I grålysningen på Garten i Ørland er det vanskelig å si hvem som er hvem.

Posete grønne kamuflasjeuniformer, skuddsikre vester, ammunisjonstasker og hjelmer langt ned i pannen sørger for nesten full likestilling. Bare en tykk blond flette over en skulder røper at en av soldatene er jente.

Forsvarssjefens testprosjekt

Det har slett ikke vært vanlig kost i Forsvaret at så mange som halvparten av de vernepliktige i en avdeling er kvinner. Så er da også rekruttinntaket på Ørland spesielt. Det kom i stand som en forespørsel fra forsvarssjefen for å høste erfaringer om hvordan flere kvinnelige soldater skal håndteres.

– Vi tenker ikke på det, men tar dette som en selvfølge. Det er jo sånn vi er vant til å ha det fra livet utenfor forsvaret, sier menig Anna Marie Moa (19) fra Stavanger.

– Det gikk faktisk flere uker før noen fortalte oss at dette er et prøveprosjekt, sier soldatkollega Kenneth Røyssom Nilsskog (21) fra Narvik.

Stor overgang for offiseren

På haugen under oss peker utskytingsenheten i et Nasams rakettbatteri mot himmelen. Soldatene fra luftvernbataljonen, som Nilsskog og Moa er en del av, er i ferd med å avslutte øvelse Sea Pie.

Øvelsen mot sveitsiske og norske jagerfly er en del av fagutdanningen i førstegangstjenesten. De to soldatene snakker om motivasjonen for å velge akkurat dette. Om bratt læringskurve, om en fremtid i forsvaret og om at de ikke har merket noe særlig til at deres rekruttinntak skiller seg fra alle andre i forsvaret. Endringen er antagelig størst for offiserene og de som har forberedt rekruttinntaket.

Det bekrefter også batterisjef for luftvernbataljonen, major Per Steinar Trøite. Han sier det har vært et mål å sørge for at rekruttene overhodet ikke tenker på temaet. Avdelingen på Ørland har gjennom flere år hatt høy andel jenter. I fjor var det 25 prosent. Men etter at rekruttperioden var over i år var fordelingen nøyaktig 50–50. 45 jenter og 45 gutter.

Må dele rom

Blant de praktiske forberedelsene som er gjort på Ørland hovedflystasjon er byggingen av nye dusjer og unisextoalett. Trøite sier det har vært et viktig poeng at soldatene skal ligge på fellesrom gutter og jenter sammen.

– Vi startet med separate gutte- og jenterom, siden noen var skeptiske eller for eksempel hadde religiøse grunner for dette. Men etter noen uker gjorde vi endringer og sa fra at sånn kom det til å bli. Vi ser at det var veldig viktig for samholdet, sier Trøite

Personaldirektør Tom Simonsen i Forsvaret sier det var Luftforsvarsstaben som pekte ut nettopp luftvernbataljonen på Ørland. De ble foreslått fordi de har hatt høy kvinneandel tidligere, fordi mange som tjenestegjør der ønsker å fortsette i Forsvaret, og fordi de har levert gode resultater. Tilbakemeldingene så langt er gode.

– Hovedhensikten er å lære mer om hvordan kjønnsbalansen påvirker blant annet miljø og kapasitet. Det er også et mål å stimulere flere kvinner til å fortsette i forsvaret etter rekruttperioden, sier Simonsen.

Utfordret tabuene

Forsvaret har fått hard kritikk for dårlige holdninger i forbindelse med den mye omtalte nakenbadesaken fra Bodø, der en offiser tvang en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med mannlige rekrutter. Nylig dukket saken opp i nyhetsbildet igjen da det ble kjent at offiseren slipper refs for hendelsen.

– Det har aldri vært noen problemer her. Vi har ikke blitt presset til noe. Jeg føler meg absolutt godtatt, sier menig Moa.

Vanskelig tissepause

Den eneste situasjonen der kropp har vært et tema er egentlig i forbindelse med et førstehjelpskurs der soldatene to og to skulle undersøke hverandre, med kjønnsblandede makkerpar. Trøite sier nettopp denne øvelsen var med på å endre avmystifisere forholdet mellom soldater av begge kjønn.

– Det er faktisk viktig og nødvendig. Jeg tenker det er bedre at makkeren tar meg på låret enn at jeg blør i hjel i en skadesituasjon, sier Moa.

Et lite, men konkret kjønnsrelatert problem, har hun likevel opplevd.

– Noe av det som er vanskeligst er når du må tisse. Det må planlegges. Det krever jo en halvtimes forberedelse å få av seg utstyret for å få til det, humrer Anna Marie Moa.

Søkte til forsvaret: Anna Marie Moa og Røyssom Nilsskog skryter av forholdene på Ørland. Ingen av dem tenker på at de er en del av det første «likestilte» rekruttopptaket i Forsvaret. Foto: Dan Ågren
Ingrid Wikstrøm (19) fra Stjørdal Foto: Dan Ågren
Skryter av soldatene: - Det viktige er jo at det blir best mulig soldater, ikke om det er jenter eller gutter, sier batterisjef for luftvernbataljonen, major Per Steinar Trøite. Hans avdeling har høyest kvinneandel i hele forsvaret.