– Jeg har aldri følt meg som noen tydelig nummer to i partiet selv om jeg har vært leder i Bjugn Ap de siste årene, sier Bjugns nye ordfører Ogne Undertun.

Undertun ble kastet inn i ordførervervet i Bjugn etter at den profilerte Arnfinn Astad takket av som ordfører i forrige uke på grunn av redusert helse. Allerede i våres la imidlertid Astad slagplanen for å bygge opp Undertun som ordfører før neste kommunevalg.

Elsket og hatet

– Vi er nok veldig forskjellige typer Arnfinn og jeg, med hver våre styrker og svakheter. Gammelordføreren har for øvrig sagt at han ikke skal være noen syvende far i rådhuset.

Den gamle storhopperen Astad har ikke alltid hatt like pen politisk skiføring, og nedslaget har tidvis vært nokså jamsis. Undertun tar over etter en elsket og hatet samfunnsbygger som har fått til mye. Men det har kostet.

– Vi har drevet relativt ekspansivt i mange år, og det er en satsing jeg står fullt bak. Nå er jeg imidlertid tydelig på at vi må ta grep som sørger for at vi kommer ut av Robek-lista, og at vi ikke bruker penger vi ikke har.

Vil være samlende

Undertun kommer fra en arbeiderklassefamilie, men i 14-15 årsalderen gjorde han opprør og gikk inn i Unge Høyre. Det var beundringen for tidligere statsminister Kåre Willoch som førte han dit. Nå har imidlertid både Willoch og Undertun endret seg.

– Du kan vel si at jeg vokste inn i Ap, sier den tidligere læreren.

Ordførerskiftet skjedde for øvrig gjennom noe så uvanlig i Bjugn kommunestyre som et enstemmig vedtak.

– Jeg ville vært skuffet om noen hadde stemt i mot. Jeg tror jeg blir oppfattet som en samlende type, at jeg er ganske flink med folk. Jeg har i alle fall prøvd å investere i å skape gode relasjoner til alle i de andre partiene. Jeg tror også det er viktig for en kommune å være enige om de store linjene.

Det har ikke Bjugn alltid vært. Og med en lang kuttliste, og planene om innføring av eiendomsskatt på boliger og hytter, er det få populære tiltak i vente for Bjugns innbyggere.

– Vi er nødt til å ta tunge grep fremover. Det skal vi greie, enten det blir som Bjugn kommune, Fosen kommune eller en kystkommune. Det viktigste er ikke størrelsen, men hva det betyr i hverdagen for innbyggerne, sier Ogne Undertun, som tidligere har markert seg som motstander av nettopp sammenslåing.

Profilerte Arnfinn Astad takket av som Bjugn-ordfører i forrige uke på grunn av redusert helse. Foto: DAN ÅGREN
Nye takter. Ogne Undertun tar over som ordfører i Bjugn etter den profilerte Arnfinn Astad. Det kan bety helt andre takter. Foto: DAN ÅGREN