Regjeringen la tirsdag frem forslag om forbud mot å hjelpe tiggere.

I Vår Frue kirke i Trondheim varmer tiggere seg på tekopper, og tygger på en brødskive de har fått. Kirkens Bymisjon har i mange år hjulpet trengende mennesker. De siste årene har også mange fattige tilreisende funnet veien til kirken, og bymisjonen har ønsket dem velkommen med åpne armer.

- Absurd å kriminalisere hjelp

– Hva i all verden er dette forslaget? Jeg måtte lese forslaget to ganger før jeg skjønte at det var alvorlig ment. Jeg klarer ikke å forstå at dette er sant. Forstår ikke at det skal være kriminelt å hjelpe fattige, sier Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon.

LES KOMMENTAR: Et gufs fra fortiden

– Det er et helt absurd forslag. De mener å ville ta bakmenn i organiserte tiggermiljø, men i realiteten kriminaliserer de medmenneskelighet. Politikerne prøver å forby seg ut av det som virker vanskelig å nøste opp i, og det er svært alvorlig, Dette er ikke et samfunn vi ønsker, sier gateprest Siv Limstrand.

De er dypt forundret over regjeringens forslag.

Settes gjerne i fengsel

Kald vind stryker innover Vår Frue kirke,og flere strømmer inn for å døyve sulten.

Kirkens bymisjons arbeid i Vår Frue kirke vil ikke bli direkte rammet av loven om den blir vedtatt. Forbudet mot å hjelpe gjelder ikke sosiale tiltak og tilrettelegging i regi av det offentlige eller veldedige organisasjoner. Privatpersoner som hjelper romfolk vil rammes. Forslaget omfatter hjelp til transport, blant annet. Det vil det si at mange tiggere ikke kommer seg til kirken for å få mat og varme.

– Noen vil nok vise enda mer nestekjærlighet til tilreisende fattige. De vil ikke bry seg om de blir satt i fengsel for å vise kjærlighet. På den andre siden tror jeg loven kan spre frykt i folk, slik at man blir skremt fra å hjelpe tiggere. Det er svært synd, forteller Limstrand.

LES KOMMENTAR: En kirke som plager oss

Gatepresten bruker av sin private tid til å hjelpe fattige også. Både hun og Aakre ville tatt en fengselsstraff for å utøve godhet.

– Kan bli alvorligere enn tigging

– Vi har tidligere anbefalt et forbud mot tigging basert på tidligere erfaringer hvor vi ha avdekket kriminalitet. Politiets mandat er å ivareta folks tygghet. I det perspektivet vil et forbud øke tryggheten, sier stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Arve Nordtvedt.

Graden og omfanget av kriminalitet har variert med hvilke grupper som har vært i byen. For to år siden ble 14 mennesker utvist. Det siste året er det kun ordensforstyrrelser og enkeltvise vinningsforbrytelser politiet har måttet rydde opp i blant fattige tilreisende.

– Vi anser organisert tigging som det alvorligste problemet, fordi det igjen kan følges av enda alvorlige kriminalitet som menneskehandel. Utfordringa er at dette er ressurskrevende å etterforske og dokumentere.

Nordtveit vil ikke ikke vil formulere et endelig svar før høringssfristen utløper 15. februar.