- Det å få tilbringe julaften her tror jeg vil være like givende for oss som er frivillige, som for dem som ikke har noe annet sted å feire jul.

Ilse Håbjørg ser veldig frem til årets julaften i Vår Frue – Åpen kirke, som blir arrangert av Kirkens Bymisjon. Alle er velkommen; enten du er fattig eller rik, ung eller gammel og uansett mening og tro, skriver de på sine sider.

LES PÅ PLUSS: I denne søte juletid

Feirer fortsatt med familien

Ilse har fått med seg både moren og lillebroren til Vår Frue på julaften, men sier hun hadde jobbet som frivillig uansett om de hadde blitt med eller ikke. Hun er derimot veldig glad for at det var noe de ønsket å gjøre, og ikke satt seg på bakbeina.

- Jeg synes det er en fin ting å kunne bidra til sammen. Vi er ikke en stor familie, men vi har våre tradisjoner og mennesker å være sammen med. Det Kirkens Bymisjon gjør er å gi de som ikke er så heldige, og ikke har noen å gå til, en mulighet til å få være sammen i godt lag – et sted det er varmt og med masse god mat, forklarer Ilse.

For mange frivillige

Julegjestebudet blir i år arrangert for tiende gang. Det er forventet at mellom 250–300 personer tar turen innom i løpet av dagen, og omtrent 50 frivillige stiller opp for at det skal bli en hyggelig kveld for alle.

- Julegjestebudet er ganske heldige på frivilligfronten. Det er mange som ønsker å være med på julaften, og de første henvendelsene begynner å komme allerede i august, sier Veslemøy Grindvik, som er koordinator for frivillige til julegjestebudet.

- De siste årene har det rett og slett vært flere som har meldt seg enn det er oppgaver til. Men de som ikke får plass som frivillig, er hjertelig velkommen som gjester, fortsetter hun.

De frivillige har mange varierte oppgaver i løpet av kvelden, og det skal blant annet dekkes opp til 160 personer på et langbord foran i kirka.

- Så gjør vi plass til flere etter hvert, sier Grindvik.

De frivillige skal også pynte bordene, sette frem mat på buffeen og sørger for at den ser bra ut. Det blir mye oppvask i løpet av kvelden, og før alle går rundt juletreet må bordene ryddes bort så det blir plass til det.

- Mens vi gjør klart inne etter gudstjenesten står noen frivillige klare med gløgg ute på kirkebakken.

Alle er velkommen

Programmet i kirken starter 15.00 med en gudstjeneste, og avsluttes med et fakkeltog til Nidarosdomen og en messe kl. 22.30.

- Alle er velkomne og det kreves ingen påmelding. Det er fri inngang, fri buffé, god mat og god stemning, sier Grindvik

Ilse jobber som kokk til vanlig, og noen kolleger av henne skal også være frivillige på julegjestebudet. Maten i kirken blir donert fra restauranter i byen, men hun håper de kan bidra med kjøkkenkunnskaper på arrangementet likevel.

- Men vi hjelper så klart til der det trengs, sier hun.

SE DE HISTORISKE BILDENE: Glimt fra gamle Trondheim

Jula handler ikke om gaver

Lillebroren til Isle er 15 år, og hun tror han, og alle andre for den saks skyld, har godt av å feire en annerledes julaften.

- Jeg tror ungdom har godt av å se at jula ikke handler om gaver. Ting har mista helt fokus. Alt handler om at vi skal ha og få, og det liker jeg ikke. Det lillebroren min skal gi i julegave i år er sin hjelp og å være til stede for noen–det gir mer glede enn å få et par ski.

Ilse har ingen forventninger til hvordan det kommer til å bli, men gleder seg til å se alle sitte samlet rundt et bord og kose seg. Men hun er klar på at hun ikke kommer til å savne den tradisjonelle julaften hjemme.

- Så lenge vi har det bra, er det ikke så farlig hvor vi er eller hva vi gjør. Vi kan jo spise ribbe en annen dag vi, avslutter Ilse.