I kjølvannet av sykehusstriden på Nordmøre og i Romsdal diskuterer næringsaktører på Nordmøre nå hvilket fylke man er best tjent å tilhøre.

– Vi må utrede hva vi kan få ut av et nærmere samarbeid med Trøndelag. Vi kan ha mye mer ved å orientere oss nordover. Sammen med Trøndelag vil Nordmøre føle seg hjemme både historisk, språklig og kulturelt, sier eiendomsinvestor og styreleder i Sparebaken1 Nordvest, Knut Steinar Olsen, til Adresseavisen.

– Bedre å være lillebror

Olsen mener at det vil være en unnlatelsesynd om Nordmøre ikke utreder muligheten med å gå sammen med Trøndelag i en ny stor-region, også helt uavhengig av sykehusstriden. Tidspunktet er perfekt, ettersom kommunereformen gjør at norgeskartet tegnes på nytt innen 2018.

– Vi har etter min mening relativt lite igjen ved å være en del av Møre og Romsdal. Det er bedre å være en lillebror til Trondheim enn en halvbror til resten av Møre og Romsdal, sier Olsen. Han ser store muligheter for hva en innlemning i Trøndelag kan bety for Nordmøre: I øst-vest aksen kan det bli bedre gjennomslag for betydelige samferdselsprosjekter som vil styrke regionen som et felles bo- og arbeidsmarked. Han tror også at Trondheim som regionhovedstad vil medføre tettere samarbeid med miljøene rundt høyskolene, forskningsinstitusjonene og universitetssykehuset, og nye muligheter innen marine, maritime, petroleumsrettede og andre næringer knyttet til havet.

– Salderingspost

Ordfører i Halsa, Ola Rognskog, er kjent med at flere næringsaktører nå diskuterer Nordmøres framtid. Han mener det er både naturlig og legitimt at nordmøringene diskuterer identitet, orientering og tilhørighet.

– Men det bør være drevet fram av gode, rasjonelle overveielser, og ingen protestaksjon, sier Rognskog, som mener at det er nordmøringen selv som i hovedsak må stå for utviklingen.

– Skal vi skjele til sykehussaken, må vi konstarere at vi på Nordmøre ikke har så mange som lojalt jobber for oss i fylket. Vi føler oss som en salderingspost – og det viser også all statistikk, sier Rognskog, som understreker at både kommuner og regioner må unne hverandre vekstkraft.

– Målt i statlige arbeidsplasser er Molde-regionen den suverene vinneren i forhold til Kristiansund. Skal det bli noe som minner om likevekt, må Nordmøre snart få noen vinnersaker. Mange begynner å bli svært utålmodige, sier Rognskog.

Velkommen til Trøndelag

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, åpner døren for Nordmøre – og sier:

– Velkommen!

– Men det er ikke jeg som bestemmer hvor folk føler seg hjemme. Det må bestemmes lokalt. Dersom nordmøringene ønsker seg til Trøndelag, er de hjertelig velkommen. Vi har allerede et tett samarbeid – og vi har en åpen dør, sier Sandvik, som understreker at regionene har blitt tettere sammenvevd de siste årene, spesielt innenfor olje og gass-sektoren.

– Vi møter mange av nordmørsordførerne ofte, og vi er på fornavn med hverandre. Men prosessene må gå av seg selv. Vi gjør ikke noe aktivt for at Nordmøre skal gå til Trøndelag. Vi lager samarbeidsmodeller for Trøndelag nå framover, men utvider gjerne med nordmøringer og andre som vil være med, sier Sandvik, som ikke har hørt andre synspunkter fra trøndere.

– Jeg har ikke snakket med noen som ikke vil ha med Nordmøre på laget.

Tar debatten Ola Rognskog forstår at diskusjonen om å melde overgang fra Møre og Romsdal til Trøndelag kommer på Nordmøre etter den opprivende sykehusstriden. – Men debatten får vi ta i ro og mak, sier Rognskog. Foto: Tommy Fossum