Nor og Torild bruker hytta på Øvre Hånesåsen rundt 100 dager i året. De kan ikke tenke seg en jul eller påske uten å være på hytta. Foto: Geir Tønset

– Etter at vi ble pensjonister og flyttet fra Trondheim til Oslo er det blitt noe sjeldnere at vi tar turen bare for et helgeopphold. Men ifølge hytteboka har vi tilbragt helt opp mot 100 dager her i løpet av et år, sier fru Torild.

Blir til over nyttår

Foran årets jul ankom de den flotte hytta på Øvre Hånesåsen allerede om kvelden 4. desember – for å få med seg julemarkedet i Bergstaden som starten på en måneds hytteliv, med panoramautsikt over Røros og vidda.

Både Torild og Nor har begge sterk tilknyting til Røros, både gjennom familien, og ikke minst gjennom flere år som henholdsvis helsesøster og distriktstannlege.

Selve «limet» i familien

– Jul, påske og Rørosmartnan er absolutt sikre anledninger for å bruke hytta. Vi har vært her hver jul og påske siden 2001. I tillegg bruker vi også mellom fire og seks uker om sommeren her, sier Nor.

Begge stortrives med natur- og friluftsliv, og de har mange gode venner som de tilbringer tid sammen med. Også de tre sønnene og deres familier er flittige brukere av hytta, og i julen bruker de å komme på besøk i tur og orden.

– Når vi bor så langt fra hverandre blir det å møtes her på hytta selve «limet» i familien, og det er spesielt festlig å få besøk av de to yngste av våre fire barnebarn, sier Torild.

Med bosted på Bygdø i Oslo blir hytta også et fint utgangspunkt for førjulsbesøk til slekt og venner på gamle tomter i Trondheim, som et lite forspill til den siste julestria, med baking, matlaging og pynting til den store høytiden.

Nyter den store roen

– Julaften er det obligatorisk å delta under julegudstjenesten i Bergstadens Ziir, før det blir julemiddag med pinnekjøtt og masse familiekos på hytta, sier Torild.

Uteaktiviteter og en daglig skitur, så sant det er føre, hører også med til juleprogrammet, mens ungdommene gjerne går på kafé nede på Røros i romjula.

– Det gjør så godt å komme hit opp og nyte freden og den store roen. Det finnes neppe noe bedre for å smøre sjelen og lufte vettet, sier Nor Bjørlykke

Den ultimate hyttehøytiden

– Det norskeste av det norske er å feire romantisk jul på hytta, med snødekte vidder, granbar og nærkontakt med naturen.

– Hver fjerde nordmann feirer jul på hytta. Det betyr at omtrent halvparten av hytteeierene her i landet bruker hytta i julen.

Det sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, til Adresseavisen.

– En liten bondesjel i alle

– Leter du lenge nok finner du en liten bondesjel i hver eneste nordmann, og det er nok en del av forklaringen på at så mange av oss gjerne tilbringer masse tid på hytta, sier han.

Offisiell stattistikk viser at omkring 55 prosent av norske husstander eier og/eller disponerer en hytte eller fritidsbolig. Det finnes rundt 440000 reigstrerte hytter/fritidsboliger i landet, og de siste årene har antallet økt med omtrent 5000 hvert år.

Mer aktivg fritidsbruk

– Vi ser også at hyttene brukes mer og mer. Det henger sammen med at standarden etterhvert også blir bedre. Selv om gjennomsnittshytta ikke oser av luksus, betyr det at det blir stadig enklere å bruke den, sier han.

Øye peker på at folk også har fått mer fleksible arbeidstider og muligheter til å bruke fritiden mer aktivt. Det har skjedd samtidig med at nye hytter er mindre stedsbundet når det gjelder slekt og familie.

– Stadig flere vil ha en lett tilgjengelig hytte innenfor rimelig reiseavstand. Det gir mer tid til overs, og sammen med bedre råd til komfort bidrer det til stadig mer bruk av hytta, sier Øye.

40 prosent av hyttene arves

Få har betalt over en million for hytta, mens over halvparten i dag har hytter som er verdt over millionen. Sterk vekst i hyttemarkedet de siste tjue årene har bidratt til at verdien på familiestedet er mangedoblet siden anskaffelse.

– Tallene er fra den store tidsbruksundersøkelsen til SSB i 2010. Da ble det omsatt 24000 hytter, og nesten 14000 av dem gjaldt arv eller hjemmelsoverdragelse. Med andre ord er det slik at over 40 prosent av hyttene ikke omsettes ved fritt salg, men arves, sier Bjørn Erik Øye.

Rekreasjon og samvær

Vi tilbringer i snitt 32 netter på hytta i løpet av året, med sommerferien, julen og påsken som de store toppene. Helgeturer er også ganske vanlig.

– Nettopp rekreasjon og samvær med familie og venner, viser hvor viktig det er å nyte livet på hytta, sier Bjørn Erik Øye.

Den lille furua på hyttetunet har fått hard medfart av en sulten elg i løpet av høsten. Men med litt julelys blir den likevel pen. Foto: Geir Tønset
Som pensjonert tannlege har Nor gode fingerferdigheter som fluebinder; en hobby han dyrker lidenskapelig. Foto: Geir Tønset
Fra hytta på Øvre Hånesåsen har Torild og Nor Bjørlykke en storslagen utsikt mot bergstaden Røros. Foto: Geir Tønset