I neste uke starter jordskiftesaken som han og syv andre har krevd mot AS Meraker Brug. Bruket har blankt avvist kravet.

– Så langt tilbake som jeg kan huske har det vært snakk om at bruket egentlig ikke eier all grunnen de disponerer. Da vi begynte å se på det viste det seg å stemme, sier Øien.

Lang strid

Adresseavisen møter de to og tre av de andre involverte rundt et bord i hjørnet på Kafè Sentrum i Meråker. Det er her grunneierne har forberedt jordskiftesaken.

– I løpet av 107 år har bruket stort sett kontinuerlig vært involvert i rettssaker. Det som utløser saken nå er egentlig det vi har opplevd som trakassering i lang tid. Det har vært ekstra vanskelig de siste årene, sier Bjørn Strid, en annen av grunneierne. I likhet med flere andre av de involverte er det blant annet muligheten til tilgang til egen seter som har forsuret forholdene.

Tore Øien mener en seier i retten ikke bare vil gjelde dem, men komme hele bygda til gode, fordi det er langt flere grunneiere som i så fall vil ha krav på grunn.

– Det er akkurat noe sånt Meråker trenger. Tenk for en utviklingsmulighet som ligger i dette, sier Øien.

Meraker Brug var inntil 1. januar i fjor en av landets største privateide grunneiendommer, i hovedsak eid av den mediesky milliardæren Hans Rasmus Astrup (75). Fra 1. januar i år er eierskapet i hovedsak overført til Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley AS. Hans Rasmus Astrup er fortsatt styreleder i Meraker Brug, og kontrollerer en aksjepost i selskapet.

Adresseavisen har snakket med daglig leder Per Hembre i Meraker Brug. Han viser til at saken nå skal behandles i jordskifteretten og ønsker ikke å kommentere saken.

«Vis tilbakeholdenhet»

I prosesskrivet som er levert inn til jordskifteretten avviser bruket imidlertid alle krav. Advokat Ola Olderen fra Bjerkan Stav advokatfirma AS, skriver at AS Meraker Brug alene er eier og hjemmelshaver til både skog og grunn på gårds- og bruksnummer til den omstridte eiendommen. Han viser til «oppfatningen – i alle fall fra 1907 og frem-over – klart viser at AS Meraker Brug har disponert over» eiendommen alene og at det er foretatt disposisjoner uten innsigelser fra andre.

Advokaten avslutter med følgende: «Endelig anføres det at det under enhver omstendighet må vises adskillig tilbakeholdenhet med å endre på en retts-tilstand som har vært praktisert i langt mer enn hundre år».

Provoserer grunneierne

Grunneierne på sin side reagerer kraftig på den siste anførselen i Meraker Brugs prosesskriv, som de mener er et forsøk på å kreve eiendomsretten enten de eier grunnen eller ikke. Akkurat som i det innledende rettsmøtet om saken stiller de spørsmål ved om Meraker Brug kan legge frem skjøte eller på annen måte dokumenterer at de eier grunnen.

– Det de skriver er i realiteten at de bør ha krav på grunnen uansett om det er riktig eller ikke, sier Strid.

Det er formelt Sør-Trøndelag jordskifterett som nå skal behandle saken over tre dager i neste uke. Jordskiftedommer Anbjørn Næss fra Nord-Trøndelag jordskifterett, som også ledet den innledende rettsutgreiingen i september, skal lede saken i kommunestyresalen i Stjørdal.

Utmarkssjef Jakob Haugen (t.v.) og daglig leder i Meraker Brug, Per Hembre. Foto: Frank Cadamarteri