– Det er sagt mange ganger, og det er på et vis en klisjé. Men det er viktig å legge ny mening i dette uttrykket, sier Norberg.

Den internasjonale Holocaustdagen markeres i dag, 27. januar, på 70-årsdagen for frigjøringen av fangene fra konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz i 1945. Norberg har vært leder i Falstadsenterets venneforening siden 2011.

– Vi vet at verdenskrigen tok livet av over 70 millioner mennesker. Det er anslått at mellom ni og elleve millioner jøder og ulike andre minoriteter ble drept. Det er grufullt å tenke på at det er mulig å drepe så mange folk, å bevisst utrydde folkeslag som ikke har den «renheten» som «den ariske rase». Det er bestialsk og barbarisk, sier Norberg.

Fengslet over 4200

Han nevner Mona Levins sterke historie i det nylig sendte NRK-programmet «Hvem tror du at du er?» og Marte Michelets bok «Den største forbrytelsen», som kom i fjor høst.

– Det er eksempler som minner oss på hvor galt det var. Og nå får vi IS-krigere som gjør noe av det samme, også kommer de godt trente tilbake til et land som har tillit og menneskeverd som fanesaker. Verden blir stadig mindre og i den tida vi står i må vi være ekstra tydelige på våre verdier, med menneskeverd, demokrati, likestilling og ytringsfrihet. Det er viktig at den oppvoksende slekt er bevisst sin rolle og sine valg, mener han.

Det tyske sikkerhetspolitiet etablerte Falstad fangeleir for politiske fanger på Ekne i Levanger kommune høsten 1941. Falstad fungerte som arbeidsleir, transittleir og dødsleir, og hadde fanger fra mer enn 15 nasjoner. Til sammen satt 4200 personer fengslet på Falstad frem til frigjøringen i 1945. I 2006 flyttet Stiftelsen Falstadsenteret inn i Falstadbygningen og senteret fungerer som et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter.

– Det må aldri skje igjen, og det må gjentas og fortelles gang på gang, i ny drakt i en ny tid. Vi må aldri ta friheten for gitt og vi må bruke de vonde historiene for å opprettholde de viktige grunnpilarene i det samfunnet vi har, sier Norberg.

Minner fra etterkrigstiden

Han ble født i 1947 på Ørland, men vokste opp på Skogn i Levanger i kjølvannet av det store dramaet. Historiene og sporene etter krigen var mange. Norberg hadde en familie som drev aktivt på kysten, blant annet en bestefar og to onkler som eide en frakteskute. De lå ved havn i Narvik da de norske krigsskipene «Eidsvold» og «Norge» ble senket i 1940. Faren var med i hjemmefronten.

– Vi kjente folk i bygda som hadde sittet på Falstad, alle visste hvem de var. Det var også de som hadde havnet på feil side. Jeg merket fort at det fantes sånt i nære familierelasjoner. Men i det store og hele ble de som «trådte feil» under krigen tatt inn i samfunnet igjen på en grei måte, sier 67-åringen, som også minnes rasjoneringskort som lå igjen i skuffer og skap som prov på de tøffe krigsårene.

Fersk pensjonist

Før jul ble han pensjonist etter 40 år i ulike stillinger i Sparebank 1 SMN-systemet. Fra 2005 til 2012 hadde han ansvar for bankens gavefond, og de siste årene har han brukt på å føre den mangeårige kunnskapen og erfaringen videre i organisasjonen.

– Det har vært en flott reise på alle måter, med bred samfunnsaktiv jobbing på ulike felter, sier Norberg.

Også elever fra Sund og Skogn folkehøgskole deltar på dagens markering hvor det blir fakkeltog fra Falstadsenteret klokken 16, med påfølgende minnemarkering i Falstadskogen. Senere på kvelden inviterer senteret til konsert og digital fotoutstilling i Festiviteten og visning av filmen «Trikken til Auschwitz».