– Vi ønsker å se på mer av dette materialet, blant annet for å vurdere nærmere hvor representativt det som ble vist i filmen er for pelsdyrnæringen, sier Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet.

Les også: NRK: – Opplysningene ville aldri blitt kjent under vanlig intervju

Det er Mattilsynet som skal føre tilsyn og sørge for at pelsdyroppdrettere følger loven om dyrevelferd og de tilhørende forskriftene. I filmen «Pels» kommer det frem at flere av oppdretterne snor seg unna lovkravene. Dette sjokkerer Fjetland.

– Håndteringen av dyr på gårdene som ble presentert i filmen er stikk i strid med regelverket. Det er vondt å se dyr som lider og blir behandlet så respektløst. I tillegg reagerte jeg sterkt på visse holdninger som oppdrettere viste. Holdninger om at det ikke er så nøye med regelverket, sier Fjetland til Adresseavisen.

Les kronikken: Pelsdyrnæringa fortjener ingen flere sjanser

– Hva tenker du om at Mattilsynet ikke har oppdaget disse lovbruddene og holdningene blant pelsoppdrettere på egen hånd?

– Vi kan ikke oppdage alt, i og med at vi ikke kan være i alle pelsfarmer 24 timer i døgnet. Vi fører mye tilsyn og har avdekket og anmeldt grove tilfeller i næringen tidligere. Svaret på om vi burde oppdaget mer, får vi kanskje ved å se mer av filmmaterialet. Vi ønsker å bruke materialet også for å vurdere om Mattilsynet kan forbedre sitt tilsynsarbeid, sier Fjetland.

– Står noen av oppdretterne som medvirket i filmen i fare for å måtte avvikle driften?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i konsekvenser før vi eventuelt har sett mer av filmmaterialet. Vi har per i dag ikke grunnlag for å si hvor representativ filmen er, sier Fjetland.

Mattilsynet ønsker å bruke filmklippene som ble gjort med skjult kamera i sitt videre arbeid med pelsdyrnæringen. Foto: Skjermdump fra filmen