Møteplass: – Kjøp og salg av narkotika, som tidligere foregikk på Bunnpris-hjørnet i Munkegata, har flyttet seg til Prinsenkrysset, sier Camilla Wright, fagleder i Uteseksjonen i Trondheim kommune. Foto: KIM NYGÅRD

Narkotikashoppere koordinerer bussankomstene, kjøp og salg foregår enten åpenlyst eller i veitene like ved.

Så busser de tilbake, ut i bydelene for å forsyne dem som venter.

– Dette er et kjent problem. Det går en akse i Prinsens gate fra kultursenteret ISAK nederst i gata, opp til Prinsenkrysset, der det foregår mye kjøp og salg av narkotika, sier Even Ytterhus, SLT-koordinator i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.

Mens Ytterhus driver med strategiarbeid, er hans kollegaer i Uteseksjonen ute og observerer aktivitet.

– Det kommunens folk gjør, er å jobbe fokusert på dette området. Vi ønsker ikke slik aktivitet der det oppholder seg mye ungdom, sier Ytterhus.

Mange observasjoner

– Kjøp og salg som tidligere foregikk på Bunnpris-hjørnet i Munkegata, har flyttet seg til Prinsenkrysset, sier Camilla Wright, fagleder i Uteseksjonen i Trondheim kommune.

Uteseksjonen driver oppsøkende arbeid mot ungdom i risikoutsatte grupper i sentrum, og har gjennom det siste året gjort mange observasjoner på og ved den nye bussterminalen.

– Sitter du to timer på bussholdeplassen der, får du se mye rart, sier Wright.

Spesielt i starten var problemet godt oppe i dagen. Den nedlagte kafeen Kameraten tiltrakk seg, ifølge Wright, klientell som omsatte narkotika i området. Sommerhalvåret er verst. Hun mener at Trondheim alltid har vært kjent for et relativt skjult rusmiljø, men at dette kan være i ferd med å endre seg.

Hun påpeker at mange steder i sentrum er arena for narkotikaomsetning, og at de har fokus på alle «mørke veiter og plasser» som egner seg godt til kriminalitet.

– Vi ser tendensen til mer åpenhet og større samlinger på enkelte steder blant brukerne, sier Wright.

Bekrefter situasjonen

Lengst sør på aksen, et kvartal unna Prinsenkrysset, ligger ungdomskafeen 22B. Daglig leder Arne Christian Rokseth, bekrefter bildet som tegnes av bussterminalen.

– Både våre ansatte og besøk--ende ungdommer gir oss tilbakemelding på at dette er blitt en ny arena for kjøp og salg av narkotika. Tidligere var Rema-butikken utenfor Trondheim Torg en kjent plass, så flyttet det seg til Bunnpris-hjørnet i Munkegata. Nå har det altså flyttet seg til Prinsenkrysset, og det merker vi godt, sier Rokseth.

Naturlig møtested

Også beboere i området har lagt merke til problematikken. Da Adresseavisen intervjuet et vitne til brannen på Kieglekroa i Holstveita for to uker siden, fortalte vitnet at de til stadighet observerer kjøp og salg av narkotika utenfor vinduet, noen få meter fra bussterminalen.

Leder for narkotika og organisert kriminalitet i Sør-Trøndelag politidistrikt, politioverbetjent Jan Erik Svendsen, ønsker av naturlige årsaker ikke å røpe hvor de spaner etter kjøp og salg av narkotika. Han sier likevel at trafikknutepunkter er naturlige møtesteder for disse gruppene.

– Generelt sett oppholder de seg på ett sted, helt til de føler seg utrygge og må flytte på seg. Jeg kan ikke uttale meg om vårt arbeid i forbindelse med området, men det er sikkert tilfelle at kjøp og salg foregår, sier Svendsen.

Svendsen sier at de har enkelte områder der de setter inn mye ressurser, men kan ikke si hvor. Under aksjoner mot gatesalgsmiljøet i oktober og november avdekket politiet at offentlig transport ble benyttet under salgssituasjoner, og det ble gjort pågripelser i forbindelse med dette.

Kommunikasjons- og markedssjef i AtB, Grethe Opsal, er ikke kjent med problematikken spesielt for Prinsenkrysset, men sier at det er ubehagelig å tenke på at det foregår.

– Det blir en politisak. Hvis vi likevel får tilbakemeldinger om at dette foregår, vil vi kontakte politiet, sier Opsahl.

Tiltak på ISAK

Nederst i Prinsens gate ligger kultursenteret ISAK. Der ser de seg nødt til å sette opp en lyskaster med bevegelsessensor ved inngangen på baksiden ned mot kaia.

– Ansatte har observert kjøp og salg av narkotika, på høylys dag, og det synes vi ikke er greit, sier Preben Viker, daglig leder ved kultursenteret.

Viker har ikke oversikt over omfanget av problemet, men sier at de har uttrykt sin bekymring til både kommunen og politiet. Det ryktes at det tidligere i år har foregått omsetning på huset, men det er ikke bekreftet, ifølge Viker.

– Vi er et rusfritt kultursenter, og vi vil holde det slik. Politiet er klar over problematikken, og besøker oss innimellom. Uteseksjonen har i perioder vært ofte innom. Politiet lovte oss mer oppsyn, men vi må nok vurdere om vi ansatte skal drive mer oppsyn i tillegg, sier Viker.

Opplys ninger om navngitte personer: – Hva er klokt, jage langerne bort og miste oversikten? Eller holde dem der og følge med, spør Even Ytterhus, SLT-koordinator i Trondheim kommune. Foto: STIAN MOAN FOLDE
Økt narkotikasalg: Både ledelsen ved ungdomskafeen 22B og ungdommene selv har rapportert om tidvis omfattende omsetning av narkotika på og rundt den nye bussterminalen. Foto: STIAN MOAN FOLDE