Dette er folk som kan ha problemer med å gå på toalettet fordi det aldri er rent nok, eller som ikke er i stand til å dra hjemmefra fordi de må sjekke en gang til om kokeplaten er slått av.

En fersk NTNU-studie viser at disse pasientene får like god behandling med terapeut på iPad som å møte terapeuten i virkeligheten. Professor Patrick Vogel ved psykologisk institutt har ledet studien der han har sammenlignet tre grupper pasienter med tvangslidelser. Ti fikk iPad til videokonferanse med terapeut. Ti fikk selvhjelpsbok, og ti sto på venteliste for ordinær terapibehandling. Studien viste at de som fikk terapi på videokonferanse, hadde like gode resultater som de som møtte behandleren ansikt til ansikt.

Ipad til utlån

De fleste som fikk behandling med videokonferanse, fikk det gjennom lånt Ipad, men noen gikk på sykehusets videokonferanserom. Alle fikk diagnose på videokonferanse ved et sykehus hvor noen fikk Ipad til utlån og litt teknisk hjelp.

Bra når folk bor langt fra terapeut

–Dette er et godt alternativ for dem som bor langt borte fra en behandlingsklinikk, og kanskje må reise flere timer for å møte terapeuten, sier Patrick Vogel. Han tror også en slik behandling kan være bra for andre som av ulike grunner har problemer med å komme seg til terapeut, f.eks. enslige foreldre med små barn.

– Studien viser at folk som dropper ut av behandling fordi det er vanskelig å få til rent praktisk, lettere får til å møte til videokonferanse, sier Vogel.

Samme behandler i 12 uker

Deretter møtte samme pasient og terapeut hverandre gjennom 12 uker. Også gjennom videokonferanse føler pasienten at det er en psykolog som bryr seg, og at vedkommende kan være seg selv, og si hva de vil til terapeuten, ifølge studien til Vogel.

Les også: - Telte alt jeg gjorde i livet

– Vi lurte på om pasienten ville se på dette som like upersonlig som TV, men pasienten opplevde behandlerne som like empatiske og forståelsesfulle som i vanlig terapi. Vogel mener ny teknologi kan gi mange muligheter for behandling av psykiatriske pasienter. Særlig tror han det kan være nyttig for pasienter med tvangslidelser, angst og depresjon.

Lettere å samle pårørende

– Videokonferansen gjør det også lettere å samle flere pårørende samtidig. Familien til folk med tvangslidelser legger gjerne for mye til rette, og det bør de ikke gjøre. Pasientene blir ikke friske uten å utsette seg for det de har angst for. Vogel mener angsten blir borte for de fleste, men uansett pasienten kan lære å fungere bedre for å få forbedret livskvalitet.

Les også: Superavdelingen for tvangslidelser kan bli nedlagt

– Smarttelefoner og 4G-nettet har gjort det mulig for terapeuten å bli med ut i de situasjonene som er vanskelige for folk med tvangslidelser, sier Patrick Vogel. Han slår fast at datasikkerhet er den største utfordringen for terapi via internett.

Helsedirektoratet følger med

–  Helsedirektoratet vet vi mye om behandling av tvangslidelser, og det fins effektiv behandling, sier avdelingsdirektør Gitte Huus. Hun leder avdeling for psykisk helsevern og rus i helsedirektoratet.

Les også: Ny metode hjelper tvangslidende

– I tråd med råd fra brukerforeningen og fagmiljøet, blir det nå etablert team med spesialkompetanse på behandling av tvangslidelse i norske helseforetak. Som hovedregel gis behandlingen poliklinisk og helst i det miljøet der pasienten vanligvis er, og problemene med tvangssymptomer ofte er størst. Foreløpige funn viser at svært mange blir friske i løpet av en kort og intensiv behandlingsperiode. I løpet av 2015 vil tilbudet være tilgjengelig i alle helseforetak, sier avdelingsdirektør Huus.

– Vi vet mindre om hvordan behandling via nettbrett fungerer. Derfor er det veldig positivt at det pågår slike studier. Vi følger nøye med på de studiene som blir gjort av behandling med ny teknologi, sier hun.

Psykologiprofessor Patrick Vogel har studert behandling av tvangslidelser med terapeut på videkonferanse. Foto: Kjell A. Olsen