Allerede i august kom de første påmeldingene fra folk som ønsket å jobbe frivillig i Vår Frue kirke under julegjestebudet på julaften.

Etter det har koordinator for julegjestebudet fått rundt 80 henvendelser fra dem som vil bidra.

– Jeg har vært nødt til å avvise over 20 personer. Det er ubehagelig å avvise folk som har en så fin tanke, sier Veslemøy Grindvik.

– Folk blir skuffet

Det er noen år siden Kirkens bymisjon sluttet å annonsere at de ønsket frivillige til julegjestebudet. Grindvik ble koordinator i fjor – også da måtte hun takke pent nei til mange som tilbød sine tjenester.

– Jeg har avvist enda flere i år. Fortsatt får jeg telefoner fra folk som spør om det er noe de kan bidra med. Jeg merker at folk blir skuffet når jeg avviser dem, men også overrasket over at så mange ønsker å stille opp, sier Grindvik.

Les på pluss: 1500 har søkt om pengestøtte – flere kommer til å få avslag

Hun er ikke i tvil om at stadig flere ønsker å gjøre noe meningsfylt på selveste julaften.

– Media har i de siste årene satt søkelyset på de i samfunnet som ikke har det så bra. Det er tydelig at dette har gått inn på folk. Mange tenker på at de selv har det så bra, og at de vil gi litt av sitt. Jeg synes det er fint at folk ikke bare vil gi penger, men også litt av tiden sin, sier Grindvik.

60 personer skal være frivillige under julegjestebudet i år.

250 til 300 gjester

Julegjestebudet i Vår Frue kirke er blitt en sterk tradisjon i Trondheim. Det hele starter med julegudstjeneste klokken 15. Videre blir det gløgg på kirkebakken, mens de frivillige setter frem stoler og langbord. Tore Johansen synger tradisjonen tro julen inn, før det blir middag med påfølgende kaffe, juletregang, underholdning, lystenning og andakt.

Les på pluss: Jobber frivillig på julaften

Det er Kirkens bymisjon som står bak arrangementet. De forventer rundt 250 til 300 gjester i år. Deres budskap er at alle, uansett bakgrunn, er velkomne.

– Det vises på gjestene at de har fått med seg dette. Hit kommer både studenter som ikke har reist hjem til jul, de som ikke har familie å feire med og de som har lite penger. Alle samfunnslag, aldre og mange nasjonaliteter er representert. Den eldste jeg vet at kommer i år er 90 år gammel, sier Veslemøy Grindvik.

Jobben er en gave

Stemningen under julegjestebudet er helt spesiell, mener Grindvik:

– Praten sitter løst over bordet, selv om en ikke kjenner hverandre. Jeg føler at alle som kommer hit gjør sitt ytterste for at julefeiringen skal bli så bra som mulig. Den gode maten løfter også stemningen. Det er herlig å gå rundt og se på at folk har det kjekt. Dette er en fin jobb å ha på julaften – en stor gave.

Les kronikken: Til: En som gruer seg til jul Fra: En som har gruet seg til jul

Bymisjonen får eller låner alt av mat, stoler, bord og andre nødvendigheter gratis.

– Det er mange mennesker som kan takkes for at julegjestebudet blir mulig å arrangere, sier Grindvik.

Alle samfunnslag, aldre og mange nasjonaliteter representeres under julegjestebudet i Vår Frue kirke. Veslemøy Grindvik har med seg 60 frivillige på å lage julefeiringen. Foto: Vegard Eggen