Trygg: Jeg er trygg på at vi ikke mister godkjenningen, sier styreleder ved Trondheim International School, May Liz Bjørnevik Tho. Foto: Mariann Dybdahl

I en foreløpig tilsynsrapport kommer direktoratet med knusende kritikk av styrets arbeid over flere år, og krever at skolen rydder opp i en rekke lovbrudd.

– Tilsynene som er gjennomført, viser at styret over tid ikke har hatt nødvendig kompetanse og kapasitet til å drive skolen i tråd med regelverket. De lovbrudd som Utdanningsdirektoratet har avdekket i tilsynet, burde vært unngått, eller i det minste avdekket og rettet opp, dersom styret hadde utført sitt verv på en god måte, heter det i rapporten fra Utdanningsdirektoratet.

– Alvorlige

Direktoratet gjennomførte et tilsyn ved den private engelskspråklige skolen i januar i fjor, og har kontrollert en rekke forhold tilbake til 2010. Nå viser den foreløpige rapporten at skolen som har 200 elever må bevise for å overleve: Tilsynet har avdekket brudd på regelverket innenfor samtlige områder som er vurdert, og skolen har fått i alt 17 pålegg om retting av lovbrudd.

– Antall brudd avdekket i tilsynet er høyt med tanke på at skolen har hatt tilsyn to ganger tidligere, og at skolen har vært informert om at det ville komme et oppfølgingstilsyn, skriver direktoratet.

Dette tilsynet er det tredje siden skolen ble etablert i 2004. Utdanningsdirektoratet påpeker nå at lovbruddene er så alvorlige at det har vært vurdert å trekke tilbake skolens godkjenning.

Skolen fikk drøyt 17 millioner kroner i statstilskudd for skoleåret 2013/2014.

– Omfanget av lovbrudd som er avdekket gjennom flere tilsyn har aktualisert spørsmålet om hvorvidt Utdanningsdirektoratet har tillit til at skolen for framtiden vil drives i samsvar med regelverket. Utdanningsdirektoratet har likevel kommet til at det på det nåværende tidspunkt ikke er riktig å varsle tilbaketrekking av skolens godkjenning, heter det i rapporten.

Tilbakemelding

I rapporten blir det påpekt at styret ikke har den nødvendige kjennskap til hva som skjer på skolen, og at styret ikke tar tak i ulovligheter på eget initiativ.

– I stedet synes styret ved skolen i stor grad å være avhengig av tilsyn og tilbakemeldinger fra myndighetene for å bli klar over lovbrudd og gjennomføre retting, skriver direktoratet som også kritiserer styret for at de ikke iverksatte tiltak da skolen hadde en resultatnedgang på 1,5 millioner kroner på ett år.

Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, sier skolen nå må rette opp bruddene på regelverket, og dokumentere at styret oppfyller sine plikter.

– Dersom Trondheim International School ikke klarer å dokumentere retting av påleggene vurderer vi tilbaketrekking av skolens godkjenning, uten å føre nytt tilsyn i saken. Skolen har varslet at de vil komme med en tilbakemelding på den foreløpige rapporten, og status nå er at vi venter på denne, sier Dahlberg.

Stor reisevirksomhet

Utdanningsdirektoratet mener også at tidligere rektor og andre ansatte har fått dekket reiser i strid med privatskoleloven. I løpet av tre år skal skolen ha brukt nærmere 90000 kroner på å dekke hjemreiser til Australia for rektor, hans kone som også var ansatt ved skolen, og to barn. I tillegg fikk rektor dekket to reiser til Kina/Vietnam og Singapore til en kostnad av over 64000 kroner. Reisen til Singapore skal rektor ha gjennomført med sin familie i høstferien, men han skal ha deltatt på en akademisk konferanse.

Også andre ansatte skal ha fått dekket reiser for drøyt 78000 kroner som direktoratet mener er i strid med regelverket. Direktoratet krever at skolen tilbakebetaler totalt 235000 kroner.

– Direktoratet kan ikke se at disse reisene har vært relevante for skolens virksomhet. Reisekostnadene har ikke kommet elevene til gode, og er i strid med privatskoleloven, slår Utdanningsdirektoratet fast.

Dahlberg sier at de ser alvorlig på de funnene som er gjort ved This. Hun understreker samtidig at tilsynssaken ikke er avsluttet.

– Status nå er at det foreligger en foreløpig rapport, som skolen har varslet at de vil gi oss tilbakemelding på. Vi avventer tilbakemeldingen, og vi tar sikte på at endelig tilsynsrapport med vedtak i saken vil være klar i løpet av våren, sier Dahlberg.

