– Jeg kan bekrefte at det har vært et ekstremt museår. Det er lenge siden vi har hatt så mye å gjøre, sier teamleder Trond Hartvigsen ved Anticimex i Trondheim.

De opplever en daglig strøm av henvendelser fra folk som ønsker hjelp til å bli kvitt mus eller rotter. Det er først og fremst musa som trekker inn i hus, rottene trives stort sett i kloakknettet.

Mange som har ligget våken om natten og hørt på lyder i veggen, tar kontakt og frykter at musa er på vei inn i huset.

Skadedyrtekniker Morten Faaness forteller at de første oppdragene kom allerede i september. Han kan ikke huske han har vært ute på flere oppdrag de siste 15 årene enn nettopp nå. Ei mus trenger bare fem- sju mm åpning for å komme seg inn i boligen. Derfor er det viktig å ha tette kabel- og rørgjennomføringer. Overgangen mellom mur og nederste del av bordkledningen er også et kritisk punkt.

Man må for all del ikke lukke lufteluker i kjelleren. Noen blir fristet til å stenge lufteventilene i grunnmur eller yttervegg for å hindre gnagere i å smette inn. Hvis ventilene stenges, blir utskiftingen av gammel inneluft dårligere. Men man bør montere finmasket netting slik at ikke musa kommer inn.

Stengte luker hindrer fuktig luft i å komme seg ut. Kald og tørr luft utenfra er med på å tørke ut i kjelleren.

Slutt på bruk av gift

– Vi har mer og mer sluttet å legge ut gift. Om ikke lenge kommer et EU-direktiv som forbyr gift i bekjempelsen av skadedyr. I stedet bruker vi avanserte muse-/rottefeller der gnageren blir avlivet med strøm, sier Hartvigsen.

Denne musefella drives av batteri og solcelle. Den inneholder luktstoffer som tiltrekker mus og rotter. Når gnageren kommer inn i fella gjennom hullet, blir den sendt opp en etasje med heisen. Der blir den i løpet av et par minutter avlivet med strøm, og deretter tippet over i en avfallspose.

Varsles på nettet

– Hver gang en mus eller rotte går i fella, får vi varsel på nettet. Når et visst antall dyr er avlivet, drar vi ut og tømmer fella, sier Faaness. Fellene brukes både utendørs og inne. Fellene som står ute, er påmontert GPS, slik at de kan spores ved et eventuelt tyveri.

Man får ikke lenger bruke så sterk gift som tidligere. Musa må derfor spise av giften flere ganger for at den skal virke. Gnagere som har fått i seg gift, kan bli tatt av fugler, og derved påvirkes næringskjeden.

– Vi bekjemper også rotteplagen. Da monterer vi spesielle feller nede i kloakkrørene utendørs. Når en rotte passerer røret der fella står, blir den spiddet og avlivet. Deretter skylles den døde rotta videre i kloakksystemet, forteller Hartvigsen.

I de fem fellene som Anticimex har satt ut for Bromstadenga borettslag, har 177 rotter siden september gått i fellene. Også ved bekjempelse av rotter er det blitt mer og mer slutt på bruk av gift.

Det er først og fremst skogmusa som svinger i antall fra år til år, og det er disse som nå finner veien inn i hus og kjellere. Mye snø om vinteren er viktig for bestanden av mus og andre små gnagere. Er det et bra snødekke i skogen, overlever flere mus under snøen. Er det i stedet mye regn og kulde om vinteren, dør flere mus.

Skogmus: En mus trenger bare 5-7 mm åpning for å kunne trenge seg inn i boligen. Men lukk ikke lufteventilene. Sett på finmasket netting. Foto: ANTICIMEX