På de fleste branntomtene er nye hus reist eller er i ferd med å reise seg. Enkelte byggeprosjekt har kommet så langt at husene er klare til innflytting.

– Per dags dato er det gitt 40 byggetillatelser etter brannen, opplyser Hans Petter Haukø, som har stilling både som brannsjef og teknisk sjef i Flatanger kommune.

En god plan

Umiddelbart etter hendelsen bestemte kommunen seg for å legge opp til en rask og effektiv saksbehandling for å få gjenoppbygd husene som hadde gått tapt. Selv om det var snakk om å bygge hus på gamle tomter, var det utfordringer ettersom de aller fleste tomtene ligger i strandsonen eller i områder som er regulært til landbruk og friluftsliv.

Dermed var det påkrevet med dispensasjonssøknader til høyere forvaltningsnivåer.

Kommunen, fylkeskommunen og Fylkesmannen la i fellesskap en plan for en smidig saksbehandling. Dedikerte saksbehandlere ble plukket ut til å følge opp dispensasjonssøknadene. Svar ble lovet innen syv dager.

– Rask behandling av byggesøknader har vært en målsetting hele tiden. Det har vi klart å overholde, oppsummerer Haukø.

Alt har gått på skinner

Han påpeker at tilbakemeldingene har vært gode både fra byggherrer og tiltakshavere. Dessuten mener han det er grunn til å påpeke at det er levert gode, gjennomarbeidede søknader som har dannet grunnlag for gode prosesser.

– Det har gått på skinner hele veien. Vi har ikke hatt en eneste omkamp, fremholder Haukø.

Han gir honnør både til Fylkesmannen, fylkeskommunen, husbyggerne og entreprenørene.

Han mener at også forsikringsselskapene fortjener positiv omtale for raske oppgjør og deres innsats for å koordinere oppryddingsarbeidet.

– Vi har løftet i flokk og prioritert oppgavene. Når en slik hendelse inntreffer, er det viktig med en storstilt dugnad for å bli ferdig, sier Hans Petter Haukø.

– Mektig imponert

Med erfaring blant annet fra Kattmarkaraset i Namsos og brannen i Lærdal fremhever forsikringsselskapene Flatangers evne til å takle utfordringene som forbilledlig.

– Vi har knapt opplevd lignende, og vi hjelper årlig til med å bygge opp eller reparere flere hundre brannskadde hus over hele landet, fremholder Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Clementz påpeker at Hans Petter Haukø allerede under brannen imponerte med sine gode lokalkunnskaper.

– På informasjonsmøtet for de brannrammede, der forsikringsselskapene var representert, kunne han si til hver enkelt evakuerte beboer om hvordan situasjonen var på tomten til vedkommende, hvilke bygninger som var rammet. Det gjorde inntrykk. God lokalkunnskap er uvurderlig for nødetater som politi og brannvesen, sier Clementz.

Han fremholder at byggesaksbehandling hos andre kommuner gjerne tar flere uker etter brann. I Flatanger har det i mange tilfeller bare tatt noen dager.

– Kommunens fleksibilitet og stå-på-holdning har gjort gjenoppbyggingen enklere både for oss i forsikringsbransjen og for dem som har fått hjem eller fritidshus fullstendig ødelagt, påpeker Sigmund Clementz.

I brannen som startet om kvelden 27. januar i fjor, ble et område på 15 kvadratkilometer svidd av. 64 bygnigner gikk tapt i brannen, og forsikringsutbetalingene er estimert til cirka 150 millioner kroner.