– Jeg har sagt at det ikke blir noen kommunal feiring av kulturprisen. Etter min mening er det hyklersk at kommunen på den ene siden belønner min innsats med kulturpris for i neste omgang å gi meg sparken, sier Mari-Ann Refsaas.

Hun legger ikke skjul på at hun er svært skuffet.

– Jeg føler meg diskriminert på grunn av alder, sier Mari-Ann Refsaas.

Stolt av biblioteket

Med stolthet viser hun rundt i Vikna folkebibliotek, som i mange år har vært stedets moderne litteraturhus med en mengde arrangementer og aktiviteter. Biblioteket har en liten publikumssal, Bårstua, som for øyeblikket er preget av scenografien til «Pulverheksa», et barneteater der bibliotekets ansatte, med biblioteksjefen selv i spissen, bekler rollene.

Biblioteket har både vært nominert til «Årets bibliotek» og fått en sølvmedalje i «Årets bibliotekprosjekt» for sine «Undringskvelder». Refsaas var initiativtaker til en venneforening for Viknas forfatterdronning Magnhild Haalke, et initiativ som har resultert i at det i dag står en bauta over forfatteren foran bibliotekets inngang.

– Jeg har den mest fantastiske jobben som tenkes kan. Jeg vet at jeg gjør en god jobb, bedre enn da jeg begynte for åtte år siden. Jeg er full av energi, er kreativ og har mange ideer om hvordan biblioteket kan utvikles videre, sier hun.

Feil saksbehandling

I et vedtak kommunens administrasjonsutvalg fattet i 2009 heter det at aldersgrensen for de ansatte er 70 år, og at medarbeideren skal fratre sin stilling ved nådd aldersgrense. Men det fremgår også at det er anledning til å søke om å fortsette i jobben, og at en slik søknad vil bli behandlet individuelt.

– Avslaget kom som et sjokk, medgir Mari-Ann Refsaas.

Hun mener at avslaget ikke er i samsvar med vedtaket som sier at det kan søkes om å forlenge arbeidsforholdet, og at søknaden skal behandles individuelt. Etter hennes oppfatning har administrasjonsutvalget tvert imot fattet et prinsippvedtak som i fremtiden vil gjøre det enklere for kommunen å si nei til alle og enhver som vil søke om å få stå i jobben etter fylte 70 år.

– Og jeg som trodde jeg var en gavepakke; klart de sier ja. Men så sier de nei!

En anke førte heller ikke frem. Refsaas henviser til arbeidsmiljøloven der det står at arbeisdforholdet kan bringes til opphør ved oppnådd aldersgrense; det står ikke skal. Refsaas mener hun ikke har fått en individuell behandling bare fordi saken er behandlet i administrasjonsutvalget.

Føler seg lurt

– Verken rådmannen eller administrasjonsutvalget har tatt hensyn til meg som individ, om jeg er skikket til jobben min. Jeg føler meg lurt til i hele tatt å søke, sier Refsaas.

Hun har fått støtte fra Bibliotekarforbundet, som også understreker at arbeidsmiljøloven ikke har noen krav om at man må fratre ved fylte 70.

Refsaas forteller at hun tok bibliotekutdannelsen som godt voksen. I en alder av 56 år var hun ferdig utdannet bibliotekar.

– I så måte har jeg hatt en kort yrkeskarriere som bibliotekar. Jeg føler at jeg fortsatt har så mye å gi, sier hun.

Kommunen står på sitt

Assisterende rådmann i Vikna kommune Trine Kvalø hevder at Mari-Ann Refsaas' søknad har vært gjenstand for individuell behandling.

Kvalø påpeker at Refsaas i sin skriftlige klage har fremlagt sine argumenter for å fortsette i jobben etter fylte 70 år.

– Alle nødvendige opplysninger for å kunne behandle søknaden individuelt var med som dokumentasjon i saken som ble lagt frem for administrasjonsutvalget, sier Kvalø.

Hun bekrefter at der arbeidsmiljøloven anfører at arbeidsforholdet kan bringes til opphør når arbeidstaker fyller 70 år, praktiserer Vikna kommune skal opphøre.

– Betyr det at kommunen på prinsipielt grunnlag nekter ansatte å jobbe ut over aldersgrensen på 70 år?

– Kommunen har ansatte som jobber på pensjonistlønn, men i en ordinær arbeidsavtale er grensen 70 år. Hvis loven blir endret slik at grensen heves til 72 år, så vil kommunen selvsagt endre praksis i forhold til det.

– Administrasjonsutvalgets vedtak fra 2009 åpner for at ansatte kan søke om å forsette i jobb ut over nådd aldersgrense. Hvorfor beholde en slik bestemmelse når søknadene i prinsippet blir avslått?

– Det er riktig at vedtaket åpner for å søke, men kommunen ønsker at arbeidsavtalene skal være mest mulig forutsigbare, sier assisterende rådmann Trine Kvalø.

Nå benytter Mari-Ann Refsaas seg av en siste mulighet, som er å klage til klagenemnda i kommunen. Nemnda kan ikke behandle saken før etter nyttår.

Får klapp på skulderen

Biblioteksjefens kamp for å jobbe etter fylte 70 år fortoner seg som søt musikk i ørene til arbeidsminister Robert Eriksson.

Timingen er god ettersom regjeringen ganske nylig har sendt ut på høring et forslag om å heve aldersgrensen fra 70 til 72 år nå i første omgang. Senere kan det bli aktuelt å heve den til 75 år.

Mari-Ann Refsaas har sendt et brev til ministeren der hun har redegjort for sin sak. Svaret fra Eriksson lot ikke vente på seg. Han gir henne et solid klapp på skulderen.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha et inkluderende arbeidsliv. Alle som har muligheten til det bør kunne bidra med sin arbeidskraft. Arbeidstakere kan ha stor arbeidskapasitet etter at dagens alminnelige aldersgrense på 70 år er passert. Det er viktig å legge til rette for at man kan benytte sin arbeidsevne på en positiv måte, både for en selv, arbeidslivet og samfunnet, skriver Eriksson i sitt svarbrev.

- Arbeidstakere kan ha stor arbeidskapasitet etter at dagens alminnelige aldersgrense på 70 år er passert, sier arbeidsminister Robert Eriksson. Foto: Kristin Svorte