– Unntaksvis må vi ty til metoder som skjult kamera og falsk identitet for å vise hvordan ting virkelig er.

Det sier Bjarte Mørner Tveit, daglig leder i Piraya Film.

Tirsdag ble dokumentaren deres, «Pels», sendt i Brennpunkt på NRK. Filmen viser blant annet oppdrettere som bruker nakketang på blårev, noe som ifølge pelsdyrforskriften er ulovlig. Vi får også se mink som bor sammen i små bur, og at de slåss og skader hverandre. I tillegg uttrykker flere bønder at de ikke bryr seg om regelverket.

Piraya Film står bak filmen, og hovedkarakteren er dyreaktivist Frank Nervik, som har gått undercover. I tillegg har andre dyreaktivister i en årrekke sneket seg inn på hundrevis av pelsdyrfarmer på nattetid for å filme og ta bilder i smug.

– Kunne korrigert faktafeil

Nervik oppsøkte gårder rundt om i landet, og utga seg for å være interessert i å starte som pelsoppdretter – med et skjult kamera i skjorteknappen. Han besøkte blant andre minkfarmen til Monica og Odd Einar Friheim på Hegra.

Adresseavisen omtalte filmen mandag.

Les også: Ekteparet Friheim ble smugfilmet av dyreaktivist

Da sa Odd Einar Friheim følgende:

– Måten filmen er klippet på er helt utrolig. Det er klippet i setninger, og lagt til bilder som overhodet ikke kommer fra oss. Bilder av skadde og syke dyr. Dette er ingen dokumentar, men en politisk propaganda.

Bjarte Mørner Tveit hevder at Friheim snakker usant:

– De som deltar i filmen har sett «Pels» for flere måneder siden, og er bedt om å korrigere eventuelle faktafeil og tilbudt tilsvar. Norsk pelsdyralslag henvendte seg for en tid tilbake og påsto – som Friheim – at vi hadde klippet inn uriktige bilder. Det ble skriftlig forklart at dette ikke stemte. Friheim fremmer usanne påstander mot bedre vitende.

Ifølge Tveit har Frank Nervik gitt alt av råmateriale av filmen til Piraya Film.

– Han slo på kameraet idet han gikk ut av bilen, og slo det av igjen etter endt arbeidsdag. Vi har fått alt råmateriale, og vi har ikke klippet det til for å fremstille oppdretterne verst mulig. Vi har ingen interesse av å henge ut noen, men ønsker å fortelle sannheten om næringen.

Ville sagt det samme

Tveit mener innholdet i filmen viser at metodene de brukte var nødvendige i tilfellet:

– Hadde vi meldt vår ankomst som filmteam, ville oppdretterne vist seg fra en annen side enn det de gjør til Nervik som «praktikant». De ville aldri sagt rett ut, slik de gjør i filmen, at deres indre sannhet er en annen enn den de ytrer overfor media eller Mattilsynet, sier Tveit.

Han sikter blant annet til filmsekvenser hvor oppdrettere sier de ikke fører rettmessig tilsyn.

– Oppdrettere lærte Nervik å lure systemet: Til ikke å gjøre det tilsynet som kreves, og til å legge til rette når veterinæren kommer på besøk, sier Tveit.

Les kommentaren: Pelsdyrnæringa fortjener ingen flere sjanser

Odd Einar Friheim sier at hans opptreden i filmen er den samme som han ville hatt under avtalt intervju. I filmen sier han blant annet at tilsyn er det samme som fôring for ham:

– Jeg står for det jeg sa under filmen. Jeg ville sagt det samme til Mattilsynet eller journalister, sier Friheim.

Utilstrekkelige metoder

I de etiske retningslinjene til pressen, heter det at skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet bare skal brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.

– Filmen viser klare uregelmessigheter i pelsdyrnæringen – uregelmessigheter som aldri ville kommet frem dersom vi hadde brukt våre regulære metoder. De strekker rett og slett ikke til. Jeg tviler på at bøndene under et ordinært intervju ville gitt uttrykk for de holdningene som fremkommer i filmen, sier Lars A. Kristiansen, programdirektør i Dokumentar- og samfunnsavdelingen ved NRK.

Opptatt av skjerming

NRK har i hele høst vurdert om de skulle sende «Pels». I går kveld ble den sendt. I introen sier programleder Jeannette Platou følgende: «I brennpunkt i kveld skal vi gjøre noe uvanlig. Vi skal vise en dokumentarfilm som ikke er laget av nøytrale journalister, men av dyrevernere, og den handler om pelsdyrbransjen».

– Vi har brukt lang tid på å ettergå dokumentasjon, og å forsikre oss om at filmen er klippet riktig. Vi har ettergått at bønder og dyr blir vist i sin sanne kontekst, og at det ikke forekommer jukseklipp. Dette har vært en lang prosess, sier Kristiansen.

Les også: – Vi må tåle debatt om pelsdyr

I tillegg har NRK vært opptatt av å skjerme bøndene.

– Jeg skjønner at bøndene er forbannet. Vi har forsøkt så lagt det er mulig å anonymisere dem. I tillegg har vi gitt dem mulighet til samtidig imøtegåelse. De endte med å overlate til bransjeforeningen å svare for seg, sier Kristiansen.

Odd Einar Friheim forklarer hvorfor han ikke ville intervjues:

– Jeg ville ikke krydre den lapskausen de kokte opp. De viste en kynisme uten sidestykke. Jeg ønsket ikke å bli sitert og klippet en gang til, sier Friheim.

Lars A. Kristiansen sier at NRK i hele høst har vurdert om de skal sende filmen «Pels». Foto: Anne Liv Ekroll
Odd Einar Friheim angrer ikke på sine kommentarer i filmen «Pels», men sier han reagerte på noe av det som ble vist. - Det er aldri godt å se skadde dyr, sier Friheim. Foto: Erling Skjervold
Dyrevernere har besøkt pelsfarmer over hele landet for å lage dokumentar om pelsdyrnæringen. Foto: Skjermdump fra filmen
Dokumentaren «Pels» av Piraya Film ble vist på Brennpunkt tirsdag kveld. Foto: Skjermdump fra filmen