Røros: – Vi tester nå brillene som ledd i en heftig automatisering av det vi kaller masseprodusert skreddersøm av våre produkter.

Det sier daglig leder Rolf Schjølberg i Røros Produkter AS, i forbindelse med at de første maskinoperatørene denne uken har fått prøve Googles «databriller» som arbeidsredskap i produksjonen.

Industriell skreddersøm

– Vi deltar sammen med tre andre Røros-bedrifter i det tre-årige Sintef-ledede prosjektet «Arena for masseprodusert skreddersøm» (ARMS). Siden starten for to år siden har vi hatt et utrolig utbytte av å delta i prosjektet. Forskningsrådet har bevilget 19 millioner kroner til ARMS, i tillegg til at vi har brukt betydelige beløp og ressurser selv, sier Schjølberg.

Røros Produkter produserer ulike typer afallsbeholdere, rengjøringsvogner for hoteller, institusjoner, sykehus, skipsfart o.s.v. og utendørs askebeger i ulike størrelser og fasonger. Bedriften har 22 ansatte, og ligger i år an til ny omsetningsrekord med godt over 22 millioner kroner.

Papirløs styring

– Vår produksjon ligger godt tilrette for automatisering, og i samarbeid med Sintef er vi nå godt i gang med det vi kaller et papirløst system. Via iPad og/eller pc har alle operatørene tilgang til bilder og arbeidstegninger, maskinoppstillinger og alle andre nødvendige data, fra ordren foreligger til den er ferdig produsert og pakket, sier Schjølberg.

For å få til dette har bedriften investert i en ny maskinhall og bl.a. kjøpt en helautomatisk stanse/niblemaskin, som kan gå ubetjent 24 timer i døgnet – eller så lenge den har tilgang på metallplater som bearbeides og stanses ut til deler i produksjonen.

Først i Norge

– I prosjektet er vi også veldig tidlig ute med å se på Google-brillene som arbeidsverktøy for våre operatører. Brillene er bl.a. talestyrt, slik at operatørene kan snakke til dem og få frem ulike menyer å velge fra i de forskjellige arbeidsoperasjonene, sier han.

Siv.ing.-student Ole Kristian Evju har i vinter praksis hos Sintef i Trondheim, og er engasjert i utvikling og tilpasning av bruksområdene for Google-brillen i Røros-bedriften. Han bekrefter at Røros Produkter er den første industribedriften i Norge som bruker Google-brillen i produksjonsstyring.

All info rett på øyet

– Ved hjelp av brillene kan operatørene enkelt hente opp den informasjonen de trenger, f.eks. hvordan en valsemaskin skal innstilles for å valse eller knekke et spesielt arbeidsstykke riktig, eller få opp arbeids-tegninger og -beskrivelser på den lille bildeskjermen i brillen, sier han.

Dersom det oppstår problemer kan operatøren også kommunisere f.eks. med sin arbeidsleder, både gjennom tale og ved å vise bilder eller levende film av den aktuelle situasjonen. Fra sin arbeidsplass kan arbeidslederen så gi sine instruksjoner om hvordan problemet løses.

– Uvant og veldig spennende

–Dette var uvant, men også veldig spennende. Med de mulighetene som åpner seg vil vi bl.a. spare masse tid som nå går med til å finne frem manualer for innstilling av maskinene, gjennomgang av tegninger og kontroll av ulike mål, bare for å nevne noe.

Det sier operatørene Martius Viggen og Olav Dalbakk, som denne uken var blant de første som fikk teste brillene i produksjonen. På forhånd hadde de bare fått instruksjon i den praktiske bruken av brillens ulike funksjoner, og det virket forbløffende enkelt da de for første gang brukte brillene til å styre maskinene.

Rett på øyet: Den lille bildeskjermen i brillen gir all den informasjonen operatøren trenger, rett på øyet. Foto: GEIR TØNSET
Spennende: Operatør Olav Dalbakk styrer for første gang hele prosessen med valsing av en profil ved hjelp av brillene. – Uvant, men veldig spennende, sa han etterpå. Foto: GEIR TØNSET
Slik kan f.eks. en arbeidsinstruksjon se ut på den lille brilleskjermen. Foto: GEIR TØNSET
Operatør Olav Dalbakk tror bruk av Google Glass vil spare ham for mye arbeid med tegninger og innstillinger av maskiner. Foto: GEIR TØNSET
Spennende: Operatør Olav Dalbakks briller er bl.a. talestyrt, slik at operatørene kan snakke til dem og få frem ulike menyer å velge fra i de forskjellige arbeidsoperasjonene. Foto: GEIR TØNSET