt ut av norske myndigheter. Foto: Morten Antonsen