Kommunereformen handler både om geografi, grenser og oppgaver. Hvilke kommuner Trondheim eventuelt skal gå sammen med, er ikke klart.

Det kan bli bare Malvik og Klæbu, men det kan også bli de to, pluss Melhus og Skaun i tillegg. En forutsetning må naturligvis være at de attrådde partnerne må si ja til et fremtidig kommunalt ekteskap. Det er slett ikke klart, noe tilbud å forholde seg til er ikke lagt frem fra storebror Trondheim. Så langt er prosessen ikke kommet. Melhus er den mest skeptiske av de mulige partnerne. Den Sp-ledede kommunen sitter foreløpig på gjerdet uten å forholde seg til mulige beilere.

Rådmannen hadde innstilt på tre ulike alternativer: Trondheim pluss Malvik, Klæbu, Melhus og Skaun (TK+4), et annet alternativ med de fire, samt Orkdal og Stjørdal (TK+6). Det tredje alternativet var Trondheim som byfylke, noe både ordfører Rita Ottervik (Ap), men særlig kommunalråd Yngve Brox (H) har vært positiv til. Torsdag kveld var begeistringen for byfylke-modellen betydelig moderert, og flere av representantene advarte mot den. Rådmannen har fått beskjed om å avvente videre arbeid med byfylke.

Vel så mye som hvem Trondheim eventuelt skal slå seg sammen med, er bystyret opptatt av hva slags oppgaver kommunen skal ha. Appetitten på nye funksjoner er stor. Uavhengig av hvor stor en eventuell ny kommune blir, er flertallet særlig sulten på ansvaret for de videregående skolene.

Videre på listen står den statlige delen av barnevernet (BUF-etat), folkehelse, tannhelse, fylkesveger, kollektivtransport i Trondheim og virkemidler for nærings- og samfunnsutviklingsarbeid, fylkeskommunale virkemidler. Geirmund Lykke (KrF) skilte lag med Ap i denne saken, gikk imot byfylketanken og ønsket om å overta de videregående skolene fra fylkeskommunen.

Han mente at det som virker optimalt for Trondheim, ikke trenger være like bra for resten av regionen. Han sa også at rådmannens innstilling vil øke konfliktnivået mellom Trondheim og nabokommunene. Det konfliktnivået var flere av representantene fra de mindre partiene opptatt av, blant andre varaordfører Knut Fagerbakke (SV). Han kunne ikke forstå hva som i realiteten ville bli forskjellen mellom Trondheim som byfylke og som kommune med alle de oppgavene bystyret nå ønsker seg.

Den som vil bli stående ribbet tilbake, er Sør-Trøndelag fylkeskommune. Hvis både videregående skoler, kollektivtransport, fylkesveger og næringsutvikling skal fjernes fra fylkeskommunen, er den i realiteten død. Der reagerer man på Trondheims glupskhet. I et brev som var vedlagt saksdokumentene til bystyret, påpeker fylkesrådmann Odd Inge Mjøen at bare Trondheim står i fokus i det utredningsarbeidet som til nå er gjort.

Trondheim er den viktigste motoren i hele Trøndelag. Men det tilsier ikke at kommunen kan karre til seg alle viktige oppgaver fra neste styringsnivå. Særlig så lenge regjeringen ikke har tatt stilling til hva som skal skje med det regionale nivået.