Allerede på fredag vil KrFs sentralstyre behandle et forslag fra fylkesleder i Nordland, sentralstyremedlem Per Pedersen, som foreslår at KrF bør trekke seg ut av samarbeidet med regjeringen, ifølge Aftenposten.

Pedersen får langt på vei støtte for sitt syn av KrFs frontfigur i Trondheim, Geirmund Lykke. Han er tydelig på at han ikke lenger har tillit til justisminister Anders Anundsen, etter håndteringen av asylbarnsaken - og mener derfor han bør gå.

– Ja, det bør han. Det er jo han som har skylda for denne miséren, konstaterer Lykke og fortsetter:

– Har brutt avtalen

– Regjeringen har valgt å bryte avtalen med oss. At de bryter avtalen innebærer at vi er fristilt, og at det ikke er vår skyld hvis det nå kommer til et brudd. Derfor er det et naturlig tidspunkt for å vurdere om vi skal fortsette samarbeidet med regjeringen. Før det eventuelt skjer, må man foreta en nøye gjennomgang av hva man oppnår med å bli eller å trekke seg. Forlater vi avtalen, kan det skje enda mer galt enn det som allerede har kommet fra regjeringen til nå, sier Lykke. Han er imidlertid tydelig på at KrF, i enda større grad enn Venstre, har grunn til å være misfornøyd med regjeringen og viser til søndagsåpne butikker, taxfree-kvote, arbeidsmiljølovendringer - i tillegg til den kontroversielle barneasylsaken.

Vurdere samarbeidet

– Det må være en utfordring for en statsminister å ha en statsråd som man til de grader setter spørsmålstegn ved. Hadde han enda erkjent at avtalen er brutt, og vist vilje til endring, hadde saken stilt seg annerledes. Man kan ikke tilgi noen som ikke ber om unnskyldning, mener Lykke.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag KrF, Heidi Pawlik Carlsen, synes Anundsens håndtering av asylbarnsaken har vært kritikkverdig.

– Det er derfor ikke umulig å tenke seg at han bør gå, nei, sier hun.

Carlsen synes også det er en god idé at sentralstyret vurderer om partiet skal fortsette samarbeidet med regjeringen.

– Dette er en naturlig vurdering å ta nå. Er det fortsatt grunnlag for å gå videre med dette samarbeidet? Det er ekstremt krevende å samarbeide når det er så store kontraster i forståelsen av hvordan vi skal løse asylbarnsaken. Når det er sagt, må vi også huske at vi har fått påvirke en del saker som er viktige for oss - for eksempel landbruksoppgjøret, påpeker Carlsen.

– Vise at dette er alvor

Hennes kollega i Nord-Trøndelag, Jon Normann Tviberg, ønsker også en vurdering av regjeringssamarbeidet.

– Det er på sin plass nå, vi må vise at dette er alvor. Det er flere saker som gjør det naturlig, blant annet asylbarnsaken og budsjettet vi stadig må ta nye runder på. Når det gjelder Anundsen synes jeg det er greit å avvente til etter høringen som skal holdes i asylsaken, sier fylkesleder Tviberg.

Første vara til sentralstyret i KrF, Dag Sele, sier også at asylbarnsaken er veldig dårlig håndtert.

– Dette sliter på samarbeidet, men jeg har ikke trukket noen konklusjon ennå.

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Arild Iversen, er også tydelig på at regjeringen har brutt avtalen, og det ser han alvorlig på.

– Regjeringen skal ikke ta KrF for gitt. Skal vi samarbeide med dem, må de holde det vi har blitt enige om. Det er ikke tilfelle nå. Det er sterkt kritikkverdig at de sender ut asylbarn, mens kriminelle nedprioriteres fordi de er mer ressurskrevende å sende ut. Dette er en sak som er såpass viktig for KrF at det kan få alvorlige konsekvenser. Jeg håper de tar beskjeden fra KrF og ser på det som en klar advarsel.

– Bør det du kaller avtalebrudd få konsekvenser for justisministeren?

– Han bør få en ny sjanse til å tenke seg om, og gjøre de riktige tingene.

Klart!

Fylkesleder for Venstre i Sør-Trøndelag, Trond Åm, vil avvente asylbarnhøringen i Stortinget.

– Hvis det er slik at justisministeren bevisst har trosset avtalens intensjon, har vi en svært alvorlig situasjon.

– Hvis han har det bør samarbeidet revurderes?

– Klart! Det vil kunne være flere utganger av en slik situasjon. Anundsen kan jo måtte gå også, poengterer Åm.

Han mener dette er en av de verste sakene det kunne skjære seg på:

– Avstanden mellom Frp og V/KrF virket så stor at dette området alene var nok til å gjøre hele samarbeidsprosjektet usannsynlig. Likevel greide man å bli enig. Derfor er det ekstra forsmedelig at mange av de lengeværende asylbarna likevel har blitt sendt ut, stikk i strid med avtalens intensjon. Det setter mye på spill.

Fylkesleder Heidi Pawlik Carlsen mener KrF må vurdere regjeringsdeltakelsen. Foto: KrF