At kriminelle skaper utrygghet hos eldre, liker politiet dårlig. Saken mot de to utpressingssiktede mennene er prioritert av politiet i Trondheim, opplyser Morten Johnsen, leder for vinningsteamet ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Foto: Kjell A.Olsen

Politiet har siktet mennene (20 og 23) for utpressing av tre trondheimskvinner mellom 87-93 år.

I tillegg til forholdene i Trondheim, er mennene også koblet til utpressings- og bedragerisaker i Oslo og Bergen i perioden juni til oktober. Til nå har politiet oversikt over totalt syv fornærmede mellom 82 og 95 år i disse to byene. Totalt skal alle de fornærmede være svindlet for nær 230 000 kroner. Men beløpet blir trolig større.

Trykk deg rundt på grafikken overfor for å lese mer om alle forholdene mennene er tatt for.

- Kynisme å gå etter eldre

– Mennene etterforskes for ytterligere 20 saker og vi utelukker heller ikke at det kan komme flere. Vi sjekker nå om de siktede har vært i Nord-Norge, sier politioverbetjent Morten Johnsen, leder for vinningsteamet ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

De to siktede, med tilknytning til det norske rom-miljøet i Oslo, ble pågrepet i hovedstaden tidligere i høst og deretter besluttet varetektsfengslet av Sør-Trøndelag tingrett.

– Det som er verst med saken er kynismen mennene har utvist ved å gå systematisk etter eldre folk. At kriminelle skaper utrygghet hos denne gruppen, det synes vi ikke noe om. Dette er en prioritert sak for oss, sier Johnsen, og legger til at de overtar saker mot mennene fra Bergen og Oslo fortløpende.

Tilbød gratis tepper

I juli skrev adressa.no om flere eldre kvinner i Trondheim som hadde blitt svindlet av falske teppeselgere. Fra to av kvinnene forsvant det nær 10 000 kroner fra kontoen, mens et av ofrene ble tappet for 26 500 kroner. Politiet mener at de utpressingssiktede opererte i Trøndelag fra 5. til 9. juli i år. Johnsen beskriver modusen mennene skal ha benyttet både i Trondheim, Oslo og Bergen slik:

- De har brukt internett for å få oversikt over sine potensielle ofres navn, adresse, telefon- og fødselsnummer. Ut fra dette har de plukket ut eldre, enslige mennesker – spesielt kvinner, og ringt dem på deres fasttelefoner. Vi ser at de fornærmede i hovedsak er i alderen 96 til 87 år. I samtalene har de siktede fremstått som svært hyggelige og utadvendte. De har presentert seg som representanter fra teppeforhandlere, og har tilbudt gratis tepper på bakgrunn av tidligere kundeforhold, sier Johnsen.

Hvis de oppringte har vist interesse under telefonsamtalene, har mennene ringt på dørklokken like etterpå, mener politiet.

- Brukte kortautomat

- De siktede, som snakker norsk, har vært pent kledd når de har oppsøkt de fornærmede. Etter at de har kommet inn til folk, har de bedt om bankkort for å kunne få bekreftelse på riktig identitet. De har også bedt de fornærmede om å taste pinkoden sin på noe som ligner en kortautomat. Etterpå finner de en unnskyldning for at de må dra, men lover å komme tilbake med bankkortet, sier Johnsen.

Etterforskerne mener at de siktede deretter har brukt minibankkortene til kontantuttak fra minibanker og dagligvarebutikker. De skal også ha kjøpt klær og mat. Politiet i Trondheim sitter på bilder av de siktede fra både minibankuttak samt kleskjøp, opplyser Johnsen.

Ifølge Johnsen har de siktede også i enkelte tilfeller utgitt seg for å være fra Canal Digital når de har ringt eldre rundt om i landet. Mennene skal da ha sagt at det er feil på tv-signalene som de vil sjekke. Før mennene skal ha klart å komme seg innenfor døren til de tre fornærmede kvinnene i Trondheim i sommer, hadde de foretatt 204 oppringninger til ulike personer i Trondheim, Oppdal og Malvik, viser etterforskningen.

- Hva førte til pågripelsen av de to siktede?

- Analyse av modus, bompasseringer, telefontrafikk og vitneobservasjoner, sier Johnsen.

- Hvorfor er de to siktet for utpressing?

- De fornærmede har følt seg presset til å gi fra seg bankkortet og slå inn pinkoden sin. De har vært redde for at det ville skje dem noe, om de ikke gjorde som de siktede sa, sier politioverbetjenten.

Siktet mann angrer

11. desember ble den utpressingssiktede 20-åringen fremstilt for sin andre varetektsperiode i Sør-Trøndelag tingrett, og fengslet frem til 8. januar.

- I fengslingsmøtet forklarte han seg via videolink fra fengselet, og erkjente samtlige forhold i siktelsen – både faktum og straffskyld. Han sa også at han angrer på det han har gjort, sier advokat Birger H. Vandvik, mannens forsvarer.

I fengslingskjennelsen går det frem at 20-åringen i politiavhør har nevnt forhold i Nord-Norge, som politiet nå vil etterforske nærmere. Blant annet på grunn av dette mente retten at det var fare for at mannen på frifot ville kunne ødelegge bevis. Derfor ble mannen refengslet.

Advokat Johnny Veum har nettopp overtatt som forsvarer for den medsiktede 23-åringen, og vil foreløpig ikke uttale seg om saken. Politioverbetjent Morten Johnsen opplyser imidlertid at den utpressingssiktede ikke har sagt noe om hvorvidt han erkjenner straffskyld eller ikke. Han er ennå ikke avhørt, men dette skjer trolig i løpet av kort tid.

23-åringen har sittet i varetekt siden 10. november. Den 8. desember ble også han varetektsfengslet i en ny periode. Retten begrunnet fengslingen med bevisforspillelsesfare. Det går i den siste kjennelsen frem at den medsiktede 20-åringen har knyttet ham til mange forhold.

Vil ha tips

Om det er flere som mener seg utsatt for utpressing eller bedrageri av de to siktede, ber politiet om at de tar kontakt med vinningsteamet eller krimvakta ved Sentrum politistasjon.

- Vi vil også be publikum om å være oppmerksomme om de får telefoner fra noen som sier de representerer teppeforhandlere eller tv-kanaler. Om de like etterpå står på døra, har de høyst sannsynlig uærlige hensikter. Ikke slipp dem inn, oppfordrer Johnsen.

Dette teppet ble etterlatt hos en 93 år gammel kvinne på Eberg av to menn som utga seg for å være teppeselgere i sommer. Deretter skal de ha stukket av med minibankkortet hennes. Foto: POLITIET, Adresseavisen
Etter at de to mennene hadde dratt fra den 93 år gamle kvinnen på Eberg, skal den ene ha dukket opp på Solsiden. Politiet har sikret seg bilde fra minibanken, og mener at han tok ut 9900 kroner fra kontoen hennes. Dette er den ene av de to utpressingssiktede mennene som nå sitter i varetekt, ifølge politiet. Foto: POLITIET