Maajja-Krihke Bransfjell (14) er klar med lassoen for å fange inn umerkede kalver til merking før flokken blir klar for flytting til vinterbeitelandet. Foto: Geir Tønset

Det forteller reineier Inge Even Danielsen i Røros, som er blant de åtte norsk reineierne, fra Tana i nord til Valdres i sør, som bidrar til økt kunnskap om sykdomssmitte hos rein.

Forskningsprosjektet ledes av Morten Tryland, som er professor i infeksjonsbiologi ved Universitetet i Tromsø.

Smitte via insekter

– Vi arbeider med kartlegging av sykdomssmitte via insekter, parasitter, bakterier og virus hos rein. Blant de problemene vi nå ser vi ser særlig på, er hvordan en spesiell type herpesvirus smitter mellom rein, sier Tryland til Adresseavisen.

Onsdag var Tryland til stede under reinskilling ved Harsjøen øst for Røros, sammen med den spanske doktorgradsstudenten Javier Sanchez og assistent Mattis Mørk Tryland.

Der foregikk det kalvemerking og utskilling av slakterein før en flokk fra reinbeitedistriktene Gåebrien og Saanti var klar for flytting sørover til vinterbeitelandet i Femundsmarka.

Smitter ikke mennesker

– Vi får bl.a. ta blodprøver og svaberprøver som vi senere analyserer for å se om rein er smittet av sykdommer som overføres via insekter som mygg, knott og flått, i tillegg til bakteriesmitte og ulike virus, sier Tryland.

Innenfor denne store rammen tar man nå særlig for seg det spesielle herpesviruset, som er påvist mer eller mindre over alt hvor det finnes reinsdyr. Tryland understreker at viruset ikke er smittsomt for mennesker.

– Det er snakk om et virus som er spesifikt for rein, og vi mener at det bl.a. kan føre til at smittede dyr mister synet og bukker under på grunn av det. I eldre faglitteratur heter det at viruset ikke er sykdomsfremkallende, men vi mener altså at det ikke stemmer, sier professoren.

Opphav til flere lidelser

Gjennom forskningsarbeidet mener han det kan påvises at herpesviruset kan være opphav til en rekke lidelser, bl.a. såkalt hvitøye, der hele øyekula blir hvit – eller i mange tilfeller blå, på grunn av en væskeansamling.

– Det ser ut til at viruset kan være veldig smittsomt, og at særlig stressituasjoner kan føre til smitteutbrudd fra voksne dyr som bærer viruset i seg. Et slikt utbrudd kan spre seg fort, særlig blant kalver i en flokk, sier han.

Simla holder seg helt rolig mens det forsiktig tas en svaberprøve fra øyet. Foto: Geir Tønset
Herpes hos rein kan forårsake en øyensykdom som gjør at dyret til slutt mister synet. Foto: Morten Tryland
Kunnskapsbygging: Ove Brattås (foran t.v.) og professor Morten Tryland holder en eldre simle som er klar for prøvetaking. Bak (f.v.) doktorgradsstudent Javier Sanchez, reineier Inge Even Danielsen og assistent Mattis Mørk Tryland. Foto: GEIR TØNSET