Dette er noen av tiltakene som blir innført for å beskytte reserve drikkevannskilden til 200 000 innbyggere i Trondheim, Melhus og Malvik.

Det er Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som har gitt Trondheim kommune samtykke til ekspropriasjon, noe som betyr omfattende rådighetsinnskrenkninger for Benna og Grøtvatnet i Melhus.

Rådighetsinnskrenkningene som nå vil bli pålagt eiendommene i nedbørfeltet er:

  • Forbud mot nye byggetiltak (ikke ordinært vedlikehold).

  • Forbud mot camping.

  • Forbud mot bading.

  • Forbud mot bruk av motoriserte farkoster.

  • Forbud mot gjødsel, olje og farlige kjemikalier.

  • Forbud mot innlagt vann i hytter.

  • Forbud mot å øke bestand av husdyr.

Byggeforbud

Et stridsspørsmål har vært byggeforbudet. Eiere av hus ved de to vannene vil ikke kunne utvide med tilbygg og annekser, verandaer, garasjer og nye parkeringsarealer. Det gies imidlertid åpning for unntak, blant annet vedlikehold og fasadeendringer. Dette gjelder ikke for hytter - der tillates ikke utvidelse og oppgradering ved dispensasjon. I retningslinjene tillates gjenoppbygging av hus etter brann og naturskade.

Ikke lov med innlagt vann

Hytter må ha toalettløsning med tett bunn uten mulighet for sig. Man følger reglene for hytter ved Jonsvatnet.

Mange av de 80 hyttene ved Benna og Grøtvatnet må utbedre sine anlegg. Det blir forbud mot innlagt vann i hytter, og hytteeiere med innlagt vann , må fjerne dette. Det vil fortsatt være tillatt med vannledning frem til hytteveggen, og dette vil redusere ulempen betydelig, mener Fylkesmannen.

Bading en trussel

Flere hytteeiere har ment at badeforbudet er for strengt. Men Mattilsynet har tidlig i saken signalisert at bading utgjør en av de viktigste truslene mot råvannskilden. Fylkesmannen imøtegår ikke en slik vannfaglig vurdering og samtykker i et forbud mot bading.

– Friheten til å bade er et gode, og det å fratas denne muligheten er en klar ulempe, skriver Fylkesmannen i sitt vedtak. Men samtidig understreker han at poenget med klausulen er ikke bare selve badingen, men også å begrense aktiviteten i nedbørssonen generelt.

Fiske skal være tillatt for grunneiere, men utleie av fiskerettigheter er ikke lov. Det er forbud mot motoriserte fartkoster.

Må skrinlegge ridesenter

Klausulering for landbruksdriften ved Benna og Grøtvatnet, har vært et viktig spørsmål. Det er syv bebodde gårsdbruk i nedbørsfeltet. På bare ett av disse holdes det husdyr. På gården Grøtan tillates det at man holder hester. Men det er ikke anledning til å øke antallet ut over de fem hestene man har i dag. Gården har hatt planer om et ridesenter med så mange som 15-20 hester. Dette gis det ikke tillatelse til. Det blir også forbud mot ridning på stiene i vannkanten.

Må ha høyt beskyttelsesnivå

Gårdsbrukene, boligeiere og 80 hytteeiere har kjempet i mot de svært strenge restriksjonene som de nå blir pålagt. De har argumentert med at det har vært for strenge klausuleringer.

Men fylkesmannen mener formålet med alle forbudene - rent drikkevann - er et samfunnshensyn av høy prioritet.

– Gjennom disse klausuleringene oppnås et høyt beskyttelsesnivå, skriver han. Fylkesmannen er kommet til at det ikke er tvil om at fordelene med klausuleringene overstiger ulempene som dette medfører for fastboende og hytteeiere, og at rådighetsinnskrenkningene som det er søkt om er mer til gagn enn skade.

Vedtaket om ekspropriasjon og rådighetsinnskrenkninger kan påklages til Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF).

Grunneiere vil klage

Advokat Frode Kvernrød i Gauldalsadvokatene som representerer et stort antall av oppsittere ved Benna og Grøtvatnet sier at det sannsynligvis blir sendt en klage.

– Grunneierne er skuffet over at Fylkesmannen har samtykket i søknaden fra Trondheim kommune uten at det er endret på noen av klausuleringene. De er særlig misfornøyd med forbudet mot gjenoppbygging og endring av bygninger. Det gis riktignok anledning til å søke om dispensasjon, men det må da søkes om dette hos vannverkseier Trondheim kommune. Instruksen som regulerer dette, kan imidlertid bli endret over natta, og dette kan komme til å ramme hardt, mener Kvernrød.

Han nevner gården Grøtan som ligger midt mellom Benna og Grøtvatnet som spesielt utsatt. Gården har drevet ridesenter i mange år, men virksomheten måtte opphøre da planene om MetroVann dukket opp.

– Gården blir også hardt rammet av forbudet mot endring og gjenoppbygging, sier Frode Kvernrød.