«Gammelordføreren» i Trondheim, Anne Kathrine Slungård, er foreslått nominert på fjerdeplass på Høyres fylkestingsliste i Sør-Trøndelag.

Valgkamp med barnevogn

– Det er to tidspunkt i livet du virkelig må stoppe opp og tenke på hva du gjør nå - det er i forkant av valg og nominasjoner - og når du har svangerskapspermisjon. De to hendelsene har for min del falt sammen i tid hele tre ganger. Å drive valgkamp med barnevogn har jeg prøvd før, det passer meg helt utmerket. Det er en ypperlig syssel i sommer- og høstmånedene, sier en opplagt Anne Kathrine Slungård, som uttrykker glede over å få tillit fra nominasjonskomitéen. Slungård venter sitt fjerde barn i april.

– For første gang i mitt liv skal jeg forsøke meg som fritidspolitiker. Det gleder jeg meg voldsomt til, og håper nominasjonsmøtet også synes det er en god idé, sier hun. Slungård er i dag adm dir i Ungt Entreprenørskap - en jobb hun kaller verdens beste. Men hun har nå valgt å flytte tilbake til Trondheim eller omegn - og da er hun også ute etter ny jobb.

Jobbjakt

– I mitt hode har jeg bodd i Trondheim, jeg har bare pendlet i ni år. Men da jeg og samboeren kjøpte felles leilighet i Oslo ville myndighetene det annerledes. For meg er Oslo-bygda en plass jeg har arbeidet, men det er i Trøndelag jeg trives, sier Slungård som nå er på husjakt. Og jobbjakt.

– Jeg har varslet styreleder om at hodet har begynt å jobbe med hva som skal skje etter permisjonen. Det er en fantastisk organisasjon, og det er jobben som har holdt meg i Oslo. Men jeg tenker at det må være mulig å fortsette å jobbe med entreprenørskap og gründere i teknologihovedstaden Trondheim. Det er også en mulighet å pendle andre veien, fremholder hun.

Slungård har aldri vært fylkespolitiker tidligere. Hun sier at det er noe som engasjerer.

– Det er en kjempespennende tid med Jan Tore Sanners varslede kommunereform og modernisering av offentlig forvaltning. Jeg vil være med når dette folkevalgte nivået skal skapes for framtida.

– Er ikke du egentlig motstander av et fylkesregionalt nivå?

– Hvis man snakker om status quo, ja, men endringsprosessene trigger meg. Midt-Norge som region har et potensiale som ikke er tatt ut ennå. Du kan kalle det Stor-Trøndelag eller Midt-Skandinavia. Hodene vår begrenses av kommune, fylke og landegrenser. Vi fortjener mer enn det, og disse prosessene kommer jeg til å legge meg borti.

Anne Kathrine Slungård blir styreleder i Forbrukerrådet:

– Du kan høres litt mer offensiv ut enn et menig medlem av fylkestingsgruppa?

– Engasjementet mitt har jeg uavhengig av posisjon. Jeg har vært heltidspolitiker i 14 år, det er den lengste yrkeserfaringen jeg har hatt. Men jeg er en bedre politiker nå enn jeg var da jeg gikk ut av rådhuset for 12 år siden - å hente inspirasjon fra det sivile samfunn er bare positivt.

– Så heltidspolitikk kan bli aktuelt senere?

– Jeg har en stor og trygg følelse på at jeg ikke skal det i overskuelig framtid. Det er politikkskapingen som motiverer meg.

– Nominasjonskomiteen har foreslått Henrik Kierulf som frontfigur, med én dissens. Hva tror du om det?

– Jeg har ingen fastlåst oppfatning av dette. Både Torhild og Henrik har min fulle tillit. Når det blir kampvotering er alt åpent.

Disse to kjemper om Høyre-toppen:

Barn og valg

PS: De tre gangene nominasjon og barnefødsel har skjedd samtidig var i 1992, 2001 og nå. I 1992 foreslo flere lokallag i Nord-Trøndelag Slungård til førsteplass på stortingslista. Hun var da gravid med sitt første barn, stilte seg til disposisjon, men tok aldri kampvotering.

– Da fikk jeg spørsmål om hvordan det skulle være mulig å ta et slikt verv når jeg var gravid. Har noen mann fått den type spørsmål, undrer Slungård.

Andre gang var i 2001 da hun var ordfører i Trondheim og hadde termin på valgdagen. Da fikk hun sitt andre barn.