– Vi ønsker å være i forkant i tilfelle nye hendelser, fortalte ordfører Hege Nordheim-Viken.

Hun hadde blant annet mulige ras i tankene i etterkant av flommen som kommunen så overraskende ble rammet av onsdag.

Regn og mildvær

De tre store vannene Øyevatnet, Grungstadvatnet og Eidsvatnet ligger som perler på en snor gjennom kommunen. Mildværet med påfølgende kraftige tining av snø, pluss regn førte til voldsom opphopning av vann i disse vannene og i Bjøra som går fra Eidsvatnet og ut i Namsen. Flommen sammenlignes med 2006 da vannstanden kanskje var noe høyere.

Verst rammet av flommen er Øy nord i kommunen, der de onsdag måtte bruke båt for å komme til og fra husene. Nesten like ille var det helt sør i Høylandet, blant annet i forbindelse med adkomst til ordførerens gårdsbruk. På fylkesvei 411 var vannstanden over veien mer enn én meter, og det var ikke forsvarlig å passere verken med store biler eller traktor. Høyballer lå og fløt ute i vatnet. Ei gårdssag hadde vannet halvveis opp på veggen.

Må tømme ut melk

– Vi har et tyvetalls kyr i fjøset. Nå kommer ikke tankbilen frem, og vi må belage oss på å tømme ut melk, forteller Nordheim-Viken.

Det vil de ikke være alene om i kommunen.

– Det er flere som må gjøre det samme, sier hun.

Vannet flommet også over fylkesvei 17 ved Vassbotn, og denne veien var stengt. Forsamlingshuset like ved hadde vann opp over grunnmuren, men vannet skal ikke ha trengt inn i selve huset.

–Huset er undersøkt, og skal ikke ha fått skader så langt. Det er vi glade for. Torsdag skal vi ha karneval for barna i Vassbotn – vi håper det kan gå som normalt, sier ordføreren.

Kuliminerte

I sentrum på Høylandet sto kunstgressbanen under vann. Vann sto langt opp på målstengene, og det var ikke så lett å score mål på den banen i går.

Etter møtet i krisestaben i går kveld kunne ordføreren rapportere følgende:

– NVE kunne melde at flommen både i Namsenvassdraget og Grungstadvatnet har kuliminert. Nå håper vi at det samme vil skje i Eidsvatnet lenger nede i vassdraget. Når det gjelder situasjonen for torsdag , håper vi skolebussene vil gå tilnærmet normalt og at barna kommer seg til skolen.

Like før midnatt onsdag skulle kommunen ha et nytt møte.

– Vi synes det er viktig å følge med på det som skjer. Vi har blant annet mulig ras i tankene, sier ordfører Hege Nordheim-Viken.

Namsentunet i Grong opplevde en ganske dramatisk dag i går. Den eksklusive campingen som ble bygd i år 2000, fikk plutselig besøk av flomvann fra Namsen.

Gjester alarmert

– Vannet kom så brått. Vi hadde ni gjester som måtte alarmeres, og vi måtte flytte bilene høyere opp på tunet, forteller eier og driver Jon Ivar Moe ved Namsentunet.

– Dette er seks meter over normal vannstand. Det kom veldig overraskende, forteller han. Ut på ettermiddagen sank vannstanden omtrent like raskt som den hadde steget.

Moe kunne senke skuldrene.

– Jeg var aldri nervøs. Det er bare materielle skader. Jeg har snakket med NVE om bedre flomsikring på tomta. Det håper jeg kan ordnes, sier Moe. Han antydet i går at det kan dreie seg om millionskader på Namsentunet, men dette vil han få bedre oversikt over senere.

– Det verste er over

Ordfører Skjalg Aakerøy i Grong besøkte Namsentunet i går for å se på skadene. Han kunne se at vannstanden var gått ned med minst en meter.

– Det verste er over. Dette går bra. Vi har sett dette før vi som har Namsen som nabo, sa Grong-ordføreren.

Vannet flommet også over fylkesvei 17 ved Vassbotn, og denne veien var stengt. Forsamlingshuset like ved hadde vann opp over grunnmuren, men vannet skal ikke ha trengt inn i selve huset. Foto: Ole Martin Wold
I sentrum på Høylandet sto kunstgressbanen under vann. Vann sto langt opp på målstengene, og det var ikke så lett å score mål på den banen i går. Foto: Ole Martin Wold
– Vannet kom så brått. Vi hadde ni gjester som måtte alarmeres, og vi måtte flytte bilene høyere opp på tunet, forteller eier og driver Jon Ivar Moe ved Namsentunet i Grong. Foto: OLE MARTIN WOLD