Mener skolen har ryddet opp

Styreleder ved This mener situasjonen ved skolen ikke er slik det fremgår av tilsynsrapporten. Styret har nå gitt Utdanningsdirektoratet tilsvar på tilsynet. De bestrider mange av funnene i den foreløpige rapporten.

– Mye av dette er kjent, og mye av dette er gammelt. Det er også mange faktafeil i rapporten. Samtidig er det mye av dette skolen har ryddet opp i. Denne rapporten beskriver derfor ikke nåsituasjonen ved skolen, sier styreleder May Liz Bjørnevik Tho.

Hun har vært forelder ved skolen i ti år, og ble valgt til ny styreleder i mai i fjor. Da var hun styreleder nummer syv bare siden 2008. Hun medgir at skolen har hatt utfordringer, men mener dette hører fortiden til.

– Jeg vil ikke si at styret ikke har hatt den nødvendige kompetansen. Det har vært utfordringer, og det har ikke vært et godt nok systemfokus. Men dette er det tatt tak i, sier Bjørnevik Tho.

Hun peker på at skolen nå har ny rektor, det er ansatt økonomiansvarlig ved skolen og skoledriften er blitt langt mer profesjonalisert. Et underskudd på totalt 1,2 millioner kroner i 2011 og 2012, er snudd til overskudd.

– I dag har vi et velfungerende styre som samarbeider godt med administrasjonen, vi får jevnlige rapporter om økonomien og vi har god kontroll. Derfor synes vi det er uheldig at vi nå blir angrepet for forhold som ligger tilbake i tid. Jeg er trygg på at vi ikke vil miste godkjenningen, sier Bjørnevik Tho.

Avviser krav

Styret tilbakeviser kravet om tilbakebetaling av 235000 kroner som tidligere rektor og andre ansatte har benyttet til reisevirksomhet. Styrelederen sier at denne reisingen i all hovedsak er i henhold til de ansattes tariffavtale og kontrakt. Styrelederen beklager imidlertid at det ikke var tilfredsstillende rutiner for å føre reiseregninger.

– Ifølge direktoratet hadde skolen reisekostnader på 1,4 millioner på fire år. Det høres mye ut?

– Skolen skulle knytte kontakter med andre internasjonale skoler og dra erfaringer fra deres virksomhet. I en tidlig fase var det større behov for reising, sier Bjørnevik Tho som samtidig påpeker at de ansattes reiseavtaler er noe skolen nå ser nærmere på.

Rektor avviser

Tidligere rektor Kenneth Sell mener reisevirksomheten ikke var i strid med privatskoleloven.

– Det virker som Udir ikke hadde alle fakta under tilsynet, skriver Sell i en epost. Han bor for tiden bor i Japan.

– Grunnlaget for turene var kontraktfestede utviklingsaktiviteter for lærere, og lokale avtaler godkjent av styret. Skolen hadde årlig gjennomgang av godkjente revisorer, og jeg hadde ingen grunn til å tro at reisene var i strid med privatskoleloven.

– Mener du det er riktig at skolen også dekket reisekostnadene for din kone og barna?

– Jeg kan ikke huske noe tilfelle der skolen betalte for mine barn, og det ville ikke vært riktig. Skolen betalte utgiftene for min kone, men det var fordi hun var ansatt og dermed en del av skolens godkjente utviklingsprogram.

Kenneth Sell avviser at han har gjort noe galt i saken.

– Jeg har handlet etisk og profesjonelt, som jeg har dokumentert i mitt svar til Udir.

– Er du forberedt på å dekke deler av de 235000 kroner som Udir krever av skolen?

– Spørsmålet er ikke relevant fordi utgiftene hadde sammenheng med kontraktfestet adgang til profesjonell lærerutvikling, og, eller, den lokale tariffavtalen, skriver Sell.

Dette er kravene:

* Tilsynet har gitt i alt 17 pålegg om retting av lovbrudd. Dette er noen av Utdanningsdirektoratet krav:

* Styret må sørge for at skolen blir drevet i samsvar med loven.

* Skolen krever 300 kroner i gebyr for søknad om skoleplass. Denne praksisen er lovstridig, og må opphøre.

* Styret må sørge for at skolepengene kommer elevene til gode.

* Skolen leier lokaler av Forsvarsbygg, og driver fremleie av deler av lokalene til Trondheim international preschool (barnehagen tilknyttet skolen). Skolen leier også ut ansatte til barnehagen. Dette er i strid med privatskoleloven.

* Styret må sørge for at skolepengesatsen ikke er for høy.

* Styret må sørge for at ansatte håndterer krenkende atferd på riktig måte.

* Styret må sørge for at ansatte har nødvendig kompetanse.

Elever med vedtak om spesialundervisning må få det de har krav på.