Det var ikke et styremøte med topp stemning.

Med knappest mulig flertall ble det ja til et vedtak som styreleder Svein Richard Brandtzæg karakteriserte som det viktigste siden etableringen av NTH og opprettelsen av NTNU i 1996. Brandtzæg, de tre andre eksterne styremedlemmene og de to studentrepresentantene utgjorde flertallet på seks. Samtlige fem representanter fra NTNU stemte nei til fusjon.

Les også: NHO advarer mot NTNU alene

Ønsket enstemmighet

– Jeg skulle gjerne ønsket enstemmighet, sier styrelederen til Adresseavisen.

– Men denne saken er for komplisert og for stor til at vi kunne vente det. Samtidig vil jeg si, etter å ha vært på NTNUs store lederseminar, at stemningen blant de ansatte på Gløshaugen er betydelig mer nyansert enn det som kom frem i stemmegivningen i styret. Mange ansatte ser frem til denne løsningen. Det er administrasjonen som skal gjennomføre integrasjonen - og de er klare, sier Svein Richard Brandtzæg, Hydro-sjefen er selv gammel NTH-student.

– Hva er det styreflertallet har skjønt som ansatterepresentantene ikke har forstått?

– Hva man får ut av fusjon er en samlet vurdering, ikke en enkeltsak. Jeg mener beslutningen som er tatt vil gi NTNU en sterkere rolle i undervisning, grunnforskning og anvendt forskning i Norge.

Les også: Fusjonsvind på NTNU

–Du er ikke med og legger en umulig jobb over på rektor og ledelsen med dette vedtaket?

–Absolutt ikke.

– Gir muligheter

Rektor Gunnar Bovim hadde også gjerne sett at han hadde hele styret i ryggen.

– Bli det krevende å skape begeistring for fusjonen?

– Ja. Men det vil den samlede ledelsen arbeide for. Jeg har også møtt mange som er begeistret. De vi skal fusjonere med har for lengst vedtatt at det er dette de ønsker. Denne sammenslåingen bygger ikke på nød, men muligheter. Vi vil ha fokus på hva vi kan oppnå, hastigheten og hvor omfattende den skal være.

Bovim tror det endelig resultatet vil bli slik NTNU og høyskolene nå har gått inn for. Han tror ikke politikerne vil putte flere høyskoler inn i fusjonen, for eksempel Høgskolen i Nord-Trøndelag, som står uten partner i Trøndelag.

– Kunnskapsdepartementet har vært veldig tydelig på at de vil følge NTNUs råd. Kompleksiteten i en fusjon øker også med antall høyskoler, sier Bovim.

Les også: Rektor går for fusjon

Massiv motstand

En som slett ikke var fornøyd med utfallet var Bjarne Foss, styrerepresentant for de vitenskapelig ansatte. Han var forberedt på at det ville gå som det gikk, men argumenterte heftig i mot fusjon i møtet. Etter at vedtaket var gjort, var han fortsatt opptatt av at fusjonen er et feilgrep.

– Vedtaket er strategisk feil og setter campusprosessen i spill. Dette vil føre til at NTNU vender seg innover. Et splittet styre har mindre kraft, det er ikke til å stikke under en stol. Det blir en humpete vei. Jeg kommer til å jobbe aktivt inn mot ledelsen, for nå er det viktig at NTNU stiller steintøffe krav til høyskolene i forhandlingene.

– Vil de ansatte legge godviljen til å få til en god fusjon?

– Jeg tror de ansatte vil respektere vedtaket. Uten begeistring.

Les også: Villige høyskoler - skeptisk NTNU

Optimistisk student

Studentrepresentant Per Christian Tangene var med og utgjorde flertallet i den historiske beslutningen. Han tror på en god gjennomføring.

– NTNUs lederseminar på Oppdal var tydelig på at folk vil kjøre på for fullt, uansett løsning. Det NTNU vil, får NTNU til. Selvfølgelig ville et flertallsvedtak vært å foretrekke. Det som er viktig nå er at kvalitet alltid skal være i førersetet for merkevaren NTNU.

Begrunnelsen for fusjon med høyskolene utenfor Trondheim har vært at det gir NTNU et større «nasjonalt fotavtrykk», spesielt i teknologi. Høgskolen i Narvik forsvant fra fusjonskabalen helt på tampen, og blir nå trolig en del av Universitetet i Tromsø.

Ansatterepresentant Bjarne Foss (t.h.) agumenterte stekt imot fusjon, men rektor Gunnar Bovim fikk akkurat flertall for sin tilrådning om sammenslåing mellom NTNU og tre høyskoler. Foto: Ole Martin Wold
Studentrepresentant Per Christian Tangene mener fusjon er best for NTNU. Foto: Ole Martin Wold